Digoo BB-M1 beltéri IP kamera teszt - A legolcsóbb, mégis király

2016.10.25. 08:00

mrgergoke

1473647990_1.jpg

A múltkori ESCam QF001 hatalmas sikere után itt egy újabb beltéri érdekesség. A Digoo terméke HD felbontást, éjjel látást, mozgásérzékelést, online és helyi riasztást, ONVIF támogatást, 90 és 355°-os forgatást, akár egy hónapnyi felvételt, és maximum 3 W-os fogyasztást kínál 6600 forintért. Ez most akkor nevetséges és ciki, vagy para, hogy igaz?

A doboz elég egyszerűke, nem gondoltál túl a vizuális elemeket. Belül egy olyan igazi, tróger, olcsó műanyagtálca, amiben az eszköz, alatta pedig egy nagyon hasznos használati útmutató, meg az USB tápkábel. Ez utóbbi micro USB, szóval bárki helyettesítheti otthoni kábeleivel. A trógerség azonban még nem ér véget itt.

1473647991_1.jpg

A dobozban éppen csak nem villog egy hatalmas, félig kiégett, neoncsöves tábla "TRÓGER >>>" felirattal. Az egy dolog, hogy a termék nélkülözi a magas minőségű műanyag használatát, illetve egy kissé bugyután néz ki, de azért mindennek van határa. A hátulján ott van a LAN port és a memóriakártya foglalatának a helye, csak éppen nincs kivágva a műanyagból. LAN portja ugye nincs, a memóriakártya pedig a fej részében kapott helyet. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy van egy másik termék, aminek minden bizonnyal a fröccsöntő szerszámát használták fel kisebb módosítással. Vagy valami efféle állatságot vittek véghez.

1473648008_1.jpg

Ezek igazából majdhogynem várható elemek voltak, az árból, és az ígért tudásból következtetni lehet általában az ilyesmire. Persze a lényeg nagyon nem itt van, a 6600 forintért IP kamera kategóriában már-már kisebb szarrágásnak minősül az anyaghasználat elemzése (mekkora öngól).

 

Tesztüzem

Nem kis meglepetések értek ezen a téren. Elolvastam a használati útmutatót, majd 2-3 perc alatt felcsatlakozott wifire, és már láttam is az élőképet a telefonomon. Nagyszerűen tudtam kezelni minden funkcióját a gyári appból is, ugyanis meglepően ügyesen működik. Nézzétek meg az alábbi képernyőmentéseket előbb:

Klikk a galéria megnyitásához!

Az élőkép okostelefonon remek módon követhető, és itt még a felvételek visszanézése is működik, ami eddig mindkét korábbi kamerámnál gondot jelentett. Rettentő megkönnyebbülés. Az élőképhez egy egészen korrekt kezelőfelületet kapunk, ahol forgatni tudjuk függőlegesen 90°-ban, vízszintesen pedig 355°-ban a kamera fejét. Ezt rendkívüli csendben végzi, ami örvendetes tény, mivel így nyugodtan berakható alvó gyerek mellé.

1473648010_1_1.jpg

Lehet még képet készíteni, 180°-ban elforgatni a látottakat, hangot küldeni telefonról a kamera hangszórójára, a kamera által rögzített hang közvetítését ki/be kapcsolni, illetve SD és HD minőség között váltogatni. Mielőtt felmerülne a kérdés: igen, mindezt meg lehet tenni a világ másik feléről is, ha van wifi, vagy mobilnet.

1473647995_1.jpg

Lehet állítani a folyamatos, memóriakártyás felvétel minőségén, azon, hogy egyáltalán vegyen-e folyamatosan, vagy csak akkor, ha riasztás van, hangot vegyen-e, stb. Ugyanígy állítható a riasztás is: teljesen ki is kapcsolható, vagy jelezhet csendben, de akár borzasztó hangos szirénázással is jelezhet helyben, és erős telefonrezgéssel, illetve értesítésekkel, rögzített képekkel a tulajdonos oldalán. Kipróbáltam, és működik.

