Fotós cuccok tesztje - Makró közgyűrűk, állványok

2016.12.11. 08:00

molcsa

dsc09185.JPG

A Camfere-ről már volt szó korábban, tőlük jöttek többek között az Ordro videokamerák is, egy nem régen indult kínai webshopról van szó, akik kizárólag fotós és videós eszközökkel foglalkoznak. Mi is átnyálaztuk a kínálatukat, és kiválasztottunk két kamera állványt és egy pár makró közgyűrűt, amiket ki is próbáltunk.

 

DG makró közgyűrűk

Sok olcsó megoldás létezik, amivel meglévő objektívünket makró fotózásra bírhatjuk, ezek közül egy kedvelt megoldás a közgyűrűk alkalmazása. Ezek rendkívül egyszerű eszközök, a gyújtótávolság megnyújtása révén az objektívet közelebbre engedik fókuszálni, mint alapesetben, tehát "közelebb mehetünk" a fotózni kívánt objektumhoz, nagyobb méretben rögzíthetjük azt. Az objektív és a szenzor közé kell őket felrakni, és nem tartalmaznak lencse tagokat, így nem rontják a képminőséget. Általában 2-3 darabos csomagban árulják őket, mindegyik különböző hosszúságú, így tetszőleges kombót összerakhatunk a megfelelő nagyítás elérésére. Mindenféle bajonetthez találunk megfelelőt, én egy két darabos Sony E-Mount pakkot rendeltem be.

A képre kattintva galéria nyílik.

A doboz egyszerű, semmi extra, benne a 12 és 16 mm-es közgyűrűn kívül még egy angol nyelvű leírást találtam. A gyűrűk a drágább, érintkezőkkel felszerelt változatok, azaz az elektronikus vezérlés (autófókusz, automatikus rekesz állítás, zoom) használható marad. Ez nyilván manuális objektívek esetén nem lényeg, de a mai obik nagy része már elektronikus vezérlésű.

4_10.jpg

Minőségük rendben van, fémből és műanyagból készültek, de prémiumnak semmiképp sem mondanám a kivitelezést. Kicsit nehezen és furcsa hangok kiadása mellett lehet csak őket egymásba és a fényképezőgépre tekerni, ami első pár használatkor eléggé elbizonytalanító, olyan, mintha mindjárt kinyírnám az érintkezőket. De kiderült, hogy ilyenről szerencsére nincs szó, egyszerűen csak kicsit gagyik az illesztések. A kioldásnál is el kell játszadozni néha, nem túl finoman engedik el egymást.

dsc08808.JPG

Tudni kell, hogy a közgyűrűk hazavágják a végtelen fókuszt, sőt igencsak limitálják a maximális távolságot a témától, szóval ha messzi tárgyat szeretnénk fotózni, semmiképp ne hagyjuk fenn őket. Továbbá jelentősen csökkentik a fényerőt és a mélységélességet, ezért sokszor nehéz kézből fotózva megfelelően fényes, éles és részletes képet lőni. Ezen lehet javítani, ha valamilyen módon megvilágítjuk a témát (pl. külső vaku, zseblámpa, makró lámpa stb.). Minél hosszabbak az előtétlencsék, annál nagyobb nagyítás érhető el velük. Számokkal nem akarok dobálózni, mert ez az objektív és a gyűrűk adataitól is függ, nagyon sok kombót össze lehet állítani. Inkább vizuálisabb példát hoztam: 50 mm-es gyújtótávolságú objektívvel f/10 rekeszérték mellett, ISO100 érzékenységgel (állványról) körbefotóztam egy pénzérmét, először gyűrűk nélkül, majd 12, 16 és 28 (12+16) mm-es közgyűrű(sor) használatával. Íme:

A nagyítás növekedésével egyre nagyobb záridőt is kellett alkalmaznom. A mélységélesség kérdésére is hoztam szemléletes példát, f/4 és f/25 rekeszekkel dolgoztam. Látható, hogy még a legszűkebb rekesznyílás esetén sem éles a teljes érme. 

