Xiaomi Air Purifier 2 légtisztító teszt – A házi pornak vége

2017.01.10. 08:00

Jackal_

201511261631471532.jpgUtálok takarítani. Ha most azt mondanám, hogy az olvasók közül tegye fel a kezét az, aki szintén nem szeret, akkor annyian integetnénk, mint egy Madonna koncerten. Amikor elkezdtem tesztelni, egyáltalán nem volt szempont, hogy mennyire öli meg az atkákat, és hogyan tünteti el a szagokat, csak az vezérelt, hogy sokkal kevesebb legyen a por a lakásban, és emiatt a takarítások száma is csökkenjen. Ezt pedig igen nagy hatékonysággal hajtja végre, nettó 43.800 forintért.

 

 

Kinézet

Aki életében bontott már ki hűtőszekrényt vagy mosógépet, az el tudja képzelni, hogy milyen a légtisztító csomagolása. A sarkokban egy-egy hungarocell védőelem, a doboz pedig egy barna kartonpapír. Kapunk még hozzá egy felületvédő bugyit, egy 220-as kábelt és egy füzetet, kínai írásjelekkel. A sok „krikszkraksz” között nem tudtam eligazodni, de szerencsére a légtisztítót pofonegyszerű használni. Azért ne dobjuk ki egyből a papírokat, mert tartalmaznak egy QR kód, ami később kelleni fog.

201511261631339498.jpg

A gép remekül néz ki, de ami sokkal jobb, hogy szinte bármilyen lakásba beillik ezzel a letisztult, enyhén lekerekített hasábforma dizájnnal. Betettem a hálószobába egy fehér színű szekrény mellé, mintha oda találták volna ki. A kinézet kísértetiesen hasonlít az almás cég termékeire, pont olyan diszkréten menőn ez is.

A lyukak az oldalán azonban nem csak díszek, tényleg ott szívja be a levegőt. A LED világítás pont ugyanennyire eltalált, a kikapcsolt fokozaton kívül van még egy normál és egy enyhén derengő is, ami éjszaka jön jól. Engem ugyanis a sötétben még a laptopom töltő lámpája is irritál, ez viszont annyira minimális fényt ad ki, hogy egyáltalán nem zavart.

Ellenben nagyon bosszantónak találtam, hogy nem voltak képesek egy EU átalakítót adni a villásdugóhoz, de egy univerzális sem került volna többe 500 forintnál. 

 

Tesztüzem

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán miért jó nekünk az, ha otthon van egy légtisztító berendezés. Ezek a készülékek egy HEPA filter segítségével kiszűrik a levegőben keringő mikrorészecskéket, koszt, porszemeket, atkákat és még sok minden oda nem illő dolgot.

xiaomi_mi_air_purifier_2.jpg

Ezzel csökkenthető a por mennyisége, a kellemetlen szagok például főzés után, és esetlegesen lehet egészségmegőrző hatása is. Ami viszont biztos, hogy a kevesebb keringő részecske ritkább takarítás jelent, halleluja. Ezt azonban mérni is kell valahogyan, hiszen egy átlagember számára – mint amilyen én is vagyok – semmit nem mondanak az olyan fekete mágikus rituálék körébe tartozó varázsszavak, mint például a szabad gyökök száma. Én két számot szeretnék látni a készülék használata alatt: egy magasabbat, hogy ennyi volt és egy alacsonyabbat, hogy ez lett a végeredmény.

sss.jpg

Ezt az úgynevezett PM 2.5 értékkel szokták kifejezni, ami az angol particulate matter / particle pollution szavaknak felel meg, ezt magyarra úgy fordítanánk, hogy mennyi a 2.5 mikrométernél kisebb részecskék mennyisége a levegőben. Ezek a mikroszkopikus méretű szemcsék mélyen be tudnak hatolni a tüdőbolyhok közé, ahol fertőzéseket és gyulladásokat okozhatnak, legalábbis elméletileg. Összehasonlítási alapként az emberi hajszálat használhatjuk, aminek a vastagsága 50-70 mikrométer között mozog.

