Bluedio N2 Bluetooth-os sportfülhallgató teszt - Olcsóság sportembereknek

2016.11.15. 08:00

molcsa

201408281449592988.jpg

Egyre népszerűbbek a kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett vezeték nélküli fülesek, hiszen így minimális zavaró tényező mellett élvezhetjük kedvenc zenéinket futás vagy edzés közben. Mai tesztalanyom egy ilyen ketyere, méghozzá a budget fajtából, fogadjátok sok szeretettel a mindössze 2300 Ft-ot kóstáló Bluedio N2 -t!

 

 

Bontogtás

A doboz korrekt minőségű mintázott papírból van, rajta a kínai olcsóságokra nem jellemző módon szolid feliratokkal. Közepén egy kis ablakon keresztül láthatjuk magát a terméket, ezüstös háttér előtt. Látszik, hogy sok figyelmet fordítottak rá, hogy ne tűnjön gagyinak, és szerintem ez sikerült is, nem mondanám rá, hogy alig több 2000 forintnál.

A képre kattintva galéria nyílik.

A tetején lehet kinyitni, innen kell kihúzni az átlátszó műanyag tartóban lévő terméket a tartozékokkal együtt, melyek a töltéshez használható micro USB kábel, egy csomag gumi párna, egy pár fülkagylóba való rögzítést segítő szilikon elem és egy többnyelvű (angol, német, francia, spanyol, kínai) használati utasítás.

Ajánlatos áttanulmányozni a leírást, mert elég sok funkciója van a fülesnek, és csak három gombja, ezért nem triviális a használat. A fordítás szerencsére nem a tróger kínai angol, jól meg lehet érteni belőle a dolgokat.

201408121418045530.jpg

A fehér fülbe rögzítő szilikonokat szerintem használati módtól függetlenül kötelező felhelyezni. Elvileg ettől válik sportfülhallgatóvá, de nekem normál használat mellett is kiesik a fülemből, ha ezek nincsenek fenn. A hozzá kapott gumi párnák sajnos nem túl jók, legalábbis ami a fülben való stabilitásukat illeti. Az anyaghasználat oké, de én akármelyiket is próbáltam, előbb-utóbb kimozogta magát a fülemből. Ehhez hozzátartozik, hogy nekem kicsit szerencsétlen hallójáratom van, általában minden fülest a legnagyobb gumikkal használok. A saját fülesem gumijait rárakva már sokkal jobb volt a helyzet, így már nem akart minduntalan kiesni. Amint felraktam a rögzítőket is, határozottan kényelmesebb és stabilabb lett a viselete, így már futás közben sem jött ki, csak néha meg kellett igazítanom, mert picit elcsúszott a fülemben. Egy szerencsésebb hallójárattal rendelkező ismerősöm is kipróbálta, neki szintén kiesett a rögzítők nélkül, azokkal viszont szépen a helyén maradt, még igazgatnia sem kellett. A párnákat egyébként kifejezetten nehéz cserélni, leszedni még oké, de az újat felrakni, na ahhoz kell türelem. Sokkal kisebb a lyuk rajtuk, mint a hangszóró, ezért csomót kell tágulniuk, hogy felférjenek, ami több perces próbálkozást és anyázást igényel.

201408281457532037.jpg

A dobozon lévő marketingszövegnek megfelelően elég könnyű a füles, ami főként a műanyag használatának lehet a következménye. Sajnos a gyártási keret már nem futotta minőségibb anyagra, a szokásos kínai tucatműanyagból van a vezérlő és fülhallgató is. Utóbbin kígyőbőrt és fényes fémet utánzó változatok találhatók. Engem ezzel a "hú de prémium vagyok, mert kígyóbőr mintás cuccokat gyártok" dologgal ki lehet kergetni a világból, amúgy sem tartom elegánsnak még a valódi kígyóbőrt sem, de a fekete változaton még azt mondom, hogy ízléses, mert nem feltűnősködő. De ez relatív dolog, lehet, hogy másnak épp emiatt jön be. A kábelt viszont dicséret illeti, lapos, gabalyodásmentes kivitelben készül. A vezérlő dobozka 5,5x1,5x0,5 cm méretű, és a jobb oldali fülhallgató alatt helyezkedik el. A márkajelzésen és egy médincsájná feliraton kívül az egyik oldalán hangerőszabályzó gombok, a másikon gumi elemmel védett micro USB töltőcsatlakozó található rajta. Felül a fő funkciógomb kapott helyet egy kék színű LED kíséretében, alul pedig a mikrofon. A hangerő gombok kicsit lötyögnek, de jó a nyomáspontjuk, a porvédő USB takarót viszont külön megdicsérem, nem gyakori ebben az árkategóriában. Jó sportfüleshez méltóan ellenáll az izzadságnak, úgyhogy emiatt nem kell aggódnunk.