A képre kattintva galéria nyílik.

Másik kérdés az automatikus vezérlés. Az autofókusznak sok jelentősége nincs, ugyanis a kis távolságok miatt egyszerűbb inkább a gépet mozgatni a megfelelő élesség beállításához. A rekesz állítás, a zoom és az optikai képstabilizátor már más tészta, akinek automata objektíve van (mint nekem), enélkül elég nehezen fog boldogulni, hiszen még a rekeszt sem tudja beállítani. Aki tehát manuális objektívvel dolgozik, nyugodtan vegye az érintkező nélküli, olcsóbb változatot, elektronikus vezérlésű obihoz viszont kelleni fognak az érintkezők. 

Néhány minta kép:

A képre kattintva galéria nyílik.

Ha tisztában vagyunk vele, hogy mit várhatunk a közgyűrűktől, és tudjuk a trükköket a "hibáik" kompenzálására, akkor nagyon hasznos társaink lesznek a makró fotózásban. A kipróbálta darabok ugyan nem tökéletesek minőség szempontjából, de feladatukat szépen ellátják, úgyhogy nem volt rossz vétel.

Itt megvásárolható >>

Itt találhatók más bajonettes verziók>>

 

Beike BK-555 állvány

Egyszerű papírdobozban érkezett, benne csak a tokjába csomagolt állvány volt. A tok egyébként szerintem nagyon jól néz ki, alul barna, messziről bőrhatású, felül pedig fekete és vízhatlan anyagból van, így enyhe esőben is magunkkal vihetjük, nem lesz baja.

Az állvány anyaghasználat szempontjából nagyon rendben van, masszív alumínium rudak és minőségi műanyag elemek felhasználásával készült. Nem recseg, hajlik, forog, kotyog semmi, nagyon egyben van, ahogy egy valamire való állványnak kell. Tömege komoly, de még nem nehéz (1,314 kg), nem fogja leszakítani a vállunkat cipekedés közben. 

d1117-1-a4a6-xnpy.jpg

A lábak 180°-ban elforgathatók, így "fejjel lefelé" is fotózhatunk, de a rajtuk lévő biztonsági pöckök benyomásával ez kb. 30°-ra bekorlátozható, így megakadályozza az esetleges szétcsúszást. Magasság tekintetében elég nagy intervallumot lefed, a négy részben kicsúsztatható lábak és a két részes középső rúd segítségével 35-144 cm tartományban szabadon állíthatjuk, fejjel lefelé forgatva még alacsonyabbra is mehetünk.

d1117-1-a4a6-ltr9.jpg

A tetején egy gömbcsuklós fejet találunk, amire a gyors kioldású talp segítségével rögzíthetjük a gépünket a szabványos 1/4"-os menetes csavar használatával. Így egy kar kitekerésével le is kaphatjuk róla a gépet, ha arra lenne szükség, majd ugyanilyen egyszerűen vissza is tehetjük. A gömbcsuklóval szabadon pozicionálhatunk, egy kivágás révén teljesen függőleges helyzetbe is helyezhetjük a kamerát, de a fej maga is képes a tengelye körül elfordulni. 

d1117-1-a4a6-3ndi.jpg

Található rajta egy apró vízmérték is, aminek viszont csak függőleges síkban oldalirányba fordított gép esetén van jelentősége. A szorító alkatrészek kioldása viszonylag nehezen megy, kicsit szorulnak, olyan, mintha nem lenne megfelelően megkenve, de lehet, hogy csak nem járódott még be. A középső rúd alján található egy rugós kampó, ahova kamera táskát, vagy a saját tartóját akaszthatjuk fel, de akár le is csavarozható, ha nincs rá szükség.

1_12.jpg

A Beike állványa a maga 16.500 forintos árával nem rossz vétel, egy masszív, strapabíró, könnyen, pontosan és széleskörűen beállítható eszköz. Nem is túl nehéz, így a hozzá kapott táskában könnyen hordozható.