1473647992_1.jpg

Olyan sötét volt a konyhában, ahol elhelyeztem, hogy infrára kapcsolt, aztán átcsatlakoztam mobilnetre, hogy a lehető legjobban megnehezítsem a dolgát. Zsebre tettem a telefont, majd kiosontam a szobámból, és apróbb mozdulatokat tettem a kamera előtt. Amikor csak nagyon óvatosan kinéztem a fal mögül, még nem jelzett, viszont amint kidugtam a fejem, vagy elfutottam előtte, rögtön baromi hangos, kb. 5-7 másodperces szirénázásba kezdett (a hangszóró amúgy torzít elég rendesen), és rögtön elkezdett rezegni a telefon is a zsebemben. Szerencsére nem "züm-züm" volt, ahogyan az e-mail-ek jönnek, hanem "ZŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰM BZMG!!!", szóval elég valószínű, hogy észreveszi, aki kapja a jelzést. Csekkoltam az értesítést az appban, és kaptam egy kissé mosódott képet magamról, ahogyan alattomosan ólálkodok a lakásban.

Amire nagyon kíváncsi voltam még, az az, hogy gépen, nagy képernyőn nézve mennyire vállalható a kamera képe, valóban ONVIF kompatibilis-e, és működik-e más programokkal is. Letöltöttem a gyártó honlapjáról a Windowsra írt programot, bejelentkeztem a kamera adataival, és máris volt élőképem. A program mondjuk elég buta, alig lehet benne valamit csinálni. Viszont a múltkori ESCam QF001 programja még fent volt, úgyhogy kipróbáltam, hátha. Fél percen belül már azon keresztül kezeltem a kamerát, és ahogyan az ESCam tesztjében is írtam, elég profi módon lehet benne kezelni a kamerákat. Letöltöttem még egy ONVIF Device Manager nevű programot, amivel szintén fél percen belül összehoztam az élőképet. Az onfiv.org oldalon mondjuk nem találtam meg a listában a Digoo-t, mint gyártó, de ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy mégis ONVIF kompatibilis, ami elég nagy szó.

A kamera képe hagy némi kívánnivalót maga után, de hát nem 4K kamerát vettünk, legyünk elégedettek azzal, ami van. Az alábbi képek egy meglehetősen alulvilágított szobában készültek, ahol az egyik sarokból még az íróasztali lámpám is világít, de aki bejön, így is felkapcsolná a nagyobbik lámpát. Ennek ellenére egészen jó expozíciókompenzációt használ, a kép világosabb, mint a valóságban. Utána lekapcsoltam a lámpát, és lehúztam a redőnyt, amire átkapcsolt infra módba. Az árához képest tök jó minőségben tudta közvetíteni ezt a tartalmat is.

 

Konklúzsön

Még mindig birkózok a gondolattal, hogy 6600 forintért egy tip-top appot is csináltak a külsőre kissé tróger, ám tudásban annál királyabb kamera mellé. Tök jól lát sötétben is, és beltéri feladatok ellátására tökéletesen megfelel. ONVIF kompatibilis, és kapásból sikerült is a múltkori ESCam QF001 programjával összehoznom, mert az sokkal profibb, mint amit ehhez kapunk PC-n. Egy újabb igen erősen ajánlott termék.

Itt megvásárolható >>

komment

Címkék: otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr7911824953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korruptkrumpli 2016.10.25. 11:02:24

Melyiket ajánlanád inkább, ezt vagy az ESCam QF001-et?

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.10.25. 11:35:22

@korruptkrumpli: Attól függ, hogy mire használnád. Az ESCam-et ki merném tenni védett helyre kültérre is, ezt nem. Az fel lehet rakni normálisan a falra. Ezt is, csak inkább egy helyre letenni találták ki. Ez csendesebben dolgozik, de szarabb a hangszórója. Ha azt nem akarod használni, és fixen beltéren használnád, inkább ezt ajánlom. Jobb a szoftvere, és olcsóbb is. Meg kevésbé eltűnően pirosak az infra LED-ek :)

Flashy7 2016.10.25. 18:45:09

megnéztem milyen Digoo kamerák vannak még bangood-on, van M2-es, csak máshogy néz ki és pár fokkal nagyobbat bólint, de nem találok egyéb különbséget :) az olcsóbb, bár nincs készleten, és vannak képek a hátuljáról is, mert annak a burkolatán már nincsenek rajta a vakdugók :D

Dr.Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyalka 2016.10.26. 06:17:25

