Még nem lájkoltad a blogot?! Mi a toszra vársz?

A Blog partnerei

gearbest.png

banggood_logo.png

pk1heaz5b3kdfh4hg6uq_1.png

iLife X5 robotporszívó

Porszívóz, és felmos, az eddigi legjobb, amivel találkoztam! EU raktárból csak 43.000 forint szállítással együtt!

1465868616484402_3.jpg

_1.jpg

Kéne pár jó cucc?

300x600_1.jpg

Xiaomi Air Purifier 2 légtisztító teszt – A házi pornak vége

2017.01.10. 08:00

Jackal_

201511261631471532.jpgUtálok takarítani. Ha most azt mondanám, hogy az olvasók közül tegye fel a kezét az, aki szintén nem szeret, akkor annyian integetnénk, mint egy Madonna koncerten. Amikor elkezdtem tesztelni, egyáltalán nem volt szempont, hogy mennyire öli meg az atkákat, és hogyan tünteti el a szagokat, csak az vezérelt, hogy sokkal kevesebb legyen a por a lakásban, és emiatt a takarítások száma is csökkenjen. Ezt pedig igen nagy hatékonysággal hajtja végre, nettó 43.800 forintért.

 

 

Kinézet

Aki életében bontott már ki hűtőszekrényt vagy mosógépet, az el tudja képzelni, hogy milyen a légtisztító csomagolása. A sarkokban egy-egy hungarocell védőelem, a doboz pedig egy barna kartonpapír. Kapunk még hozzá egy felületvédő bugyit, egy 220-as kábelt és egy füzetet, kínai írásjelekkel. A sok „krikszkraksz” között nem tudtam eligazodni, de szerencsére a légtisztítót pofonegyszerű használni. Azért ne dobjuk ki egyből a papírokat, mert tartalmaznak egy QR kód, ami később kelleni fog.

201511261631339498.jpg

A gép remekül néz ki, de ami sokkal jobb, hogy szinte bármilyen lakásba beillik ezzel a letisztult, enyhén lekerekített hasábforma dizájnnal. Betettem a hálószobába egy fehér színű szekrény mellé, mintha oda találták volna ki. A kinézet kísértetiesen hasonlít az almás cég termékeire, pont olyan diszkréten menőn ez is.

A lyukak az oldalán azonban nem csak díszek, tényleg ott szívja be a levegőt. A LED világítás pont ugyanennyire eltalált, a kikapcsolt fokozaton kívül van még egy normál és egy enyhén derengő is, ami éjszaka jön jól. Engem ugyanis a sötétben még a laptopom töltő lámpája is irritál, ez viszont annyira minimális fényt ad ki, hogy egyáltalán nem zavart.

Ellenben nagyon bosszantónak találtam, hogy nem voltak képesek egy EU átalakítót adni a villásdugóhoz, de egy univerzális sem került volna többe 500 forintnál. 

 

Tesztüzem

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán miért jó nekünk az, ha otthon van egy légtisztító berendezés. Ezek a készülékek egy HEPA filter segítségével kiszűrik a levegőben keringő mikrorészecskéket, koszt, porszemeket, atkákat és még sok minden oda nem illő dolgot.

xiaomi_mi_air_purifier_2.jpg

Ezzel csökkenthető a por mennyisége, a kellemetlen szagok például főzés után, és esetlegesen lehet egészségmegőrző hatása is. Ami viszont biztos, hogy a kevesebb keringő részecske ritkább takarítás jelent, halleluja. Ezt azonban mérni is kell valahogyan, hiszen egy átlagember számára – mint amilyen én is vagyok – semmit nem mondanak az olyan fekete mágikus rituálék körébe tartozó varázsszavak, mint például a szabad gyökök száma. Én két számot szeretnék látni a készülék használata alatt: egy magasabbat, hogy ennyi volt és egy alacsonyabbat, hogy ez lett a végeredmény.

sss.jpg

Ezt az úgynevezett PM 2.5 értékkel szokták kifejezni, ami az angol particulate matter / particle pollution szavaknak felel meg, ezt magyarra úgy fordítanánk, hogy mennyi a 2.5 mikrométernél kisebb részecskék mennyisége a levegőben. Ezek a mikroszkopikus méretű szemcsék mélyen be tudnak hatolni a tüdőbolyhok közé, ahol fertőzéseket és gyulladásokat okozhatnak, legalábbis elméletileg. Összehasonlítási alapként az emberi hajszálat használhatjuk, aminek a vastagsága 50-70 mikrométer között mozog.

