Nitecore Tip lámpa teszt – Drágán mért részegfény

2017.01.18. 08:00

Jackal_

tip-we-box.jpgA Nitecore lámpák mindig is a jó minőségükről voltak híresek, függetlenül attól, hogy milyen méretben, vagy milyen célra készítették őket. A Nitecore Tip lámpa sem kivétel, még akkor sem, ha parányi méretéből ez nem következne. A kiváló minőségű termék azonban teljesen másra való, ez egy „kulcscsomó” lámpa, amivel a sötétben való keresgélésünket könnyíthetjük meg. Most téli, díszdobozos csomagolásban is kapható.

 

Kicsomagolás

Mivel ez egy téli kiadás, a csomagolásra nagy hangsúlyt fektetett a gyártó. Egy nagyon szépen kivitelezett fém dobozban érkezik a termék, piros alapon fehér hópelyhekkel díszítve. Középen kék csíkon hirdetik a fő csapásirányt, vagyis ez egy „winter edition” modell. A hátoldalon kicsi ikonokba rejtették el a lámpa fő műszaki paramétereit, 74 méteres sugárnyaláb, 46 órás működés satöbbi.

A dobozt kinyitva egy üdvözlőkártya fogad, amire szeretteinknek írhatunk pár kedves sort, míg a belső kialakítás a komolyabb szerszámokéra hajaz. Belül masszív szivacspárna védi a terméket és a hozzá adott micro USB átalakítót, amivel a töltést végezhetjük. A doboz aljában van egy pici leírás, egy papírlap, ami a Nitecore garanciális szervizéhez nyújt segítséget, plusz a két elmaradhatatlan kulcskarika. Más tartozékot nem kapunk, de nincs is rá szükség.

fgh.jpg

Megkértem pár embert, hogy tippelje meg, vajon mi lapulhat a zárt dobozban. A legtöbben cukorkásdobozra esküdtek, amiben valóban van valami, gyerekkoromban én is ettem ilyenből édességet, vagyis a régi reflexek még élnek. Összesen egyetlen ember fedezte fel a Nitecore feliratot, így ő helyesen tippelt, belül valóban egy lámpa bújik meg. A kérdés viszont az, hogy ha a legtöbb embernek nem jön át, hogy vajon mi lehet a dobozban, vajon miért ezt a megoldást választotta a cég?

 

 

Tesztüzem

A gyártó szerint ez egy kulcslámpa, ezért felraktam a saját kulcskarikámra, és ahol lehetett, ott használtam. Nem sok ilyen helyzet volt, de például a lépcsőházi világítást a teszt idejére nem kapcsoltam fel, illetve amikor újra kellett töltenem az ablakmosó folyadékot az autóban, akkor ennek az eszköznek a segítségével tettem meg.

tip_en_01.jpg

Az gyorsan kiderült, hogy a Nitecore ebben az esetben is minőségi anyagokkal dolgozott. A sötétkék-piros színösszeállítást azért nem nevezném a kedvencemnek, de az összeszerelésre nem lehet panasz. Ha nem a téli kiadást választjuk, akkor a sima lámpa 7 színben is elérhető. A test végén található a 360 Lumen kibocsátására képes Cree XP-G2 S3 LED, amihez szerencsére nem kell cserélgetnünk sem az elemeket, sem az akkumulátorokat, hiszen ez utóbbi a testbe építve bújik meg. A feltöltéshez a lámpa oldalán elhelyezett micro USB csatlakozót kell használnunk, amihez a már említett adaptert is adják. Azért azt egy picit spórolásnak éreztem, hogy az árba már nem fért bele egy USB kábel, de például a Hewlett Packard nyomtatókhoz sem mindig adnak, tehát ez egyre inkább általános gyakorlattá válik.

tip_en_03.jpg

A működtetéshez két gomb áll rendelkezésünkre, egy bekapcsoló és egy módváltó. Ez utóbbi arra hivatott, hogy a 4 különböző fényerősség között – 360\150\35\1 Lumen – váltogatni tudjunk. A legmagasabbat turbó, míg a legalacsonyabbat ultra alacsony módnak nevezi a gyártó, ezeket közvetlenül is el lehet érni, a választó gomb egyszeri, illetve hosszabb megnyomásával. A lámpa ráadásul memória funkcióval is rendelkezik, vagyis az utolsó használt állapotot megjegyzi. Ez igazából a sok hűhó semmiért esete, hiszen összesen 4-et kell nyomnunk a gombokon, már akkor is körbe érünk, de az tény, hogy a sajtóanyagban jól mutat.

