Zanflare F1 zseblámpa teszt - Katona dolog

2016.11.26. 08:00

molcsa

1475011082435036663.jpg

Nem is olyan régen adtam hírt a GearBest saját márkájának, a Zanflare-nek legújabb F1 névre hallgató katonai zseblámpájáról, ami igencsak meggyőzött. Végre megérkezett a tesztpéldány, így most a gyakorlatban is bizonyíthatja, hogy valóban olyan tökös legény-e, mint aminek vallja magát.

 

Bontogatás

Letisztult, szép kis kartondobozban érkezett, rajta egy termékfotó, néhány márkajelzés és egy kis szöveg, kizárólag angol nyelven. Benne a lámpa kemény habszivacsba csomagolva, alatta pedig a tartozékok szépen fiókokban elszeparálva. Ha valaki esetleg nem olvasta a hírt, a kiegészítők listája a következő: lapos kivitelű micro USB kábel, övre való rögzítő cucc, csuklópánt, puha szivacsos tok és 2 db tartalék O-gyűrű.

A használati utasítás nagyon korrekt, kizárólag tökéletes megfogalmazású angol nyelven íródott, remek ábrákkal, mindenre kiterjedő leírással és garanciális feltételekkel. Teljesen európai színvonalú tálalásról van szó, nem érzem rajta a kínai szagot egyáltalán.

A lámpáról az első benyomásom, hogy kisebb, mint ahogy elképzeltem, tényleg elképesztően kompakt méretű. Egy átlagban 3 cm átmérőjű, 13,5 cm magasságú hengerről van szó, ami a gombok kivételével teljes egészében fémből készült, és nagyon masszívan össze van rakva, mintha egy darab vasat dobálnék. Ennek ellenére nem nehéz, határozott tömege van (96 g), de abszolút nem kényelmetlen tartani hosszú távon sem. Rendelhető hideg és meleg fehér változatban, én az előbbit próbáltam ki.

1475722761158332.jpg

Az anyagjellemzőkben kénytelen vagyok a marketingnek hinni, mert nem volt nálam kéznél se traktor, se katonai terepjáró, hogy áthajtsak rajta. A leírás alapján a ház a repülőgépiparban használt minőségű aluminiumból van, amit egy tömbből esztergáltak ki, és katonai szabványok szerint felületkezelték, így rendkívül karc- és kopásálló. A karcállóságot alá tudom támasztani, ugyanis az övpánttal rommá karistoltam, amikor először próbáltam felhelyezni, és meg sem látszik rajta. Kicsit dobálgatva látszott rajta, hogy meg sem kottyan neki, úgyhogy én elhiszem a gyártói adatokat, miszerint a másfél méteres esések sem ártanak neki.

 

Tesztüzem

A vízállóságot viszont le tudtam tesztelni, a mosdókagylóban egy órát eltöltve nem zavartatta magát, simán működött folyamtosan, és persze kivétel után sem lett semmi baja. Az IP68 szabvány értelmében teljes mértékben porálló, és 3 méter mélységig vízálló. Nyilván a mosdókagylóm nincs meg 3 méter, ezért sokkal kisebb nyomás érte, de feltételezem, hogy megfelelően ellenőrizték, mielőtt megkapta az IP minősítést.

1475722738198768.jpg

A ház csak két helyen szedhető szét: az alján, ahol a végét lecsavarva férünk hozzá az akkuhoz és közvetlenül a fej alatt, ahol a jól álcázott gyűrűt elforgatva, majd lehúzva találjuk meg a micro USB töltőportot és az állapotjelző LED-et. Mindkét helyen van O-gyűrű, ami a vízzárást biztosítja, ezeket lehet szükség esetén cseréni a kapott pótalkatrészekkel. Fontos, hogy töltés után először húzzuk vissza a gyűrűt az USB portra, utána pedig ütközésig tekerjük is el, mert csak így hat megfelelő erő a tömítésre, hogy teljesíthesse vízzáró feladatát.