Itt megvásárolható >>

 

Obo TS-360 állvány

Utolsó tesztalanyunk nagyon hasonló a Beike megoldásához. Szintén egy színes karton dobozban érkezett, de a tokban lévő állvány mellé angol és kínai nyelvű használati utasítás, garancia kártya és egy imbuszkulcs készlet is jár. A tok fekete, puhább, de vízhatlan anyagból készült. 

Az állványról hasonlókat mondhatok el, mint a Beike esetében, masszív alumínium és jó minőségű műanyag alkotja, az illesztések jók, nem hajlik, recseg, ropog, forog, csuklik. Valamivel nehezebb, mint az előző bemutatott darab, 1,435 kg-ot nyom a mérlegen. A különbség kézben tartva is érzékelhető, de még mindig nem tartom zavaróan nehéznek a hordozáshoz. A mozgatható részek könnyebben járnak, mint a Beike-nál. A szorításhoz forgatható gyűrűket használnak, amiken elég egy negyed fordulatot tekerni, már ki is tudjuk húzni a lábakat és a középső rudat. Nekem ez a megoldás jobban tetszik. d3209-1-c8cf-whap_1.jpg

A lábak itt is 180°-ban elforgathatók, van biztonsági pöcök is, ami bekorlátozza a forgathatóságot. Az egyik (szivacsozott markolatú) láb le is tekerhető, ahogy az állvány feje is, így egymásba tekerve őket egy egyszerű tartó rudat kapunk, ami kézből fotózáshoz, videózáshoz praktikusabb. Az öt részből álló lábak és a két részes középső rúd segítségével 35-144 cm magasság tartományban állítható be, azaz ugyanaz a helyzet, mint a Beike esetében. Fejjel lefelé fordítva itt is megoldható a még alacsonyabbról fotózás. Találunk rajta is rugós kampót a táskák fellógatásához, de le is tekerhető, ha nincs rá szükség.d3209-1-c8cf-yktw.jpg

A fej hasonló, de valamivel komolyabb. Három tekerő is van rajta, amiből kettő a függőleges tengely menti forgatásért felel, amit a ráfestett fokskálán precízen követhetünk. A harmadik tekerő a gömbcsuklót lazítja meg, így itt is széleskörű pozicionálás valósítható meg. Neki is van kivágása, így függőlegesen is nézhet a kamera. Gyors kioldású talp is van, szintén 1/4"-os csavarral, továbbá már két vízmértéket kapunk, amiből az egyiket minden esetben kitakarja a ráhelyezett kamera, így végeredményben ugyanott tartunk, mint a Beike esetén. d3209-1-c8cf-x66o.jpg

Nekem ő ugyanolyan masszívnak és minőséginek tűnik, a legtöbb tulajdonsága megegyezik a Beike-val, a fej egy fokkal még komolyabb is, így figyelembe véve, hogy csak 13.300 forintba kerül, őt tartom a jobb vételnek. De akármelyiket is választjuk végül, mindkettőben tökéletes és tartós társra találunk fotós kalandjainkhoz.

Itt megvásárolható >>

 

2 komment

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8312038911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2017.01.02. 20:18:58

A masodik allvanyhoz: az allvany maga lehet, hogy csak 13.300 forint, de legolcsobban ugy jon ki a moka, ha a nemet raktarbol szallittatjuk, igy szallitassal egyutt 65 dollarra jon ki, az pedig 19.700 forint. A legolcsobb allvanyar a kinai szallitasra igaz, itt viszont a magas postakoltseg miatt kerul majd tobbe, mint a legkozelebbi, azonban legmagasabb allvanyarral dolgozo nemet depo.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2017.01.11. 20:58:19

Az allvany megjott, valoban kis massziv, igenyes cucc. Kompakt, konnyu nyitni es csukni, ennyi penzert ez valoban jo vetel!
süti beállítások módosítása