A fenti elméletet sajnos nincs módom megvizsgálni, részint mert nem értek hozzá eléggé, másrészt, mert nincs itthon egy erre alkalmas laborom. Viszont tudok olyan mindennapi teszteket végezni, amelyekből lemérhető a készülék hasznossága, például mennyire tünteti el a konyhai szagokat, illetve hogy kevésbé porosodik-e a lakás (a por részecskék egyébként inkább a 10 mikrométeres nagyságrendbe tartoznak).

201511261632543999.jpg

Mielőtt azonban belemerülnénk az aktív használatba, fussuk át a készülékkel kapcsolatos főbb tudnivalókat. Összesen két gomb van rajta, egy LED vezérlés, aminek három módja van, kikapcsolt, derengő és normál mód, és pont ebben a sorrendben lesz egyre fényesebb. A másik a ventilátor sebességét vezérli, lehet alvás, auto vagy kedvenc módban. Az előbbi a legcsendesebb, a második dinamikus, a már említett PM 2.5 érték szerint változtatja a sebességet. A kedvenc állapot beállítását viszont csak a telefonos applikációval tudjuk elvégezni.

505138-mi-air-purifier-app-xiaomi.jpg

Az alkalmazáshoz a leírásban található QR kód telefonos beolvasásával juthatunk hozzá. Sajnos regisztrálni kell ahhoz, hogy használni is tudjuk, de itt jönnek be a képbe a különböző kamu e-mail fiókok és a 10 perc alatt megsemmisülő levelező címek. Ami nagyon nem tetszett, hogy az alkalmazás olyan adatokhoz is szeretett volna hozzáférni, amihez az ég világon semmi köze, ilyen például a telefonomon tárolt számok vagy éppen az SMS küldés. Ezért egy SIM kártya nélküli készülékre telepítettem fel, amin semmilyen releváns információt nem tárolok.

2_17.jpg

Az applikáció automatikusan megtalálja a készüléket, és a WIFI jelszavunk beírásával szépen csatlakozik is a hálózatunkhoz, innentől kezdve pedig teljeskörűen menedzselhető.

1_20.jpg

Az alkalmazástól nem kell megijedni, pofonegyszerűen használható. A kijelző nagyobb felét a már említett PM 2.5 mérőszám foglalja el. Ez utóbbit egyébként az EPA (Enviromental Protection Agency) dolgozta ki az AQI (air quality index) keretein belül, és a határértéket 25 mikrogramm / légköbméterben határozta meg (de ne aggódjunk, mert 2015 előtt még 65 volt, illetve anyagonként lebontva külön határértékek vannak meghatározva, szóval ez nagyjából semmit nem jelent). A lényeg az, hogy az alacsonyabb a jobb, ezt tekintsük ökölszabálynak.

A PM szám alatt láthatjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat, ami nagyjából pontos adat, ugyanis a lakás fűtésrendszerét vezérlő termosztát is ennyit mutatott. Kijelzi továbbá a szűrő élettartamát, a működési időt és a megtisztított levegő mennyiségét köbméterben. Jobb felül láthatjuk a háttérbeállításokat, de ennél sokkal fontosabb az alsó sorban található módválasztó gombsor. 

hosszu_2.jpg

A menüszalag elég egyértelmű, első a kikapcsoló gomb, a másik három a már említett auto/alvás/kedvencek üzemmód választó. Ez utóbbinak van egy belső menüje, ahol egy csúszka segítségével állíthatjuk a ventilátor forgási sebességét, amivel egyenes arányban nő a megtisztítható terület nagysága. Maximális állásban brutálisan hangos, cserébe 45 négyzetméteres terület levegőjét képes megtisztítani, ami 330 köbméter átszűrését jelenti. Ez simán hihető, ugyanis a zaj mellett érzékelhető légmozgást generál a lakásban. Az én fülemnek a 15-18 m2 állás volt a kellemes, ez nagyjából elég volt a háló- és fürdőszobánk levegőjének a keringetésére.

gyari_4_1.png

Azok számára, akik a számokban hisznek, a gyártó rendelkezésre bocsájtott néhány adatot: egy 21 m2-es szoba teljes levegőmennyiségének átforgatása 10 percet vesz igénybe, amelyet 360 fokban, egy 3 rétegű, Japánban gyártott HEPA szűrővel valósít meg. Van egy jópofa animáció a gyártó honlapján, ahol a gépet különböző méretű szobába áthelyezve láthatjuk, hogy mennyi idő alatt tisztítja meg a levegőt, érdemes kipróbálni.