tip_en_13.jpg

Beszéljünk helyette a LED-ről és a fényerőről, ami maximális fokozaton tényleg impozáns. A lámpa 30 percig képes kibocsátani a 360 Lument, ezt ki is próbáltam, mert érdekelt, mennyire melegszik fel. A Nitecore gyakorlatilag minden lámpájánál használja az ATR-t, vagyis a fejlett hőmérséklet elvezetés nevére keresztelt megoldást, ami leginkább a házon kialakított hűtőbordákban nyilvánul meg. Tényleg kevésbé melegednek, mint a nem neves lámpák, még fél óra után sem volt igazán forró az alumínium test.

tip_en_12.jpg

Az 1 Lumenes mód tényleg jó arra, hogy a lépcsőházban könnyebben beletaláljunk a zárba. A 360 Lumen pedig szabályosan vakít a lakásban, annyira erős. Nem tudom, hogy elvisz-e 74 méterre, de 50-re biztosan, ráadásul a Nitecore általában hitelesítő szervezeteknél – mint például az Amerikai Szabványügyi Hivatal, az ANSI -, labor körülmények között szokta a méréseit végezni.

tip_en_02.jpg

Most sok emberben felmerült, hogy mire jó ez az egész, hiszen a telefonon is van Torch alkalmazás, ezért három mobilon is kipróbáltuk a fényerőt. Meg sem tudták közelíteni a Nitecore Turbo fokozatát, de még a másodikat sem. Ahogy egy barátom fogalmazott: „meglepő, hogy egy ilyen kis szar ennyire tud világítani” és maximálisan egyet kell, hogy értsek vele. Ezt a fényerőt mondjuk 10 évvel ezelőtt 20 centis elemlámpával és 2 góliátelemmel tudtuk előcsalni, most pedig itt egy alig 6x2,5x1,4 centiméteres apróság, ami simán felakasztható a kulcskarikánk mellé.

tip_en_04.gif

Ha kikapcsolt állapotban nyomva tartjuk a funkcióválasztó gombot, akkor diszkrét piros villogással jelzi vissza az eszköz az akkumulátor töltöttségét, amelynek száma a használattal arányosan csökken.

A Tip természetesen IP-54 szabvánnyal is rendelkezik, ami por és fröccsenő víz ellen véd. Ez inkább csak jól hangzó, mint hasznos tulajdonság, mert jellemzően a zsebünkben hordjuk majd, de esetleg zord időjárási körülmények esetén is megúszhatjuk a lámpa tönkre menetelét.

tip_en_16.jpg

Találtam még néhány adatot a lámpával kapcsolatban. Az egyik a felületkezelés, ami állítólag egy katonai szabványnak is megfelel (HAIII), és a lámpagyártók előszeretettel írják rá bármire, amit el akarnak adni. A másik a kulcskarika és a lámpa teherbírása. Ha esetleg valaki azon aggódna, hogy túl nehéz lenne a kulcsa, annak megnyugtatásul mondom, hogy 30 kilogrammig nem kell aggódnia. Ugyanez igaz az ütésekkel szembeni ellenállóságra is, 1.5 méterig garanciát vállal a gyártó leesés ellen.

 

Összegzés

Jól szórakoztam a Nitecore Tip Winter Editionnel. Különösen azért, mert meglepett, mekkora fényerőt képesek belezsúfolni egy ilyen pici eszközbe. A kialakítás igényes, a kompakt lámpa remek anyagokból áll, és a funkcionalitása is meggyőző. A különböző fényerőket jól eltalálták, a fénysugár megfelelően erős, sokkal többre képes, mint amit elsőre kinéznénk belőle. Ráadásul annyira pici, hogy egyáltalán nem zavaró nap, mint nap magunkkal hordani a kulcscsomónkon. A termékért 8.400 forintot kérnek, ami szerintem irreálisan drága, aki pedig inkább az alapszíneket preferálja, az választhatja a nem téli kiadást, még drágábban, 9.000 forintért. Ennyiért már sokkal komolyabb darabokat is lehet kapni, gondoljunk csak a mindössze egy ezressel drágább Zanflare F1-re vagy a nemrég tesztelt Nitecore EC4-re. 

A Nitecore Tip Winter Edition Itt megvásárolható >>

A Sima Nitecore Tip itt megvásárolható >>

 

komment

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8612130425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

09GR 2017.01.19. 15:15:00

Mondd, ki is próbáltad? Úgy értem, kulcskarikára téve. Merthogy akkor éppen nem tudod a zár felé fordítani. Nekem van, tudom mit beszélek.

Jackal_ 2017.01.19. 16:13:24

@09GR: Igen ki, de én már meglévő karikákra fűztem rá. De azt gondolom, erre elég gyorsan rájön majd mindenki, sőt kapásból két karikát adnak hozzá.

reeingre 2017.01.21. 15:24:27

Cseppet túl van árazva. Ennél olcsóbban kapni már használható nagy fényerejű lámpákat.
süti beállítások módosítása