1475722744173580.jpg

Egy darab ultraerős Cree XP-L v6 típusú LED végzi a fény előállítását, amit komoly tervezésű tükröző felületek irányítanak a megfelelő irányba. A nyaláb fénysűrűsége 16650 cd, és 252 méterig képes megfelelő erősséggel elvilágítani. A gyártó 50.000 órás üzemidőt garantál a LED-nek, így nem kell félnünk, hogy rövid időn belül tönkre megy. Az alján lévő gombbal kapcsolható ki és be, az oldalán lévővel pedig a működési módok között válthatunk. Ötféle fényerőn képes működni: van múnlájt mód, ami valóban csak egy éppen látható foltot világít meg, olvasáshoz kellemes, és van négy normál fényű fokozat, melyből már a legalacsonyabb is elég komoly. Az egyes fokozatok között a gomb rövid nyomkodásával válthatunk, a legerősebb fényerejű mód a gomb dupla megnyomásával érhető el. Ebben a módban közelre világítva bántóan erős a fénye, úgyhogy csak nagy távolságokra indokolt a használata. 

1475722738269355.jpg

Számszerűen az öt fokozat fényereje: 1 lm, 50 lm, 290 lm, 590 lm és 1240 lm. Akinek ezek a számok nem sokat mondanak, egy szemléletes példa: a 290 lumenes módban véletlenül belenéztem, és 10 percig nem láttam utána, úgyhogy csak óvatosan! A beépített memória megjegyzi az utolsó használt fényerőt, így ezzel fog legközelebb bekapcsolni.  

Az alábbi képeken igyekeztem szemlélteni a fényerősségeket, a fényképező azonos érzékenységen és záridőn volt tartva, a szobában korom sötét volt. Érdemes a padló fényességét figyelni az összehasonlításnál.

Ezen kívül van még stroboszkóp és SOS morzéző mód is, ezeket a gomb nyomva tartásával érhetjük el, majd rövid nyomkodással válthatunk köztük. Mindkettő az 590 lumenes fényerőn működik, a stroboszkóp elég gyorsan villog és tényleg vakító, nem szívesen találkoznék vele szembe éjszaka.

A felhasználói útmutató is említi és a házra is fel van festve a figyelmeztetés, hogy eléggé képes felmelegedni, de tapasztalataim szerint azért nem ilyen komoly a helyzet, 590 lm módban 5 perc után lett langyos és 20 perc után mondtam melegnek. Az ultra fényes módban természetesen gyorsabb a melegedés, de annyira itt sem ment fel a hőmérséklet, hogy kritikus legyen.

1475722745120506.jpg

A védelmi áramkör egyébként visszaveszi a fényerőt, ha magasnak ítéli a hőmérsékletet, bár nálam erre egyszer sem volt szükség. Van továbbá beépített rövidzár, túláram, túlfeszültség és fordított polaritás elleni védelmi áramkör is, úgyhogy nehezen tudjuk tönkre vágni egy nem megfelelő akksival.

Apropó akksi: 1 db 18650, 2 db RCR123 vagy 2 db CR123A típusú teleppel képes működni, utóbbit nem javasolja a leírás, mert nem tölthető. Akkut nem mellékelnek a csomagban, úgyhogy érdemes rögtön azt is rendelni hozzá. Én egy jó minőségű 18650-et javasolnék, ezekből a legnagyobb kapacitásúak 3700 mAh-sak, amivel már elérhetőek a leírásban említett üzemidők. Az 590 lumenes módban nekem 2 óra és 26 percig sikerült vele világítanom, szóval elfogadhatjuk a leírásban említett 2 óra 30 perces időt. Egy hibát véltem felfedezni, a legfényesebb módban való működésre 30 másodpercet írnak, de ez butaság, 30 perc akart az lenni.

dsc08847.JPG

A mellékelt, vagy bármilyen elfekvőben lévő micro USB kábellel feltölthető, a töltés elkészültét az állapotjelző LED zöld fénnyel jelzi, a töltési idő kb. 3,5-4 óra. Lemerülés előtt (ha 2,6 V-ra csökken az akku feszültsége), percenként villan egyet és közepes fényerőre veszi vissza a teljesítményt, majd a 2,4 V elérésekor néhány gyors villanás után kikapcsol, így elkerülve a teljes lemerülésből eredő akku károsodást. Ekkor még kb. 1 percre visszakapcsolhatjuk, de ha nem muszáj, ne tegyük az előbb említett okból. A 2,6 és 2,4 V közti működési idő 5 perc körül van (590 lm módban), szóval azért időben szól, hogy nemsokára vége a mulatságnak.

dsc08848.JPG

Az aljára szerelt üvegtörő kalapácsot nem próbáltam ki, szerintem elég furcsán néztek volna rám a BKK-nál, miközben próbáltam volna elmagyarázni, miért törtem ki a busz ablakát. Szóval higgyük el, hogy működik, erre valószínűleg nem sok embernek lesz szüksége.