Jöjjenek az éles tesztek, illetve a mért eredmények. Először a saját applikációjával mértem a levegő tisztulását a szobában. A nappali ajtaját becsuktam, a hálószobát egybe nyitottam a nappalival, illetve a fürdőszoba ajtót is nyitva hagyva létrehoztam egy közös teret, ami olyan 35 m2-t tesz ki. 42-45 PM értékről indultunk, 2 órával később már csak 10-et mutatott az applikáció. Hagytam, hogy órákon keresztül dolgozzon, és véletlenszerű időközönként lementettem az adatokat. A 9-10 PM értéket stabilan tartotta, bár én személy szerint nem érzékeltem különösebb változást.

gyari_6_1.png

Másnap következett a főzés teszt a nagyjából 10 m2-es konyhában, ezért a szívás erősségét 9-12 m2-hez igazítottam. A dolog valóban működött, egyrészt érzékelte a főzésből adódó páratartalom emelkedést, másrészt tényleg csökkentette az ételszagot. Ha megemeltem a teljesítményt, akkor az érezhető volt a szagok intenzitásának csökkenésében is, vagyis a dolog élőben is működik, nem csak humbug. 

elotte_utana.jpg

előtte / utána

Ami a porosodást illeti, érezhetően kevesebb szemcse keringett a levegőben. Ezt két módon is tapasztaltam, egy szubjektív és egy objektív módon: egyrészt a beszűrődő fényben mintha kevesebb porszem keringett volna, illetve a bútorok sokkal lassabban koszolódtak. Azért ha letettem egy elemlámpát a padlóra, még így is láttam a koszszemcséket a földön, tehát ez sem 100% hatékonyságú.

 

Egy dolgot azonban végig hiányoltam a teszt alatt. Ha a gép kijelzi a páratartalmat, akkor miért nincs benne egy párásító funkció? Ehhez persze kellene egy folyadéktartály is, amivel nem rendelkezik, de reméljük a Xiaomi Air Purifier következő verziója már ezt is tudni fogja.

 

Összegzés

Kevés dolog van, ami ennyire kellemesen használható, mint a Xiaomi Air Purifier 2. Benyomjuk, csendesen dolgozik a háttérben, szűri a koszt, a szagokat, és még a lakásdizájnba is beleillik. Fényei diszkrétek, külleme egyáltalán nem tolakodó.

Az applikáció nekem végig hiba nélkül működött, a visszajelzett értékeket pofonegyszerű értelmezni, és egyéb hasznos funkciókat is tartalmaz. Az viszont bosszantó, hogy egyes gombokat nem voltak képesek angolra fordítani, a magyar nyelv hiányáról meg ne is beszéljünk.

Mivel egy légtisztító berendezést hosszabb távú használatra tervezünk, ezért azt gondolom, hogy a nettó 43.700 forintos ár egyáltalán nem magas, különösen, ha azt is hozzá gondoljuk, hogy a megléte kevesebb takarítással jár, és egészségmegőrző hatása is lehet. Jelenleg akciós, a GBMiAirP kuponkóddal lejjebb vihető az ár.

