Chuwi iLife V5 robotporszívó teszt - Olcsó, menő kistestvér

2016.11.27. 08:00

Jackal_

nyito2.jpgSzerencsés vagyok, mert nem csak a Chuwi iLife V5-öt, hanem annak nagyobb testvérét, az iLife X5-öt is kipróbálhattam. Kíváncsi voltam, hogy az alacsonyabb árért vajon kevesebbet tud-e, mint a drágább modell. A 30.740 forint egyáltalán nem tűnik soknak, hiszen porszívóz, automatikusan tölti magát és még a féltett bútorainkat is kikerüli.

 

Kicsomagolás

Egymás mellé tettem a két robot dobozát és próbáltam felfedezni bármilyen különbséget. Nem sikerült, a kettő gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, talán az X5-nek egy picit szélesebb. Ez egyben azt is jelenti, hogy itt nem spórolt a cég, de a dizájnt sem nevezném markánsnak. A csomagoláson az iLife Beetles felirat áll, egy kis nyomozással viszont kiderítettem, hogy ez is a Chuwi brandhez tartozik, amely remek tabletjeiről ismert. Ezt mindenképpen jó ómennek vettem és az érzés tovább erősödött bennem, amikor kinyitottam a dobozt.

Aki találkozott már életében robotporszívóval, az előre kitalálhatja mi a tartalma. Oldalkefék, szűrők, dokkoló állomás, kis söprű a takarításhoz, távirányító, kézikönyv, a gép maga és egy pár elem. Egy dolgot hiányoltam, az X5-nél megtalálható víztartályt, ugyanis a V5 ezen verziója nem tud felmosni. Érdekesség, hogy a hasára egyből feltették a takarító rongyot, ezért én sem vettem le róla, mert érdekelt, hogy szárazon mennyi port tud vele összegyűjteni.

201507211817041664.jpg

A kinézet tetszetős, egyáltalán nem tűnik gagyinak, személy szerint nekem jobban tetszik, mint az X5-ös verzió. Valahogy diszkrétebb az egész, jobban belesimul a mai lakások mérsékelten high-tech stílusába. Ha nagyon kötekedni szeretnék, azt mondanám, hogy a távirányítót egy fokkal rosszabb műanyagból öntötték ki, mint amit fogni kellemes.

 

Tesztüzem

A sok tesztelés miatt már a véremben van, hogy tüzetesen olvassam végig a kézikönyvet és nektek is ezt szoktam javasolni. Ez esetben is hasznos, ám vannak benne érthetetlen "kinangol" mondatok, illetve olyan funkciók, amelyeket a V5 nem tud, ugyanis más modelleknek, például a V5 Pronak is ez a leírása. 

201507211808549154.jpg

Ennek ellenére vegyük a fáradságot és fussuk át a szöveget, ugyanis nincsen LCD kijelző, ami kiírná a hibakódokat. Helyette két sor diszkrét LED jelzi, hogy milyen módban van a robot. Ezek a jelek elég egyértelműek, ha már tudjuk, mi micsoda, de ha nem, akkor nehezen fogunk eligazodni.

A porszívó rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, az egyik ilyen, hogy képes időzítve takarítani a lakásban. Ez egy igen kellemes tulajdonság, én jellemzően akkorra állítottam be, amikor nem voltam otthon. Nem szabad elfelejteni, hogy ha nem állítjuk be az óráját, akkor nem a megfelelő időpontban fog elindulni, ami például éjszaka kifejezetten ijesztő tud lenni. Ne kapcsoljuk ki, mert magától is elmegy 15 másodperc után alvó módba, de ugyanezt a hatást érhetjük el a clean gomb hosszabb nyomásával.