A kiegészítőkre is igaz, hogy jó minőségűek, az övpánt erős, merev fémből van, felhelyezéskor kicsit feszegetni kell, cserébe nagyon stabilan a pozíciójában marad, nem forog el. A csuklópánt is erősnek tűnik, van rajta egy golyó, ami megakadályozza, hogy a madzag két vége mindenfelé lifegjek, egy csúsztatható állító szerkezet a hurok méretének beállítására, továbbá egy bepattanó kötésnek hála, le is csatolható anélkül, hogy ki kellene fűzni a lámpából a végét. A szivacsos tok nagyon jó anyagú, puha, mégis strapabíró, a cipzár viszont egy kicsit nehezen jár, és lehetne egy kicsit hosszabb a nyílás, mert így el kell vele játszadozni, mire bele tudjuk tenni a lámpát.

 

Konklúzsön

A gyakorlatban is igazolta magát a cucc, tényleg úgy van minden, ahogy a marketingben állították, nem csalódtam semmiben. Az anyaghasználat elsőosztályú, tényleg nagyon strapabíró, a LED nagyon erős, az olvasó fokozat kedves gesztus, a storboszkóp és az SOS mód is hasznos funkciók. Az üzemidő korrekt egy jó minőségű akksi használatával, amihez töltőt sem kell vennünk, ugyanis szabványos micro USB-n tölthető. A biztonsági funkciók segítenek, hogy sokáig hasznos társunk maradjon, a sokféle és jó minőségű kiegészítő megkönnyíti a használatot.

A katonai szabványoknak és megoldásoknak hála a katonaság, rendőrség, határőrség is megelégedéssel használhatja, de kempingezéshez, éjjeli munkavégzéshez, túrázáshoz, extrém sportokhoz is kiváló választás. Ráadásul most az ára is kedvezőbb a múltkorinál a GearBest sajátmárkás akcióinak hála, korlátozott számban 8700 forintért hozzájuthatunk, ennyit tényleg simán megér.

Itt megvásárolható >>

Legalább ilyen akksik ajánlottak >>

 

26 komment

Címkék: egyéb elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr9711996900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walahol 2016.11.26. 17:39:01

Hali,
A teljes fényerőre - tipp - igaz lehet a 30 másodperc, de úgy, hogy 30 mp után visszaveszi "high" módba. (mivel, ekkor túlhajtja a ledet és az hosszú távon károsíthatja, ezért az ilyen jellegű működés életszerű, és a használati szempontból is reális: a teljes fényű mód akkor kell, amikor valamit nagyon meg kell nézni, nem folyamatosan.)

szanalmas 2016.11.26. 17:50:50

Az akkus szövegen besírtam én is, minden lópikulába akku van, a fényképezőgéptől a telefonon át az okosóráig, szóval mik is azok a "szigorú szabályok"? XD

BéLóg 2016.11.26. 17:53:40

Örülök az ilyen teszteknek!

BéLóg 2016.11.26. 18:07:46

@szanalmas: Miután hajlamosak kigyulladni maguktól vagy éppen felrobbanni, hát van egypár korlátozás.
Abban igazad van, kicsit zavaró, hogy "nem adnak hozzá ezért rendeljünk külön". Vele tilos, külön szabad, vagymi.

Lehet a poszter majd korrigálja vagy pontosít.

szanalmas 2016.11.26. 18:24:41

@BéLóg:

A csomagolást elnézve semmivel sem komolyabb egy telefon csomagolása, pláne, hogy már csak egy fóliával leragasztva kaptam a telefonom akksiját is a készülékbe rakva.
Egyébként korlátozás az akkumulátor szállítmányokra vonatkozik (nagy tételben sok), például "a szabályozás nem érvényes azon akkumulátorokra, melyek felszereléssel vagy felszerelést tartalmazva vannak csomagolva."

jeriba zammis 2016.11.26. 18:38:28

Ez nem katonai és még csak nem is a világ egyik legmenőbb lámpája. Ajánlom figyelmedbe a prohardver elemlámpa fórumát.