Itt megvásárolható >>

 

39 komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr6912086763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2017.01.10. 10:02:30

Inkább a butaporszívó + portörlő rongy... :)

glezmen 2017.01.10. 15:57:18

jol nez ki, passzolna is a Xiaomi cuccokkal telepakolt hazamba, de eleg draga, foleg hogy a szallitas majdnem megduplazza az arat...

fogyasztasat nem merted hogy mennyi, mondjuk naponta, folyamatosan bekapcsolva (tehat folyamatos/automatikus mukodes kozben)?

glezmen 2017.01.10. 15:57:47

@Hóhér az utolsó barátod: attol a port meg ugyanugy beszivod (sot...)

fifibá55 2017.01.10. 17:20:26

Ha jól látom, a megadott eladónál a 150 USD-s készülékárhoz hozzájön még 114 USD szállítási költség. Ez önmagában kb. 79000 forintos beszerzési ár, és erre jön rosszabb esetben a vám+áfa, máris 100000 forint fölött vagyunk, és ehhez jön a nem túl ritkán cserélendő HEPA szűrő költsége.

Ennek fényében jó döntésnek tűnik a nálunk évek óta működő német Venta légmosó-párásító; nincs cserélendő betétje, csendes, ingyen házhoz szállítják, itthoni 2 éves garancia, kb. 110-120 ezer forintos ár.
Igaz, nincsenek LED-ek és nem lehet okostelefonról buherálni..

Jackal_ 2017.01.10. 18:17:45

@glezmen: Szia, de mértem pillanatnyi fogyasztást, sleep módban 2 W, autoban (ami ugye azért tud változni) 5W, illetve kedvenc módban - ami nálam 16-18 négyzetmétert jelentett - 10 W körül fogyasztott. Maximális terhelésen nem mértem, mert akkor azért hangos, valószínűtlen, hogy valaki így használná.

A szűrő élettartamáról: amikor elindítottam a teszt üzemet, akkor 145 napot mutatott, ha jól emlékszem.

YOSHI 2017.01.11. 01:18:56

Mi egy hónapja használjuk és nagyon megvagyunk vele elégedve. Kerestem a legjobb beszerzési forrást, végül Magyarországon vettem meg a xiaomishop.hu-n.
Itt ha előre utalsz akkor 48.500 forint az ára, nincs vám és van érvényesíthető garanciája. Talán csereszűrőt rendelnék hozzá kintről, ha valaki talál jó forrást rá ne tartsa magában :)
xiaomishop.hu/mi_egymas/smart_home/Xiaomi%20Air%20Purifier%202%20-%20l%C3%A9gtiszt%C3%ADt%C3%B3

Ja, és ha valaki el tudná magyarázni hogy tudom az időzítőt normálisan használni az appban akkor extra köszi :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 19:19:29

Csak ezzel a kémkedős használhatatlan droiddal megy, vagy van hozzá ios app is?
Porszűrésre jó lehetne amúgy, párásítóink meg már vannak.

glezmen 2017.01.11. 20:13:25

@enpera: mibol gondolod hogy az androidos app 'kemkedik' illetve hogy ugyanaz az app ioson nem?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 20:56:14

@glezmen: mondjuk akkor az appstore-ba nem engednék be,
Amúgy az itt bemutatott screenshot mutatja, nézd meg,

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.11. 20:58:50

@fifibá55: linket tudsz adni erről a cuccról? Nekünk Steba párásítónk van, az jó és drága cucc, de "csak" párásít

glezmen 2017.01.12. 09:24:03

@enpera: mondjuk, de ettol meg nem lesz igaz
talaltak mar az apple store-ban is nem egy kartevot/kemkedos appot, raadasul az ellenorzesi rendszert nagyon konnyu kijatszani

illetve attol hogy valami a google appmarketjen van, nem lesz automatikusan kemprogram

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.12. 21:07:06

@glezmen: mellébeszélsz
Ott a screenshot, minek kellene egy ilyen appnak a telszámokhoz, sms-ezéshez stb hozzáférnie?
Az apple storeban ilyen appok nincsenek.

glezmen 2017.01.12. 21:10:19

@enpera: attol hogy ilyen engedelyeket ker, meg nem feltetlenul kemkedik
lehet fejlesztoi hanyagsag, SMS-en keresztuli autentikacio, stb
persze erdemes ovatosnak lenni, de hagyjuk mar a hulye elitizmust...