Három különböző takarítási programot is használtam a kosz eltüntetésére. Alapesetben a clean gomb rövid nyomására véletlenszerű mozgásba kezd a gép és megy, amerre jónak látja. Az a titka, hogy nem szabad nézni, mit csinál, mert akkor rendkívül idegesítő, ahogy össze-vissza kering. A második módja a kis területen való tisztítás, ezt egy búgócsiga szimbólummal aktiválhatjuk, ekkor körözni kezd. A leglátványosabb pedig az "éltisztítás", ekkor a tárgyak oldalát követve tünteti el a port.

1460714393659834.jpg

A testéhez képest 3-4 cm távolságban is tud söprögetni, amit utána az alsó szívónyílásával gyűjt össze. Hengerkefét ne keressünk, ilyennel nem rendelkezik, ami némileg behatárolja a megtisztítható felületek típusát. Egyenes terepen remekül takarít, de a kőpadló fugái közül már nehezen pucolja ki a koszt. Nálam a kisebb rongyszőnyegek okozták a legnagyobb gondot, ezekben ugyanis folyamatosan elakadt.

A tisztítóberendezések kapcsán szinte mindenki arra kíváncsi, hogy milyen anyagokon használható. Ezért úgy döntöttem, hogy minél változatosabb tesztkörülményeket próbálok kialakítani. Elsőként elkövettem minden kezdő robotporszívós hibáját, vagyis kupit hagytam a lakásban, hogy minél több akadályt kelljen leküzdeni. Ezen berendezések megkövetelik, hogy rendet rakjunk, mielőtt elindítjuk. Ezért amit lehet, pakoljunk el, a kábeleket tekerjük fel, a székeket húzzuk szét.

p1010266.JPG

Mivel én ezt nem tettem meg, ezért a V5-nek kellett kikerülnie mindent, ami elöl maradt. Ezt részben meg is oldotta, de jellemzően a kábelekkel nem tudott mit kezdeni. Ha feltekeri őket a kefékre, akkor megáll, nehogy leégesse a motorokat, de így a takarításnak is vége. Valószínűleg egyedi dolog, de a két cipőtartó közül az egyik alá beszorította magát, míg a másik alá nem. Úgy vettem észre, hogy az 1-2 centinél alacsonyabb, míg a 9-10 centinél magasabb, nem tömör tárgyakat nem érzékelik a szenzorok. Így a kameraállványaimat kitolta a radiátor elől, kitakarított mögöttük, majd amikor legközelebb arra járt, akkor visszatolta. Ez nyilvánvalóan véletlen, de élőben nagyon mókás látvány. Az egyik nagyobb drónommal is jó barátságot kötött, bemanőverezett a lábai közé, majd nem tudott kijönni onnan, ezért végigvonszolta a lakáson.

A második tesztben egyenes, barázdamentes laminált padlóra öntöttem ki három, minden háztartásban megtalálható anyagot: lisztet, pirospaprikát és sót. Fontos volt a különböző szemcseméret, amivel az egymástól eltérő szennyeződéseket imitáltam, illetve a szín, mert így láttam, mennyire hordja szét a gép. Aktiváltam az "on the spot" takarítási módot, majd hagytam, hogy dolgozzon. A feladatot nem teljesítette tökéletesen, de a kiszórt fűszerek 80%-át eltüntette. A gond az, hogy a maradék 20%-ot nagyjából 5 méteres körzetben, egyenletesen szétterítette, olyan helyeken is, ahol nem is járt. Érdekesség, hogy ha egy tárgyhoz ér, akkor megfordítja a forgás irányát és ellenkezőleg kezd el körözni. Mivel a robot nem tudja, hogy hol a kosz, ezért többször beavatkoztam a távirányítóval, hogy a megfelelő irányba tereljem. Ha hagytam volna véletlenszerűen mozogni, akkor valószínűleg mindent felszedett volna, de nem akartam két órát várni.