 Kapcsolat  Bluetooth v4.1, 
 A2DP,AVRCP,HFP,HSP
 támogatás
 Kivitel  "agyba dugós" (in-ear)
 Hatótáv  ~10 m  Funkciók  Kihangosító, zenehallgatás, hangvezérlés,
 zajcsökkentés,
 nedvesség álló, 
 két készülék együttes kezelése
 Csatlakozó   micro USB
 Használat  5 óra  Tartozékok  3 pár gumi párna, 1 pár rögzítő,
 micro USB kábel, használati útmutató
 Készenlét  180 óra  Színek  Fekete, fehér, kék, piros
 Töltés  1,5 óra (saját mérés)  Tömeg  12 g

 

 

Tesztüzem

Miután végigjártam a megfelelő harang kiválasztásával és felszerelésével járó kálváriát, nekiláttam a tesztelésnek. Az eszköz angolul kommunikál, bekapcsoláskor, csatlakozáskor és kikapcsoláskor is kapunk szöveges hangjelzést (lecsatlakozáskor viszont nem szól). Alacsony akku szintél csak egy rövid jelzőhang van, ami dicséretes, kiélvezhetjük az utolsó perceket is, nem kiabál folyamatosan a fülünkbe, hogy "Tölts már fel, légyszi!". Szintén jópofa a hangvezérlés, bejövő hívásnál megkérdezi, hogy "Yes or no?", majd a válaszunktól függően felveszi, vagy elutasítja a hívást. A nyelv átállítható kínaira is, de nem hiszem, hogy ez sok ember számára bölcs döntés lenne.

201408121411321053.jpg

A párosítás gyerekjáték, nem kér kódot, meg semmit, gyorsan kapcsolódik a telefonhoz. A Bluetooth kapcsolat stabil, ha viszont kezünkkel a vevő körül matatunk néha meg-megakad a vétel. A hatótávra igaz a gyári adat, falak nélkül közel 10 méter, akadályok közbeiktatásával 5 méterre is lecsökkenhet. A tesztidőszak alatt egyszer sem dobta el a kapcsolatot, ha kimentem a hatósugárból, visszaérve pillanatok alatt visszacsatlakozott. Ugyanez igaz bekapcsoláskor, szinte az üdvözlő üzenettel egy időben már mondja is a néni, hogy megtalálta a telefonunkat.

Beérkező hívás esetén felvehetjük az előzőleg leírt hangvezérlés segítségével, telefonról vagy pedig a kerek funkciógomb megnyomásával. Lerakni szintén rövid gombnyomással lehet. Lehetőségünk van ezen kívül elutasítani a hívást, az utolsó névjegyet újrahívni. Elérhetjük a telefonunk asszisztensét is (pl. Siri, S Voice), ha van, vagy a Google hangkeresést, így fülhallgatóról is parancsolgathatunk.

201408281432275417.jpg

A Xiaomi headset-éhez hasonlóan ez is képes egyszerre két telefonnal is kapcsolatban maradni. A csatlakoztatás módja is ugyanaz, először az egyik telefonnal párosítjuk, majd kikapcsoljuk a Bluetooth-t és a fülest is. Újra bekpcsolva a másik telefonnal is párosítjuk, majd visszakapcsoljuk a BT-t az első telefonon, és működik is minden. Mindkét telefon hívásait lebonyolíthatjuk, ha már beszélünk az egyiken, és hívnak a másikon is, dönthetünk, hogy az elsőt lerakva vesszük fel a másodikat, vagy az elsőt várakoztatjuk. A másodikról az elsőre szintén így válthatuk vissza (vagy lerakjuk, vagy várakoztatjuk).

Kipróbáltam mit kezd azzal, ha egyszerre próbálok rá zenét küldeni mindkét telefonról. Azt vártam, hogy majd teljesen összezavarodik tőle, de egész jól lekezeli a helyzetet. Ha két telefon van csatlakoztatva, és nincs lejátszás, akkor a fő gombot megnyomva elindítja a zenét az időben korábban csatlakoztatotton. Ilyenkor a másik telefonon hiába indítom el a lejátszót, továbbra is az elsőről érkező jelet fogadja, viszont a telefon meg nem a hangszóróján zenél, hanem látszólag a Bluetooth eszközön. Ha megállítom az első telefonon a lejátszást, rögtön érvénybe lép a másik küldött jel és a második telefon hallható. A fülesről mindig azon a telefonon indítható el és állítható meg a zene, amelyikről utoljára kapta a jelet. Ügyesen ki van ez találva!