glezmen 2017.01.13. 12:09:55

@gipsykillah: sot, most mar inditaskor is rakerdez az Android mindegyikre kulon

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.13. 17:40:04

@glezmen: és? A kérdésemet tudtad értelmezni?
Nincs androidos eszközöm, sosem kéne, ezért kérdeztem az ios-est

glezmen 2017.01.13. 23:34:14

@enpera: a kerdesed mar kapasbol ertelmetlen baromsaggal indit...
kerdezz ertelmeset, es szivesen valaszol aki tud

OFF: nekem van Androidos es iOS eszkozom is. utobbit ruhellem, egy buntetes az az OS :D

InfoAdmin · http://www.dace.hu 2017.01.30. 14:23:44

@glezmen: Xiaomishop.hu -n 48e Ft előreutalás esetén és akkor posta sincs.

glezmen 2017.01.30. 14:24:57

@InfoAdmin: 2 hete megrendeltem, azota varok barmifele visszajelzesre :)

InfoAdmin · http://www.dace.hu 2017.01.30. 14:47:08

@glezmen: Én írtam nekik írták, kb. 14 nap, mire megérkezik. Remélem, hogy így lesz :D

glezmen 2017.01.30. 14:49:41

@InfoAdmin: az nalam ma jart le, remeljuk a legjobbakat :D
amugy a 48000 az nem igaz, a szallitas sincs ingyen
en nem mertem elore utalni (ki tudja hogy mikor latok akar cuccot, akar penzt belole), azon a plusz kb. 1500 forinton nem mulik, majd fizetek ha megjon

InfoAdmin · http://www.dace.hu 2017.01.30. 14:52:57

@glezmen: Én bevállaltam az előreutalást, így kaptam egy 1.179 Ft-os "Előreutalási engedményt", valamint a postaköltséget (990 Ft) is elengedik.
Így fizettem pontosan: 48.403 Ft-ot. Hát, remélem lesz belőle valami és nem futhatok a pénzem után :)

StLui 2017.02.09. 20:14:01

Barátom telefont rendelt a xiaomishop.hu-tól, nem tudták szállítani, 1 hónap után lemondta, megküldték a sztornó számlát, pénz nem jött vissza, újabb próbálkozás a kapcsolatfelvételre, eredménytelen, majd kutakodás céginfo-ban, és a könyvvizsgálójuk közbenjárására kapta csak vissza a pénzt! Felhívta akkor már az ügyvezető, állítólag rendszer csere, adatvesztés, akármi...

InfoAdmin · http://www.dace.hu 2017.02.21. 15:50:58

@glezmen: Érdekelne, hogy azóta megkaptad-e, mert nekem most tart 1 hónapnál, múlt héten erre a hétre ígérték, ezen a héten a jövő hétre.... egyre kellemetlenebb.

glezmen 2017.02.21. 15:52:03

@InfoAdmin: "2017/01/18 Beszerzése folyamatban!"

InfoAdmin · http://www.dace.hu 2017.02.21. 17:23:51

@glezmen: Köszönöm a választ. Nekem is ugyanez az utolsó sor, csak január 27-el... Hetente hívom őket és mindig valami miatt terelnek, hogy majd jövő héten. Múlt héten a Hold újév ünnepére fogták a késést és hogy csak most kezdenek el szállítani, ezért majd ezen a héten lesz meg csütörtöki kiszállítással. Ma felhívtam őket, hogy akkor csütörtökön jön-e. Erre azt válaszolták, hogy majd csak a jövő héten jön meg és még akkor ki tudja mennyit lesz a vámon. Csak azt nem értem, ha ennyire nehézkes a beszerzés, miért írnak 5-14 napot a szállításra. Így minimum 15-30 napot írnék, de persze már abból is kicsúsznak lassan. Nálad pedig már kicsúsztak. Kíváncsi vagyok jövő héten milyen csúsztatással próbálnak majd terelni, de a türelem fogy, a pumpa pedig egyre feljebb kúszik nálam. Ráadásul fórumokon azt olvastam az üzletről, hogy aki a pénzét akarta vissza, az nem kapta, csak kínkeservesen, máshol meg azt, hogy se termék, se pénz... úgyhogy nem túl biztató kilátások. Milyen örömteli, hogy előre fizettem...