A fenti próbát megismételtem a konyha járólapján is és bőséggel öntöttem mindenből a szegélyek mellé. Szándékosan falkövető módban hagytam, majd rázártam az ajtót és hagytam küzdeni. Most is nagyjából 80%-ban tüntette el a kiöntött anyagot, de most egyáltalán nem szórta szét, helyette a réseket töltötte ki vele. Nagyjából ezt az eredményt vártam, hiszen képtelen benyúlni a mélyedésekbe, a szívónyílás pedig csak azt tudja eltüntetni, ami fölött közvetlenül elhalad. A szóródás hiánya egyben azt is jelenti, hogy ha egy lehatárolt területen mozog a robot, akkor sokkal hatékonyabban gyűjti össze a koszt. Ezt elősegíthetné az iLife X5 cikkben már kitárgyalt ultrahangos fal, de ez sajnos nem jár az olcsóbb modellhez.

Utolsó tesztként a jó gazda gondosságával elpakoltam mindent, amiben elakadhat a gép. Becsuktam három szobaajtóból kettőt és csak azt hagytam nyitva, ahol volt küszöb. A fenti felállásban háromszor is elindítottam a V5-öt. Mind a három alkalommal mikor hazaértem, a saját dokkolóján várt, feltöltve, vagyis egyszer sem akadt el, sem a szőnyegen, sem a küszöbön, mint a drágább variáns és még szépen ki is takarított. A V5 lehetne csöndesebb is, gyári érték szerint 55 decibel zajt bocsájt ki, ami azért tud zavaró lenni, ha egy helyiségben vagyunk vele.

Bár ez nem egy reprezentatív teszt, összezártam a két iLife-ot a konyhában, mert kíváncsi voltam, mit kezdenek egymással. Szépen kikerülték egymást és párhuzamosan takarítgattak tovább, vagyis akár két robotporszívót is megvehetünk otthonra, ha növelni akarjuk a hatékonyságot.

 

Összegzés

Nem csalódtam az iLife V5-ben, pedig tartottam tőle, hogy a drágább modell után gagyinak fog érződni. Van néhány hibája, például kicsit zajos, nincs víztartálya, nem adnak hozzá ultrahangos falat és nincsen rajta LCD kijelző sem. Azonban számos pozitív tulajdonsága ellensúlyozza a hátrányait, a három takarítási mód, az önfeltöltés és az időzíthetőség jelentősen megkönnyítik az életünket. Így a takarítást elég fele annyiszor elvégezni, hiszen az ember nem érezi a lakást olyan koszosnak, ez pedig megér 30.740 forintot.

A felmosás hiánya azonban fájó pont, amit viszont feloldhatunk a nemrég tesztelt iLife X5 megvásárlásával, melyhez ráadásul még ultrahangos falat is kapunk. Az árkülönbség pedig olyan kicsi, hogy érdemesebb ez utóbbit megvenni EU raktárból, 34.500 forintért, így az ÁFA is elkerülhető. Érdemes megnézni a többi EU raktáras gépet is, ha valakinek gyorsan, és maceramentesen van szüksége egy ilyen porszívóra.

Amennyiben pedig valaki egy mindent tudó, 4 takarítási móddal, hengerkefével és víztartállyal rendelkező modellre vágyik, annak az iLife csúcsmodelljét, a V7S-t javasolom, amely most spanyol raktárból, 56.800 forintért kapható.

Az iLife V5 itt megvásárolható >>

Az iLife X5 itt megvásárolható >>

Az iLife V7S akciós modell itt megvásárolható >>

Teljes EU raktár >>

Más robotporszívók >>

 

18 komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr5911996888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csíra 2016.11.27. 11:15:27

Az időzítési funkciót pontosítsuk: adott idő eltelte után fog elindulni takarítani, tehát mondjuk 10 óra múlva. Azaz visszaszámol. Ne úgy képzeljük el, hogy beállíthatjuk, hogy kedden 9 órakor induljon el, mert ezt így nem tudja.
Valóban szebb ez a V5, mégpedig azért, mert lekerekített a széle, menőbben néz ki, nem olyan bumszli, mint az x5.