A fenti elméletet sajnos nincs módom megvizsgálni, részint mert nem értek hozzá eléggé, másrészt, mert nincs itthon egy erre alkalmas laborom. Viszont tudok olyan mindennapi teszteket végezni, amelyekből lemérhető a készülék hasznossága, például mennyire tünteti el a konyhai szagokat, illetve hogy kevésbé porosodik-e a lakás (a por részecskék egyébként inkább a 10 mikrométeres nagyságrendbe tartoznak).

201511261632543999.jpg

Mielőtt azonban belemerülnénk az aktív használatba, fussuk át a készülékkel kapcsolatos főbb tudnivalókat. Összesen két gomb van rajta, egy LED vezérlés, aminek három módja van, kikapcsolt, derengő és normál mód, és pont ebben a sorrendben lesz egyre fényesebb. A másik a ventilátor sebességét vezérli, lehet alvás, auto vagy kedvenc módban. Az előbbi a legcsendesebb, a második dinamikus, a már említett PM 2.5 érték szerint változtatja a sebességet. A kedvenc állapot beállítását viszont csak a telefonos applikációval tudjuk elvégezni.

505138-mi-air-purifier-app-xiaomi.jpg

Az alkalmazáshoz a leírásban található QR kód telefonos beolvasásával juthatunk hozzá. Sajnos regisztrálni kell ahhoz, hogy használni is tudjuk, de itt jönnek be a képbe a különböző kamu e-mail fiókok és a 10 perc alatt megsemmisülő levelező címek. Ami nagyon nem tetszett, hogy az alkalmazás olyan adatokhoz is szeretett volna hozzáférni, amihez az ég világon semmi köze, ilyen például a telefonomon tárolt számok vagy éppen az SMS küldés. Ezért egy SIM kártya nélküli készülékre telepítettem fel, amin semmilyen releváns információt nem tárolok.

2_17.jpg

Az applikáció automatikusan megtalálja a készüléket, és a WIFI jelszavunk beírásával szépen csatlakozik is a hálózatunkhoz, innentől kezdve pedig teljeskörűen menedzselhető.

1_20.jpg

Az alkalmazástól nem kell megijedni, pofonegyszerűen használható. A kijelző nagyobb felét a már említett PM 2.5 mérőszám foglalja el. Ez utóbbit egyébként az EPA (Enviromental Protection Agency) dolgozta ki az AQI (air quality index) keretein belül, és a határértéket 25 mikrogramm / légköbméterben határozta meg (de ne aggódjunk, mert 2015 előtt még 65 volt, illetve anyagonként lebontva külön határértékek vannak meghatározva, szóval ez nagyjából semmit nem jelent). A lényeg az, hogy az alacsonyabb a jobb, ezt tekintsük ökölszabálynak.

A PM szám alatt láthatjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat, ami nagyjából pontos adat, ugyanis a lakás fűtésrendszerét vezérlő termosztát is ennyit mutatott. Kijelzi továbbá a szűrő élettartamát, a működési időt és a megtisztított levegő mennyiségét köbméterben. Jobb felül láthatjuk a háttérbeállításokat, de ennél sokkal fontosabb az alsó sorban található módválasztó gombsor. 

hosszu_2.jpg

A menüszalag elég egyértelmű, első a kikapcsoló gomb, a másik három a már említett auto/alvás/kedvencek üzemmód választó. Ez utóbbinak van egy belső menüje, ahol egy csúszka segítségével állíthatjuk a ventilátor forgási sebességét, amivel egyenes arányban nő a megtisztítható terület nagysága. Maximális állásban brutálisan hangos, cserébe 45 négyzetméteres terület levegőjét képes megtisztítani, ami 330 köbméter átszűrését jelenti. Ez simán hihető, ugyanis a zaj mellett érzékelhető légmozgást generál a lakásban. Az én fülemnek a 15-18 m2 állás volt a kellemes, ez nagyjából elég volt a háló- és fürdőszobánk levegőjének a keringetésére.

gyari_4_1.png

Azok számára, akik a számokban hisznek, a gyártó rendelkezésre bocsájtott néhány adatot: egy 21 m2-es szoba teljes levegőmennyiségének átforgatása 10 percet vesz igénybe, amelyet 360 fokban, egy 3 rétegű, Japánban gyártott HEPA szűrővel valósít meg. Van egy jópofa animáció a gyártó honlapján, ahol a gépet különböző méretű szobába áthelyezve láthatjuk, hogy mennyi idő alatt tisztítja meg a levegőt, érdemes kipróbálni.