@mrgergoke: ezzel a sok cuccal, amit rendelsz, mit csinálsz később?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.26. 13:26:17

"LAN portja ugye nincs"

Akkor mitől is IP-kamera?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.26. 14:03:15

@Bekre_Pál:

Tényleg, elkerülte a figyelmemet, hogy Wi-Fin csatlakozott.

szepipiktor 2016.10.26. 14:06:53

A Surveillance Station-nel próbáltad? Hátha hasznosabb dolgokra is lehet alkalmazni a buzis tróger mobilos szórakozásnál.
Próbáltam stílusban leereszkedni... Nem egyszerűke.

bl4ze 2016.10.26. 15:19:14

És az komoly, hogy 220-ba be sem lehet dugni? Azt hogyan oldod meg? Nekem olyan helyen lenne ahol 1.5 méterre van egy 220-as dugalj, oda kell egy átalakító - vagy mi ? :)

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.10.26. 15:22:34

@szepipiktor: Nem próbáltam, erről nem tudok infót adni.

@bl4ze: Hogy érted, hogy nem lehet 220V-ra dugni? Fogsz egy random telefontöltőt, amin van USB kimenet, és máris 220V-ról üzemel. Az más kérdés, hogy a gyári micro USB kábel rövid másfél méterhez, ezt vagy neked kell hosszabbítóval megoldani, vagy hosszabb micro USB kábel vásárlásával.

bl4ze 2016.10.26. 15:25:36

@mrgergoke: Erre gondoltam én is, hogy egy sima telefon töltőt bedugok a 220-ba és egy 1,5-2 méteres USB kábel kell mellé akkor. Kicsit tróger megoldás, de működhet :)

xm95 2016.10.26. 16:24:11

Van valami infó arról, hogy ha többet telepitesz, akkor hogy lehet kezelni ezeket, illetve milyen más alkalmazassal van erre lehetőség?

fda 2016.10.26. 18:35:17

Az hiányzik a leírásból, hogy a saját szoftvere milyen operációs rendszeren fut, illetve, hogy böngészőből használható-e.

Sikamlós Jim DiGriz 2016.10.26. 19:47:01

Felvállalták már a legfőbb funkciót, és van külön "Launch DDOS attack" fül az appban, vagy még mindig hackerekre kell bízni az ilyesmit?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.10.26. 20:39:49

Az ilyen és hasonló kamerák egyik legnagyobb baja a rossz képminőség. Mégha HD-nek is állítják be, a felbontás lehet hogy az is (nagyjából), de a részletgazdagság, képminőség pocsék, mivel lyukkamerákról van szó (kevés fényből, azaz kevés adatból ez sem tud értékelhető képet varázsolni). Egyszerűen nem lehet felismerni senkit sem a képen, így meg az alapvető funkcióját nem tudja ellátni: a beazonosítást. Ha meg ez nem megy, akkor vagy komolyabb optikával rendelkező kamerát veszünk (ha kell: pl. arcfelismerés, rendszámleolvasás), vagy elég (és sokkal olcsóbb) egy sima mozgásérzékelős riasztórendszer, összekötve egy járőrszolgálattal.
Persze, ha a gyereket akarjuk megfigyelni, arra ez is jó. Már ha ismerjük a gyerekünk arcát (és nem tévesztjük össze a plüssmaciéval). ;)

eßemfaßom meg áll 2016.10.26. 21:20:08

@bestpixel: te ugye még nem láttál ilyen kamerát csak olvastad valami indexblogon, hogy milyen szar a képük?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.10.27. 10:58:22

@eßemfaßom meg áll: 4-5 éve használok ilyen kamerákat, folyamatosan figyelem a kínálatot (ide is ezért tévedtem), alaposan utánanéztem a témának és több biztonsági szakemberrel is beszéltem már erről.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.27. 10:59:21

Csak azt nem értem, hogy akkor mi a faxnak fejleszenek mindenféle márkás gyártók 10-20-100x-os áron hasonló termékeket, ha mindezt 6600 forintból is ki lehet hozni??