Érdekes tipp, hogy szárazmódban is tegyük fel a takarító kék rongyocskát. Nekem ez eszembe sem jutott, pedig tényleg nem hülyeség! (az X5-nél volt egy kis izgalom nálam, amikor nem volt a dobozban a felmosáshoz szükséges fekete lap a kék ronggyal felszerelve. Majd aztán kiderült, hogy ott volt, csak épp a doboz aljában, a készlettartós karton alatt elrejtve. Nem tudom, hogy csak ott volt hely? De benne volt, ez a lényeg)

RobotRepairMan 2016.11.27. 16:51:19

Mókás cikk...
Értem én hogy olcsó, de:
- a helyi játékszabályoknak megfelelő, az áfát is tartalmazó számlát kapsz hozzá?
- ha az egész cucc kerül 30 ropiba, milyen minőségű és élettartamú akkuval jön?
- ha bármije tönkremegy, hol a szervize?
- a jótállási időn belüli meghibásodás esetén az oda-vissza futár is ingyen van?
- ha a kosz egyötöde lenn marad, akkor takarítani kell utána: akkor meg minek a robot?

Javaslom, hogy használj inkább valami olyasmit, ami a 2-3 évenkénti akkucsere és szerviz-karbantartás mellett tíz év múlva is úgy fog működni, hogy nem kell utána takarítani!
És persze van hozzá magyar nyelvű használati utasítás, magyarországon érvényesíthető jótállás, szerviz, megoldott a kopó alkatrészek utánpótlása.
És ez csak egy-két szempont...

pamut 2016.11.27. 17:17:16

@RobotRepairMan: igen, csak a te verziód egy százas, vagy még több....

pamut 2016.11.27. 17:17:16

@RobotRepairMan: igen, csak a te verziód egy százas, vagy még több....

RobotRepairMan 2016.11.27. 17:30:14

@pamut: Valóban. Számoljunk:

félévente 30 ropi tíz évig = 20 × 30e Ft = 600e Ft

vagy

100e Ft (vételár) + 2 és fél évente 30e Ft (szerviz-karbantartás-akku) = 100e Ft + (4 × 30e Ft) = 220e Ft.

Az olcsóbb drágább...

pamut 2016.11.27. 17:37:25

@RobotRepairMan: ööö, már az első sorod egy igen bátor hasraütés.... vagy van bármi bizonyítékod hogy ez fél év után kuka?

10 évvel egyébként eleve nem kell számolni, ha egy kütyü ki is bírja 10 évig, addigra annyira elavult lesz hogy cserélik egy - akkor már - sokkal jobb/olcsóbbra. lásd pl. mobiltelefonok...

RobotRepairMan 2016.11.27. 17:58:58

@pamut: olyan szervizben dolgozom, ahová több gyártmányt és típust hordanak. Évi több, mint ezer darabot. Nem a hasamra csapkodok, hanem a napi tapasztalataimat írom le. A fél év ezeknél a gépeknél az átlag élettartam. Van persze, ami elmegy 2-3 évig, meg olyan is, ami két hétig vagy addig se. Mivel visszavinni, reklamálni, (alkatrész híjján) javítani nem lehet, az életpálya vége rossz esetben kuka, jó esetben olyan hely, ahol gondoskodnak az elektronikai hulladékok megfelelő kezeléséről.
Direkt nem írom le az általam favorizált típusok nevét, ám ezek sorozatszámaiból napra pontosan meg lehet mondani mind a készülék, mind az akku "életkorát".
Egy szó, mint száz: ezekből az elmúlt öt év során (átlag évi ötszáz esetből) három gépre mondta azt a gazdija, hogy nem javíttatja, hanem kéri a beszámítást és újat vesz.
Van az a réteg, aki évente újat vesz mindenből, mert az a menő. No, ő nem fog a harmincezres cuccra ráizgulni. A jobb gép meg annyira "belesimul" az életvitelébe, hogy általában nem cserélgeti a gépet, mert ugyanúgy felszedi a koszt a lakásában, ahogy új korában. És mivel a kosz nem "upgrade"-eli magát évente, ez így jó is.
Elavulás: a jobb márka legnépszerűbb modellje a 2006-os megjelenése óta azonos készülékvázzal, alaplappal, szenzorokkal, motorokkal, lényegében azonos modulokkal és változatlan szoftverrel működik. És működik.