Jöjjenek az éles tesztek, illetve a mért eredmények. Először a saját applikációjával mértem a levegő tisztulását a szobában. A nappali ajtaját becsuktam, a hálószobát egybe nyitottam a nappalival, illetve a fürdőszoba ajtót is nyitva hagyva létrehoztam egy közös teret, ami olyan 35 m2-t tesz ki. 42-45 PM értékről indultunk, 2 órával később már csak 10-et mutatott az applikáció. Hagytam, hogy órákon keresztül dolgozzon, és véletlenszerű időközönként lementettem az adatokat. A 9-10 PM értéket stabilan tartotta, bár én személy szerint nem érzékeltem különösebb változást.

gyari_6_1.png

Másnap következett a főzés teszt a nagyjából 10 m2-es konyhában, ezért a szívás erősségét 9-12 m2-hez igazítottam. A dolog valóban működött, egyrészt érzékelte a főzésből adódó páratartalom emelkedést, másrészt tényleg csökkentette az ételszagot. Ha megemeltem a teljesítményt, akkor az érezhető volt a szagok intenzitásának csökkenésében is, vagyis a dolog élőben is működik, nem csak humbug. 

elotte_utana.jpg

előtte / utána

Ami a porosodást illeti, érezhetően kevesebb szemcse keringett a levegőben. Ezt két módon is tapasztaltam, egy szubjektív és egy objektív módon: egyrészt a beszűrődő fényben mintha kevesebb porszem keringett volna, illetve a bútorok sokkal lassabban koszolódtak. Azért ha letettem egy elemlámpát a padlóra, még így is láttam a koszszemcséket a földön, tehát ez sem 100% hatékonyságú.

 

Egy dolgot azonban végig hiányoltam a teszt alatt. Ha a gép kijelzi a páratartalmat, akkor miért nincs benne egy párásító funkció? Ehhez persze kellene egy folyadéktartály is, amivel nem rendelkezik, de reméljük a Xiaomi Air Purifier következő verziója már ezt is tudni fogja.

 

Összegzés

Kevés dolog van, ami ennyire kellemesen használható, mint a Xiaomi Air Purifier 2. Benyomjuk, csendesen dolgozik a háttérben, szűri a koszt, a szagokat, és még a lakásdizájnba is beleillik. Fényei diszkrétek, külleme egyáltalán nem tolakodó.

Az applikáció nekem végig hiba nélkül működött, a visszajelzett értékeket pofonegyszerű értelmezni, és egyéb hasznos funkciókat is tartalmaz. Az viszont bosszantó, hogy egyes gombokat nem voltak képesek angolra fordítani, a magyar nyelv hiányáról meg ne is beszéljünk.

Mivel egy légtisztító berendezést hosszabb távú használatra tervezünk, ezért azt gondolom, hogy a nettó 43.700 forintos ár egyáltalán nem magas, különösen, ha azt is hozzá gondoljuk, hogy a megléte kevesebb takarítással jár, és egészségmegőrző hatása is lehet. Jelenleg akciós, a GBMiAirP kuponkóddal lejjebb vihető az ár.

Itt megvásárolható >>

 

19 komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

http://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr4012086763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.10. 10:02:30

Inkább a butaporszívó + portörlő rongy... :)

glezmen 2017.01.10. 15:57:18

jol nez ki, passzolna is a Xiaomi cuccokkal telepakolt hazamba, de eleg draga, foleg hogy a szallitas majdnem megduplazza az arat...

fogyasztasat nem merted hogy mennyi, mondjuk naponta, folyamatosan bekapcsolva (tehat folyamatos/automatikus mukodes kozben)?

glezmen 2017.01.10. 15:57:47

@Hóhér az utolsó barátod: attol a port meg ugyanugy beszivod (sot...)

fifibá55 2017.01.10. 17:20:26

Ha jól látom, a megadott eladónál a 150 USD-s készülékárhoz hozzájön még 114 USD szállítási költség. Ez önmagában kb. 79000 forintos beszerzési ár, és erre jön rosszabb esetben a vám+áfa, máris 100000 forint fölött vagyunk, és ehhez jön a nem túl ritkán cserélendő HEPA szűrő költsége.