Parajpuding 2016.11.26. 19:03:16

Tetszik, de azért egy jobb Petzl fejlámpa sokkal jobban használható és univerzálisabb.

Ferenc Valenta 2016.11.26. 21:13:27

Katonai akkor lesz, ha rendszeresitik valamelyik regularis hadseregben.
Egyebkent sok eve lehet hasonlokat venni, ugyanezen az aron, ugyanezzel az elektronikaval, tobbfele kulsovel es optikaval. (van nekem is 2)
Akku: szet kell belezni regi notebook akkut, ingyen van. Es kell egy tolto DX-rol, $6 free shipping.

nniicckk 2016.11.27. 00:47:19

"legnagyobb kapacitásúak 3700 mAh-sak, amivel már elérhetőek a leírásban említett üzem"

Ismeretem szerint a legnagyobb kapacitasu 18650-es akku a Panasonic 3400 mAh -akuja.

Szabványok 2016.11.27. 00:54:15

Az 590lm ma már nem a világ csúcsa, egy csodalápától többet várnék. Persze nincs ingyen, kell 10W, de a 18650 egy órán át bírja. Amúgy már 4000mAh felett járnak a 18650-ek.
A zoomot nagyon hiányolom. Én biztos nem vennék zoom nélküli lámpát.
Milyen kiegészítők vannak? Biciklire erősítés? Fejre (sisakra) erősítés? Akku töltöttség kijelzés? Körsugárzóvá alakító?

Nbl 2016.11.27. 01:14:26

@Szabványok: Nem 590 a teteje, az csak talán strobi módban van...mintha 1240 lenne a max... Ami nem rossz, de az én lámpám elveri:
www.banggood.com/BLF-A6-XPL-1600LM-7-4modes-EDC-LED-Flashlight-p-991823.html

Ez a Budget Light Forum okosai által fejlesztett driverrel moddolt csoda.
A 30 mp pedig nem akart perc lenni.
A speckó repülőgép alu meg a duralumínium, a 8 usd-s Ultrafire lámpák is abból vannak.

nniicckk 2016.11.27. 01:53:25

@Szabványok: igen az ebay-en van 4000 mAh -as 18650-es. :)) Kivancsisagbol vettem parat, hogy megis mit kuldenek, de csak 1400 mAh-t tudtak.

clemens 2016.11.27. 06:32:37

Drága!
A piacon 4000Ft-ért akkuval együtt kapható hasonló fényerejű, méretű, anyagú, zummolható lámpa, igaz hogy a "nélkülözhetetlen" üvegtörő funkció nélkül.
A vízhatlanság szerintem egy olyan tulajdonság amit nem használunk ki egy elemlámpánál.

degeco 2016.11.27. 06:36:25

Ha már hülye akarsz lenni akkor írd le helyesen: konklúsön
Zs az a zsötem, mais je ne t'aime pas

2016.11.27. 07:51:35

Kerékpárkormányra ha fel lehet fogatni, akkor elég jó biciklislámpa lehet belőle.

Katonai? Nem hinném, hogy a katonák éjjel zseblámpákkal lopakodnának. A fegyverlámpák közt azért a Surefire még mindig uralkodó. Ma már minden nagyobb hadseregben kiosztják a katonáknak az éjjellátókat, ha bemennek a sűrűbe, senki nem akar célpont lenni 590 lm-el a kezében.

Volt szerencsém a kínai hadseregben rendszeresített ruhadarabhoz, nem egy nyugati mérce szerint készült cucc.

Rendőrnek, biztonsági őrnek, aki maga veszi a felszerelését, jól jöhet egy ilyen lámpa, de többnyire úgyis túrázók meg hobbitúlélők veszik ezeket.
Biciklilámpának kipróbálnám bár én az AA elemekkel működő lámpákat szeretem inkább.

eßemfaßom meg áll 2016.11.27. 08:16:48

"a 290 lumenes módban véletlenül belenéztem, és 10 percig nem láttam utána, úgyhogy csak óvatosan!"

300lumen sacc/kb egy 25W-os hagyományos izzó fénye. Ettől azért még keveseknek égett ki a szemük a világtörténelemben.