A beszéd hangminősége jó, én is tisztán hallok, és engem is jól ért a másik fél (minimális visszhang azért hallatszik). Elvileg van beépített zajszűrés, a gyakorlatban azonban ennek semmi hasznát nem láttam, nem szűrt ki szinte semmit.

201408281432271804.jpg

Zenei téren vegyesek az érzéseim. Először is meg kell jegyezni, hogy nagyon hangos, nem tudok elképzelni olyan használati módot, amikor ekkora hangerőre szükség lenne. Ahogy hangosodik, nő a torzítás és a sziszegés, de emberi hangerőn maradva nem vészes a helyzet. A magas tartomány nagyon ki van emelve a többi rovására, a mélyeket szépen kiadja, de nem olyan természetesek, kicsit tompák, viszont egészen 26 Hz-ig képes lemenni. A középtartomány rendben van, ami viszont nekem zavaró, hogy kicsit doboz hangja van, nincs tér. Igaz, hogy nehezen alkotok objektív véleményt, mert régen használtam belépő kategóriás fülest, de a hangminőség nem felsőkategóriás, az kijelenthető. Klasszikus és elektronikus zenéhez viszont meglepően jól használható, inkább ének esetén zavaró a túl sok magas, ilyenkor előjönnek a sziszegős "sz" betűk, sokkal "dobozabbnak" tűnik a hangzás. Ennek ellenére, ha az ár/érték arányt is nézzük, a hangminőség jobb, mint azoknál a belépő kategóriás mikrofon nélküli vezetékes füleseknél, amiket ennyi pénzért itthon hozzánk vágnának. A hangszigetelés viszont igen jól sikerült, alig hallatszanak be a környezeti zajok, éppen csak annyira, hogy észrevegyük, ha futás közben egy autó el akarna ütni. Ennyiért ez fért bele gyártáskor, viszont próbálnak kompenzálni a jó kis plusz funkciókkal, például, hogy a hangerő gombokat hosszan nyomva tudjuk léptetni a számokat.

dsc085633.jpg

Zenehallgatás közben egyébként a LED kb. 10 másodpercenként kétszer felvillan, készenléti módban (amikor be van kapcsolva, de nem szól a zene) ezt háromszor teszi meg gyorsabb ütemben, így jelezve az utcán közlekedőknek is, hogy mi bizony tényleg zenét hallgatunk, vagy csak úgy csinálunk, mintha. 

Az akksi nekem a gyári 5 órás ígéret helyett 4 óra után lemerült, de másfél óra alatt felpumpálható, az elkészült töltést a kék LED kialvása jelzi számunkra.

 

Konklúzsön

Az tény, hogy ha valaki felső kategóriás elvárásokkal megy neki az eszköznek, csalódni fog. Ne számítsunk audiofil élményre, de semmiképp sem nevezhető rossznak a hangminőség, vannak szépen eltalált dolgok. Összességében elektronikus és klasszikus zenére tök jó, rock-ot meg hangszínszabályzóval kiigazítva érdemes hallgatni. A tervezők igyekeztek odafigyelni a részletekre, nem egy összegányolt termékről van szó. Külön dicséretes, hogy ennyi funkciót tudtak belepréselni a fülesbe, ilyen ár mellett. Van hangvezérlés, (elvileg) zajcsökkentés, ellenáll az izzadságnak, két telefonnal is képes egyszerre együttműködni, tök jó kihangosító funkciókat kapott (újratárcsázás, telefon hangvezérlés, több hívás fogadása egyszerre). Azért azt valljuk be, hogy 2300 forintért nem sok helyen kapunk valamirevaló Bluetooth-os sportfülest, a Bluedio terméke azonban már a tök jól használható kategória, ha valaki tényleg a legtöbbet akarja kihozni a pénzéből, ez az ár-érték bajnok jó választás lehet.

Itt megvásárolható >>

1 komment

Címkék: kiegészítők elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr2811931871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hGege 2016.11.16. 10:34:17

A sok előny mellé egy év (nem mindennapos) használat után pár negatívum:
A kontstukciójából adódóan a középső kerek gomb hajlamos beragadni (a gomb alja megszorul), és emiatt volt már hogy random felhívtam az utolsó hívott számot.
Az egyik hangszóró mostanság elkezdett recsegni, mintha kezdene kontaktos lenni, érdekes módon nem az amelyiken a súly van.
A hangerő változatos, régebbi telefonnal kimondottan halk volt, de ez lehet a BT szabvány (az a telefon csak 2.1-es BT-ot támogatott) vagy a telefon miatt is.

Ennyiért ettől függetlenül vennék is még egyet, csak épp december 19-én küldik legjobb esetben.
süti beállítások módosítása