Luke én vagyok az apád körösztanyjának a szomszédj 2016.11.27. 18:00:16

Tovabbra sem ernek semmit sem ezek porszivok. Csak olyannak jo, akinek tokeletessen ures a lakasa, es meg egy szonyege sincs.

Nancsibacsi 2016.11.27. 20:09:53

@RobotRepairMan: Aksit mind Kínában gyártják - ugyanannyit bírnak, kb 1000 feltöltési ciklust. Ha ez az egyiknél 2.5 év, a másiknál is 2.5 év lesz sajnos. Szóval számoljunk úgy, hogy veszek tőled robotot 100-ért, és 2.5 évente 30-ért aksit cserélsz benne, és lesz egy 2.5 (5, 7.5, 10) éves robotom. B lehetőség hogy veszek 30-ért egyet, 2.5 év múlva meg veszek egy másik újat, ami lehet 3x annyit tud, szintén 30-ért. 10 év múlva lesz egy sokkal nagyobb tudású, vadonatúj robotom.

Asszem ezt buktad, öcsém...

pamut 2016.11.27. 20:25:15

@RobotRepairMan: hát, lehet. de azért engem annyira nem tudsz elijeszteni. a szervizes nézőpont amúgy kicsit csalóka lehet hisz pont azokkal nem találkozol akiknek nincs baja a gépével.
én magamból indulok ki, és régóta azt tapasztalom hogy nálam minden kütyü sokkal (2-3x...) tovább bírja mint másoknál, én egyszerűen finoman bánok az eszközökkel, nem ütöm, nem ejtem el, nem hagyom nyári napfényben megsülni, stb., stb., és apróbb javításokat magam is meg tudok csinálni. a mikróm például több mint 20 éves, szinte vadi újnak néz ki, és remekül működik. kevés embernél húzza eddig. a nem hülyebiztosra tervezett gépek nyilván hamarabb behalnak nem megfelelő kezekben, én viszont vigyázok rájuk. ettől még biztosra én sem mehetek nyilván, de azt hiszem ilyen ár mellé ennyi rizikó belefér.

2016.11.28. 01:44:27

Ismerőseimnek van ilyen robotporszívója, mindig kosz van náluk. Egyszerűen nem tud 100-os munkát végezni, ráadásul össze kell gyűjteni, emelgetni kell a bazi nagy szőnyegeket (ez is megerőltető és időt vesz igénybe), mielőtt szabadon engedik a kis robotot.

Nekem van rendes porszívóm, de nem használom már. Egyszer egy héten partvissal összeseprem a koszt és felmosok. 10 perces munka az egész lakásra nézve, ennek kiváltása nekem nem ér meg tízezreket, főleg, hogy az eredmény is szar lenne ilyen kütyükkel. Szerencsére nincs már padlószőnyegem, amikor volt, akkor még porszívóztam.

Persze a kiömlött sót, szirszarokat azonnal feltakarítom.

guy 2016.11.28. 11:46:36

Én meg kéthetente hívok egy takarítónőt, és csak arra kell figyelnem, hogy legyen egy porszívóm. Ha elromlik, akkor meg szól a takarító.