Ilyen csodálatos gyűrűket a 3$-os kb ugyanilyen fényerejű kínaim is tud csinálni és az még zoomolni is tud.

eßemfaßom meg áll 2016.11.27. 08:27:55

@Ferenc Valenta: "Akku: szet kell belezni regi notebook akkut, ingyen van." Azért az olyan is, nekem is van egy szétkapott laptopaksim samsung cellákkal, de finoman szólva se azt tudják mint egy uj pana ncr 4$-ért

Zetor75 2016.11.27. 09:15:41

@karandash: Rendőrök a 6 góliátelemmel működő MAGLite lámpákat szeretik, mert annak a nyelével oda lehet sózni :)

2016.11.27. 09:37:04

@zetor 2000: ma már nem divat a Maglite. Én biztos nem cipelném. Fegyveren ott a Surefire vagy Fenix, igaz, nem a magyar rendőrén. Ütni meg jobb a teleszkópos "vipera".

Civilruhás rendőrnek/városi hobbitúlélőnek jobb egy kicsi, marokban elférő zseblámpa valami jó agresszív taktikai peremmel, amivel szükség esetén le tudja bontani valakinek az arcát.

Yoss 2016.11.27. 10:29:13

@Parajpuding: És kurva hamar tönkremennek. Nekem kettő is volt a drága szériából, egyik sem bírt ki 100 üzemóránál többet.

Ferenc Valenta 2016.11.27. 11:02:10

@eßemfaßom meg áll: a 290 lumen a teljes fenyaram minden iranyban. Ha ez koncentralva van egy keskeny fenykupban, es abba nezel bele, az egy 25W-nal joval durvabb izzolampaba nezessel egyenerteku. (monjuk 1000W) Tenyleg kemenyek ezek, ahol vekony a bor, erezni hogy melegit a fenyuk.
Persze lehet meg fokozni. Egyik kollegamnak van 1000 lumen feletti LED-es vadaszlampaja. Eleg csak ravilagitani a vaddisznora, megdoglik :)

Ferenc Valenta 2016.11.27. 11:04:32

@eßemfaßom meg áll: Biztos lehet jobbat kapni, foleg hogy ujat hasonlitunk hasznalt cellakkal, de nemelyik kinai nagyon gagyi. Kinai powerpack-ben csereltem akkukat nemreg, az eredeti akkuk gyanusan konnyuek voltak es egeszen minimalis volt a kapacitasuk. Egy markas notebook akkupack biztos tudja ami ra van irva. Sokkal jobban mukodik, mint az eredeti akkuk.

szepipiktor 2016.11.27. 13:27:05

Elmesélek a PR blog gazdijainak egy apró történetet azrról, milyen a "katonai" dolog lámpaügyben:
A 1990 körül az egyik állami cégnem a még működő NDK-s partnere nem tudott csak áruval fizetni. A magyarok kaptak nagy mennyiségben porszívót, grillsütőt és elemlámpát. A dolgozók is vásárolhatták ezeket roppant alacsony áron.
Volt a készletben három és négy góliátelemes, halogénizzós rúd elemlámpa. A gényelemes brutális szúrófényt adott! Egy csomagban 12 darab volt.
A rendőrök több készletet vettek maguknak, saját pénzen, mert a lámpa lámpa volt és gumibot helyett is használhatták...
.
Azon persze nem lepődök meg, hogy egy marketing blog elfogadja az eladni szándékozott termék marketingeseinek "igazolásait"...
Jobb lenne viszont kicsit utánanézni a tölthető akkuk és a elemek felhasználási területeiről... Lámpába akku nem javasolt... Távirányítókba sem...
Szóval AZ volt katonai és ideális, és nem egy végbélkúp két ceruzaelemmel...

eßemfaßom meg áll 2016.11.27. 13:48:38

@Ferenc Valenta: most komolyan megmagyarázod a kinai lámpák lumenkamuzását ? :)

"hasznalt cellakkal, de nemelyik kinai nagyon gagyi."

Ezért nem 2$-os gagyikínait írtam hanem a 4$-os panasonicot ami kb a létező legjobb.

eßemfaßom meg áll 2016.11.27. 13:51:23

@szepipiktor: "Lámpába akku nem javasolt.." elmagyaráznád miért nem mindegy annak a lámpának, hogy milyen áramforrából megy bele a delej?
süti beállítások módosítása