sobrijozska 2017.02.23. 08:44:11

Én jan.26. rendeltem.
Azért is nem is utaltam előre mert gondoltam ez lesz.
Ha jól megnézitek még a pár ezer ft os termékekből sincs készlete.
Akkor meg minek árul bármit is.
Én is meg tudom csinálni, hogy honlapon felveszem a megrendelést majd kintről megrendelem.
Csak azért mentem bele igaz utánvéttel, mert sehonnan nem lehet posta nélkül megrendelni. Ha ingyenes lenne a GB ről 10 nap alatt már rég itt lenne.
eu raktárba megint nincs, nem is tudom az illető hogyan bűvészkedik vele.
feb.16. én is ráírtam, hogy letelt a 14 nap.
10 nap múlva postázás az igéret szerint.
Az az érdekes bármilyen lim lom rég megjött kintről ennyi idő alatt.
Ilyen értékű árúnak meg főleg.
Vagy ha nem az van, hogy vár egy jó darab rendelés összegyűljön és csak utána rendel így kompenzálja a postát.
Aki meg 1000 ft ért képes volt előre utalni az meg is érdemli.
pár forintért kockáztatni mert smucikolunk. gratulálok.
Az meg az oldal kicsinyessége, hogy majd 50e áru után még posta ktg is elszámol.

sobrijozska 2017.02.23. 10:05:51

Fentebb a Yoshi ra lennék kíváncsi.
Neki mennyi idő alatt és ilyen körülményesen jött -e meg a termék.

glezmen 2017.02.23. 14:37:19

@sobrijozska: "2017/02/21 Számlázása folyamatban!"

glezmen 2017.02.23. 14:37:46

@InfoAdmin ld. eggyel feljebb

sobrijozska 2017.02.23. 14:50:48

@glezmen: yoshi megkapta. és elégedett azt írja.

sobrijozska 2017.02.23. 16:29:41

Amúgy nagyon felidegelem magam, és a jövő héten nem lesz meg.
ELállok a vételtől és néztem már delonghi ac230
electrolux eap 450
vagy philips et de nem kapni sehol.
AZ ELECTRolux és delonghi nál annyi gondom van, hogy szűrőt nem látok sehol utólag pótlásnak.

hipi 2017.02.23. 18:11:35

Valamelyik külföldi webshopból rendelte valaki? Ha igen, akkor kb. mennyi plusz költségre lehet számítani? (vám, áfa)

A xiaomishop.hu tök jó lenne, ha nem írtatok volna róla ennyi rossz véleményt. Ennek ellenére próbáltam őket keresni többször, de nem elérhetőek (telefonon). Ez azért nem túl bíztató...

glezmen 2017.02.24. 10:16:54

elvileg ma hozza a futar...

@hipi: kulfoldrol sem jonne ki szamottevoen olcsobban, ezert is rendeltem meg a xiaomishop.hu-tol: ha megvamoljak/afazzak, akkor ne en szivjak mar vele, marpedig egy ilyen nagy es nehez csomagot tuti megfognak a vamon

hipi 2017.02.24. 17:54:50

@glezmen: megérkezett végül?
ha jól számolom a korábbi bejegyzésed alapján, akkor 5 és fél hetet vártál rá.

Egyébként én közben messengeren elértem a xiaomishopot, elismerték, hogy korábban volt nagy csúszás (kínai újév plusz az ő bénázásuk), de ígéretük szerint már visszaálltak a normál kerékvágásba.

glezmen 2017.02.24. 20:35:48

@hipi: igen, itt van nalam, bar ki meg nem bontottam, majd hetvegen beuzemelem :)
süti beállítások módosítása