Nbl 2016.11.28. 12:20:40

@pamut: Pont ezt akartam írni én is, a szervizesek, meg a statisztikáik, ehh ... Járt nálam egy zárakkal foglalkozó szaki, mikor 12 év után megdögleni látszott a kínai ajtóm zárja. Dumálgattam vele (nem volt egy mindent fikázó idióta), mondja, h ezek a kínai ajtók milyen bénák, kb 10szer annyi ilyet javít, mint a nemtom milyen biztonsági ajtót, ami sokkal jobb. Kérdeztem tőle, és van vmi hivatalos statisztika, ami mutatja, melyikből mennyit adnak el? Mert ha kínaiból több, mint 10x annyit (ami simán lehet), akkor a statisztika alapján az a megbízhatóbb... Csend, aztán mondja, hát igen, ebbe ő bele sem gondolt...

appzman 2016.11.28. 19:28:18

Az Aldis verzió kiköpött ugyanez, csak nincs az alján portörlő rongy. Az utolsó csavarig ugyanez, nekünk is van.. :) És imádjuk. Aki egy 1800W-os porszívóval szeretné összehasonlítani, annak gratulálok. Nem arra való, hogy a kiborított fél kiló lisztet ezzel szedesd össze. Nem csinálja meg a nagytakarítást helyetted, nem pucolja ki a sarkokat, és elárulom: még a pókhálókat is otthagyja az ablakpárkányban! :D
A haskefe nélküli verziók (mint ami ez is) kemény padlóra, járólapra valók, nem szőnyegre. "Szinten tartásra", és a finom por összeszedésére. Nálunk veszett sok a por a fűtési, szellőztető rendszer miatt, és meguntuk a mindennapos söprögetést. Mire hazaérünk, teleszippantja a kis porzsákját finomporral az amúgy TISZTA lakásban. És ezt a 2-3 deci pormennyiséget nem mi szippantjuk be, és nem keverjük vissza a rendszerbe, azzal, hogy járkálunk a szobában. Esténként 2 perc alatt kipucolom, néha csak 2 naponta, hetente csap alatt ki is mosom, tart vagy 4 percig.
Luxus? Lehet. De nekem megéri, hogy a feleségem nem porszívózik minden nap (ki bírja azt idegekkel és villannyal), vagy nem áll neki söprögetni a port (marha szuper hatékonysággal), vagy nem fullad meg éjjel a köhögéstől.

Paragon85 2016.12.04. 15:04:02

A robotporszívókat a helyén kell kezelni és akkor kiváló társ a háztartásban. Nem hagyományos porszívó helyett, hanem mellé van. Ezt kellene megérteni. Nyilván nem tud elpakolni, ahová nem fér be oda nem tud bemenni. De egy kis odafigyeléssel, kis előkészülettel pár pillanat alatt elrendezhető a szoba a porszívónak. Mi nagyon sokat használjuk, naponta megy. Rengeteg port összeszed, pedig tényleg tisztaság van a lakásban. Este betesszük a konyhába, egy-egy szobába, dolgozik 1 órát és kész. Elindítjuk a nappaliban, s összeszed igen sok port. Annyi, hogy nem hetente kell porszívózni, hanem 3 hetente. De akkor előveszem a Miele C3-at és átszívom a lakást. Szóval én sokkal rosszabbra számítottam, de tényleg baromi hasznos kis kiegészítő a háztartásban.

Mondjuk én Kínából nem rendelnék. Az Aldis RVC 5000-es típust vettem, amit szintén az Ilife gyárt. Csak van 3 év garanciám, és ezen van központi hegerkefe.

Aki azt hiszi, hogy kiváltja a porszívóját, sajnos csalódni fog. Aki mellé veszi és képes rendet tartani a lakásban, az szeretni fogja. De az tény, hogy nem való mindegyik háztartásba.

ghck 2016.12.09. 09:44:25

@Paragon85: "Csak van 3 év garanciám"
Az Aldi abból él, hogy garanciát vállal az amúgy el nem romló termékre.. Ha elromlós lenne, nem vállalna garanciát! ;)
süti beállítások módosítása