Ennek fényében jó döntésnek tűnik a nálunk évek óta működő német Venta légmosó-párásító; nincs cserélendő betétje, csendes, ingyen házhoz szállítják, itthoni 2 éves garancia, kb. 110-120 ezer forintos ár.
Igaz, nincsenek LED-ek és nem lehet okostelefonról buherálni..

Jackal_ 2017.01.10. 18:17:45

@glezmen: Szia, de mértem pillanatnyi fogyasztást, sleep módban 2 W, autoban (ami ugye azért tud változni) 5W, illetve kedvenc módban - ami nálam 16-18 négyzetmétert jelentett - 10 W körül fogyasztott. Maximális terhelésen nem mértem, mert akkor azért hangos, valószínűtlen, hogy valaki így használná.

A szűrő élettartamáról: amikor elindítottam a teszt üzemet, akkor 145 napot mutatott, ha jól emlékszem.

YOSHI 2017.01.11. 01:18:56

Mi egy hónapja használjuk és nagyon megvagyunk vele elégedve. Kerestem a legjobb beszerzési forrást, végül Magyarországon vettem meg a xiaomishop.hu-n.
Itt ha előre utalsz akkor 48.500 forint az ára, nincs vám és van érvényesíthető garanciája. Talán csereszűrőt rendelnék hozzá kintről, ha valaki talál jó forrást rá ne tartsa magában :)
xiaomishop.hu/mi_egymas/smart_home/Xiaomi%20Air%20Purifier%202%20-%20l%C3%A9gtiszt%C3%ADt%C3%B3

Ja, és ha valaki el tudná magyarázni hogy tudom az időzítőt normálisan használni az appban akkor extra köszi :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 19:19:29

Csak ezzel a kémkedős használhatatlan droiddal megy, vagy van hozzá ios app is?
Porszűrésre jó lehetne amúgy, párásítóink meg már vannak.

glezmen 2017.01.11. 20:13:25

@enpera: mibol gondolod hogy az androidos app 'kemkedik' illetve hogy ugyanaz az app ioson nem?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 20:56:14

@glezmen: mondjuk akkor az appstore-ba nem engednék be,
Amúgy az itt bemutatott screenshot mutatja, nézd meg,

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 20:58:50

@fifibá55: linket tudsz adni erről a cuccról? Nekünk Steba párásítónk van, az jó és drága cucc, de "csak" párásít

glezmen 2017.01.12. 09:24:03

@enpera: mondjuk, de ettol meg nem lesz igaz
talaltak mar az apple store-ban is nem egy kartevot/kemkedos appot, raadasul az ellenorzesi rendszert nagyon konnyu kijatszani

illetve attol hogy valami a google appmarketjen van, nem lesz automatikusan kemprogram

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.12. 21:07:06

@glezmen: mellébeszélsz
Ott a screenshot, minek kellene egy ilyen appnak a telszámokhoz, sms-ezéshez stb hozzáférnie?
Az apple storeban ilyen appok nincsenek.

glezmen 2017.01.12. 21:10:19

@enpera: attol hogy ilyen engedelyeket ker, meg nem feltetlenul kemkedik
lehet fejlesztoi hanyagsag, SMS-en keresztuli autentikacio, stb
persze erdemes ovatosnak lenni, de hagyjuk mar a hulye elitizmust...

gipsykillah 2017.01.13. 11:53:27

@glezmen: Meg aztán akkor vonom meg az engedélyt tőle amikor csak akarom.

glezmen 2017.01.13. 12:09:55

@gipsykillah: sot, most mar inditaskor is rakerdez az Android mindegyikre kulon

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.13. 17:40:04

@glezmen: és? A kérdésemet tudtad értelmezni?
Nincs androidos eszközöm, sosem kéne, ezért kérdeztem az ios-est

glezmen 2017.01.13. 23:34:14

@enpera: a kerdesed mar kapasbol ertelmetlen baromsaggal indit...
kerdezz ertelmeset, es szivesen valaszol aki tud

OFF: nekem van Androidos es iOS eszkozom is. utobbit ruhellem, egy buntetes az az OS :D

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu