Digoo DG-HM1 párásító teszt – Jobb, mint egy lávalámpa

2016.12.29. 08:00

Jackal_

humidifier-air-purifier-2.jpgEgyre több hasznos lakás kütyüt gyártanak Kínában. A mai tesztalanyunk egy 8.700 forintba kerülő illatosító, párásító készülék, amely nem csak a nedvességtartalmat optimalizálja, hanem remek hangulatvilágításként is működik. A karácsony közeledtével mindenki szívesen dekorálja ki a lakását díszekkel vagy fenyőágakkal, ehhez az ünnepi hangulathoz tud hozzájárulni egy remek illattal a Digoo párásító.

Kicsomagolás

A készülék doboza arra a fa mintára játszik rá, amelyet a kibontás után is megpillanthatunk. Felül barnás, középen pedig fehér, amely palástként vonul végig a csomagoláson. Oldalt műszaki adatokat, hátul pedig a szétszedéshez kapunk útmutatást. Okos megoldás, hogy a különböző szabványú dugókat is feltüntették a hátlapon. Szeretem ezeket az apró figyelmességeket, mert úgy érzem, hogy a gyártó tényleg gondol a vevőkre.

A kibontás után kézbe vettem a párásítót és elkezdtem körbe forgatni. Ha a fa betéteknek minőségi hatást és eleganciát kéne kölcsönöznie, akkor erre egy dolgot tudok mondani: nem jött át. Sokkal inkább erőlködésszag lengi körbe, hiszen a fát műanyaggal pótolták, de így legalább az esőerdők nincsenek veszélyben.

Az anyaghasználat máshol is hagy maga után kívánnivalót, a műanyagok a belső részeken helyenként sorjásak, nem törték össze magukat a készítők, hogy tökéletet alkossanak. Erre persze nincs is szükség, a készülék ugyanis tökéletesen működik, és ha elég messziről nézzük, akkor ezek a hiányosságok egyáltalán nem fognak feltűnni.

p1010630.JPG

A dobozba egyébként nem pakoltak túl sok mindent, tartalma kimerül a párologtatóban, a leírásban és a hálózati adapterben.

 

Tesztüzem

Magamat viszonylag autentikus párásító tesztelőnek gondolom, ugyanis asztmás és allergiás is vagyok. Gyerekkoromat végigkísérték a különböző párologtató berendezések, amelyek unos-untalan berregtek a szobámban. Rövid pályafutásuk végén aztán beadták a kulcsot, köszönhetően a mértéktelen mennyiségű vízkő felhalmozódásának. Ezeknek az eszközöknek egy nagyon hátrányos tulajdonsága is volt: nagyon hangosak voltak.

p1010635.JPG

A Digoo DG-HM1 szerencsére ezzel a negatívummal nem rendelkezik, ugyanis iszonyatosan csendes. Ha rátapasztjuk az oldalára a fülünket, akkor nagyon halk csobogást lehet hallani, de nagyjából ennyi. Simán tudtam mellette aludni, egyáltalán nem volt zavaró.

A másik dolog, ami a készülékről eszembe jutott, az a lávalámpa effektus. Az egy tipikusan olyan lakás dekorációs eszköz, ami nagyon jól néz ki a boltban, amikor megvesszük, majd miután hazavittük, egyszer kipróbáljuk, de utána soha többet nem kapcsoljuk be. Nekem is van itthon, nagyon színes, meg érdekes, ahogy úszkál benne a felmelegített anyag, csak éppen nem használom, így a porgyűjtésen kívül másra nem jó.

www_gifcreator_me_4ygkd5.gif

A Digoo párologtató viszont ötvözi az érdekeset a hasznossal, ugyanis párologtatás közben LED lámpái különböző színekben játszanak. Nagyon hangulatos a funkció, és szerencsére nemcsak ki- és bekapcsolt állapota van. Lehet ugyanis egy adott színen tartani, körkörösen váltogatni és lekapcsolni is.

A berendezés is rendelkezik néhány érdekes funkcióval. Tud folyamatosan párologtatni, illetve szakaszosan is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy 8 másodperc párologtatásra jut 5 másodperc pihenés, ezt ismétli, amíg ki nem fogy a 400 milliliteres tartály. Ez kevésnek tűnik, de mivel a folyadékveszteség 25 ml óránként, a víztároló maximális töltöttsége esetén 16 óra üzemidőt kapunk. Ez nagyjából reális is, ugyanis a reggeli elindulástól számítva sem fogyott ki lefekvésig a gép.

dafe24c7-c570-4a7e-a257-5ec4043ab028_1.gif

A gyári leírás azt állítja, hogy a párologtató 25-30 négyzetmétert képes bepárásítani. Ezt azért picit túlzónak érzem, mert bár egész nap ment, lényegi változást nem vettem észre a páratartalomban. Ez persze egy nehezen mérhető érték, amennyiben nem használunk mérőműszert. Ezért én a teszt kedvéért leszereltem a külső hőmérőt, aminek van páratartalom mérő funkciója, és letettem a DG-HM1 mellé, majd vártam negyed órát. Valóban emelkedett a nedvességfok, ezért a tesztet többször megismételtem, mindig nagyjából egy méterrel távolabb téve a mérőeszközt. Ha a párologtató mellé tettem a mérőt, gyorsan felszaladt 50% környékére. Ahogy távolodtam, ez folyamatosan csökkent 1-2%-os mértékben, tehát tényleg megemeli a gép.

p1010651.JPG

A készüléknek van egy anion gombja, amivel elvileg negatív töltésű ionokat hozhatunk létre. Ez állítólag azért jó, mert az anionok:

  • semlegesítik a levegőben előforduló szabadgyököket
  • a szervezetben a folyadék pH-értékét bázisossá teszik, jelentsen ez bármit
  • javítják a levegő minőségét, mert megkötik a port és a szennyező anyagokat (allergiásoknak, asztmásoknak előnyös)

Állítólag ezt a frissességet lehet érezni erdőben és tavasszal is, amikor az anion mennyiség magas. Ez nekem egy kicsit olyan, mint a húrelmélet, biztos igaz, viszont se cáfolni, se megerősíteni nem tudom. Én azért mindig becsületesen bekapcsoltam a funkciót.

Ami az illatosítást illeti, eleinte nekem nem igazán működött. Volt itthon egy „advent” fantázianévre keresztelt illatósító folyadék, ebből cseppentettem bele 100 milliliterenként 1 cseppet. Ez később kevésnek bizonyult, ugyanis nem éreztem az illatát, kivéve, ha felette inhaláltam, akkor viszont a forró kamilla hatékonyabb lett volna.

p1010653.JPG

Mivel nem akartam, hogy kifogjon rajtam a készülék, a következő tesztnél istenesen megküldtem illatosítóval a tartályt. Nem számoltam hány csepp ment bele, de végre kellő mértékben illatosította be a lakást, tehát ez a funkció abszolút használható, csak a mértéket kell eltalálni. 

 

Összegzés

A Digoo DG-HM1 párásítótól pontosan azt kaptam, amit a teszt előtt vártam: egy nem kiemelkedően jó minőségű, de a működést nem befolyásoló anyaghasználati hibákkal rendelkező készüléket, amelynek minden funkciója megfelelően működik.

Igazi hátránya nincsen, csendes, van néhány érdekes funkciója, diszkréten illatosít és még hangulatvilágításnak is használható. Mivel az egyes színeket fixre is kapcsolhatjuk, ezért akár a már meglévő fények közé is illeszthető. Ráadásul még a port is leköti valamilyen mértékben, tehát akár tényleg lehet egészségmegőrző szerepe, akkor pedig az érte kért 8.700 forint igazán nem sok.

Itt megvásárolható >>

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5512055769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzAdam 2016.12.29. 21:07:51

Pár éve vettem egy Sencor SHF 900-at, de vissza kellett vinnem a boltba, mert túl hamar kiürült a tartálya és arra ébredtem, hogy szörcsög. Ez jónak tűnik.

hubazze 2016.12.30. 09:49:12

400ml-es tartály pont semmire sem elég, egy nap alatt ha elpárologtatod a legkisebb szobában sem változtat érdemben a páratartalmon....
Nekem 4 literes van, napi egy tartály elmegy és így is kevés..

bl4ze 2016.12.30. 11:25:42

Sajnos úgy látom a Digoo-nál a gagyi anyagok, szar illesztések és rossz eldolgozás alap. a BB-M1 kamera is pont ilyen, és az M2 modellre is sokan ezt írják. Rohadtul nem figyelnek semmire, és ótvar a végeredmény külcsín tekintetében.

prim 2016.12.30. 12:24:56

a 49% az pont benne van az ideális zóna közepében. Szerintem teljesen felesleges párologtatni. Én inkább azon görcsölök hogy a 60% alatt tartsam. Az év legnagyobb részében még nehéz is... Persze most jó mert tényleg száraz a kinti levegő, és egy kicsit fellélegezhetem. 60% felett már közel sem jó, és 75%-nál beindul a penészedés...

emzéperiksz 2016.12.30. 12:42:00

Ez a párásító nem elég semmire. Ilyen hidegben kint nagyon lemegy a levegő páratartalma, 3-4 gramm/köbméter a maximum. Ez szobahőmérsékleten 15 százalékos relatív páratartalmat jelent, ami nagyon semmi. Persze a szobában több van, 20-30 százalék is lehet magától egy nem vizes lakásban, de az ideális 50 lenne.
A különbséget 4 deci/16 órával nem lehet kipótolni. Egy 50 nm-es 2,7 m-es belmagasságú átlagos lakás 135 légköbméter. Annál 1,3-1,4 liter körüli víz lenne az ideális 22-23 fok mellett a légtérben. Ennek ilyenkor a fele sincs meg, és ilyen minimális kapacitású párásítóval nem is lesz sokkal jobb a helyzet. Talán egy pici gyerekszobában kicsit tud javítani a helyzeten, de másra nem való. Érdemesebb beruházni egy rendesebb cuccra, ami kinyom a légtérbe 3-4 óra alatt egy liter ioncserélt vizet, ha kell.

emzéperiksz 2016.12.30. 12:44:25

@hubazze: Nekem is hetente több 5 literes ioncserélt víz belemegy a párásítóba, hogy 40 százalék fölött tartsam a szintet, ha jönnek a mínuszok. Az a szerencse, hogy ha enyhül az idő, akkor sokat javul a helyzet.

Roltii 2017.01.03. 10:00:46

Ez gagyi. Nem értem ezt a Digoo rajongást, ahogy előttem is írták nem tűnik jónak.
400 ml egy vicc, nekünk másfél literes van Banggoodról és abból is jó lenne nagyobb. Van egy pici zúgása, de a gyerek szeret elaludni mellette.
A LED lámpa funkció meg valami hihetetlen felesleges, kezd elegem lenni, hogy lassan minden világít bár legalább kapcsolható.
Mi amúgy azon szenvedünk a panelban, hogy 40% fölött tartsuk, de nem könnyű. Amúgy csapvizet használunk benne, elég brutális lerakódások keletkeznek benne, de legalább a csodaszivacs le is hozza a nagy részét;)
süti beállítások módosítása