Mustool MT223 forrasztópáka teszt - Forrasztóiskola

2016.12.03. 08:00

molcsa

f6fe33dd-fc99-4ce1-a8e0-e78f143760ca.jpg

Kipróbáltam a Mustool egyszerű és olcsó forrasztópákáját, amihez 3000 forint környékén hozzájuthatunk, és bár egy elég komoly forrasztóállomásom van itthon, megelégedéssel ültem le megírni ezt a cikket.

 

Bontogatás

A csomagolás egyszerű, mégis nagyszerű. Átlátszó műanyag doboz, benne egy visszafogott, komoly hatást keltő nyomtatott papír, ami elrejti a felesleges dolgokat a szem elől, így csak a lényeg marad látható. A csomag tartalma a pákán kívül egy ötelemű hegykészletben merül ki, minden tagjának a vége más méretű és alakú, így mindenféle feladathoz találunk megfelelőt. 

A képre kattintva galéria nyílik.

A kábel hossza 150 cm, a végén EU csatlakozóval, így végre nem kell átalakítót használni. A hossz elegendő, de azért a konnektornak érdemes a közelben lennie. A kábel és a ház csatlakozási pontján egy műanyag cső alakú elem gondoskodik a megtörés megelőzéséről és a megfelelő vezetésről, . A ház műanyagból készült, de az alján található egy csúszásmentes gumi markolat, ami a kényelmes és stabil fogást szolgálja. Jó, hogy van, tényleg kényelmes kézben tartani így az eszközt. A hegyet és a kerámia fűtőelemet tartó (és utóbbit eltakaró) hüvely és a hegy is szabványos kialakítású (900M), így pótalkatrészért sem kell majd Kínába utaznunk. A fém elemek mind rozsdamentesek a hosszabb élettartam és megfelelő védelem érdekében.

1_5.jpg

 

Tesztüzem

Tévedés lenne azt hinni, hogy ez egy professzionális eszköz, a drága alaplapunkat nyilván nem ezzel fogjuk javítgatni, de aki csak most kezd beletanulni a forrasztásba, esetleg csak néhanapján hobbi szinten forrasztgat, annak tökéletes választás, ennél többre nem lesz szüksége. Vagyis egy kis ón, meg egy szivacs azért nem árt, de eszköz szinten nem szükséges többet belefektetni a dologba.

1143b510-ced1-4a30-85ed-a6ee625575f6.jpg

Ha bedugjuk az eszközt, rögtön elkezdi fűteni a hegyet, ez nem kapcsolható ki, ha azt szeretnénk, hogy ne fűtsön, ki kell húznunk. A műanyag alatt található egy piros színű indikátor LED, ami kikapcsolt állapotban láthatatlan, bekapcsolt állapotban a 60 W-os fűtőelem aktivitását jelzi. Hőfokszabályzás is van, egy tekerhető gomb segítségével a lágyforrasztásnál tipikusan használt hőmérséklettartományban szabadon beállíthatjuk a hőmérsékletet (220-450 °C). A gyártó szerint 20 másodperc alatt képes felmelegedni, ez azért nem igaz, de egy percen belül általában nekiláthatunk a munkának.

2_5.jpg

A forraszt könnyen és gyorsan megolvasztja, ügyesen felveszi, és ha kell, el is engedi, nem ragad rá, összességében nagyon jól lehet vele dolgozni. Hosszú távon is jól tűri a magas hőmérsékletet, a markolat nem melegszik át komolyabban, fél óra után is kellemesen langyos marad, tehát a hővezetés jól megoldott. Megbízhatóan működik, nyugodtan magára is hagyhatjuk egy időre, nem fogja felgyújtani a lakást. Ez viccesen hangozhat, de lehet hallani ilyen rémtörténeteket.

dsc08672.JPG

Az egyetlen dolog, amit tapasztaltam, hogy a fém elemeken azért meglátszik a magas hőmérséklet, ugyanis lehűlés után egy kissé bebarnultak. Ez a komolyabb pákám esetén is egy idő után megtörtént, normális jelenség. Használat után viszonylag gyorsan le is hűl, így nem kell sokat várni az elpakolással.

3_4.jpg

A hegyeket gyerekjáték cserélni, csak le kell tekerni a hüvelyt tartó mentes részt, lehúzni a hüvelyt, és hozzá is férünk a hegyhez, egyszerűen kicseréljük, majd visszacsavarjuk a hüvelyt.

 

Konklúzsön

3000 forintért ez egy tökéletes tanulófelszerelés kezdő és hobbi forrasztók számára, ennél komolyabb dolgokra jó ideig nem lesz szükség. A minősége európai szemmel nézve is jó, megbízhatóan működik, nem melegszik a markolat, hosszú távon is stabilan használható, és könnyű vele dolgozni. A hőfokszabályzónak hála könnyen belőhető a szükséges hőmérséklet, a szabványos hegyek között minden célra találunk megfelelőt, cseréjük pofonegyszerű. Mindenképpen ajánlott vétel, ezt a 372 vélemény alapján kialakult öt csillagos minősítés is alátámasztja. 

Itt megvásárolható >>

 

1 komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr8011961039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jozsó_ 2016.12.14. 21:39:43

Leírás alapján jónak tűnik. Most volt rá vmi kedvezmény, plusz egy kupont is felajánlot, úgyhogy 2000 Ft alatt kicsivel tudtam megvenni.
süti beállítások módosítása