Illetve egy kérdés, már korábban is feltettem, de nem jött válasz:
minek van a konyhának?/étkezőnek? két darab ajtónyílása is a lakásban? :D
Vagy máshonnan közelítve: minek oda a két ajtónyílás közé az a kb. egy méter széles faldarab? Miért jó azt kerülgetni? :D
Vajon mire gondolt a költő, izé, tervező?
Bocs. :D

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.10.27. 11:33:15

@geegee: Azért van ott, mert ha valaki eszik, beszélget, iszik, bármit tesz éppen az asztalnál, nem biztos, hogy a klotyót szeretné látni, illetve annak zamatait szeretné a levegőben érezni, amint kinyitja az ajtaját valaki. Magyarul el van takarva a budiajtó, mert nem esztétikus evés közben :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.28. 20:07:34

@mrgergoke: Ez egy praktikus indok, valszeg nem vettem ki jól a lakás ezen alaprajzát.De miért van kettő ajtónyílás? Csak ez az egy nem vili... :D
Azt érteném, ha egy lenne, azt is, ha egy se lenne, de a kettő sehogysem adja ki... :D

És kösz a választ... :-)

Roltii 2016.11.03. 10:16:12

szomorú, hogy nem lehet rajta kikapcsolni a "wan" módot, vagy minek hívja a szoftvere. Én nem szeretném, ha Kínán keresztül menne minden... biztos ez is elküldte a wifi jelszavam kódolatlanul, de ezt a Xiaomi is megcsinálja... Jó lenne rajta deaktiválni ezt a funkciót menüből, és nem mondjuk router-rel szűrni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.03. 19:59:32

@Roltii:

Ha a gyártó el akarja lopni a jelszavadat, akkor nem számít, mit deaktiválsz a menüből.

bl4ze 2016.11.04. 18:34:39

Megrendeltem, kaptam is egy trackinget, 8 napja "pre-advised" :( Meg sem mozdul. Nem kapkodják el :(

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.04. 19:03:35

Dobj egy asztalverős üzenetet az ügyfélszolgálatnak, mert raktáron van a termék! Ne várj a végtelenségig.

Darrick 2016.11.11. 20:04:46

Fogsz esetleg kültéri kamerát is tesztelni?

2016.11.21. 13:36:26

Kérdésem lenne a hozzáértőktől!
Hogyan kell installálni? Harmadik napja szenvedek vele. A programot feltelepítettem a telefonra. Wifi-t bekapcsolom és a leírásnak megfelelően a felismert WIFI router SSID-hoz beírom a jelszavamat. Keresésnél viszont tovább nem jutok. Ez a pittyegő radar képernyő nem talál semmit! Nem értem a rendszert sem, hogyan kellene működnie!
A radarnak látnia kellene a routeremet először? Gondolom igen, hiszen annak az ID-ját ajánlja fel és kéri a jelszót. minek keresi, ha a telefon már csatlakozott egyébként hozzá, amikor a Wifi-t bekapcsoltam? A kamerának be kell lennie kapcsolva, vagy nem? Én úgy képzelem el, hogy a telefon a kínai kis programon keresztül eléri a router-t (ami nálam nem jön össze), majd a routeren keresztül látom a kamerát. Valaki segítsen plíz, mert szétvet az ideg! Nem tudom mi a nem jó! Megnéztem kismillió videót, de nem mutatja egyik sem, hogy ez a kis radar végül is mit keres, vagy mihez csatlakozik! Köszönöm!

Roltii 2016.11.21. 13:43:33

@abcd1234: elvileg jól csinálod, de asszem 5GHz-et nem tud a kütyü, úgyhogy "hagyományosabb" 2,4Ghz-es wifire csatlakozz vele, úgy nekem ment kb 2-ra.

2016.11.21. 16:41:22

@Roltii: Hirtelen megörültem a tippnek, de sajnos nem. A UPC router privát oldala 2,4-es, a free az 5 Ghz-es. A privát csatornára csatlakoznék, de nem látja sajnos.

bl4ze 2016.11.22. 14:57:30

Megjött a cucc, 2 perc alatt párosítva lett, 2 telefonon is megy szépen. Ami érdekes :
2 féle app van a Google Play-en : 360eye és 360eyes. Ti melyiket használjátok Androidon? Látszólag hasonló, de méretben az "eyes" nagyobb file.
SD kártyát nehezen, de elfogadta, egy 8GB kártyát dugtam bele, hogy arra tudjon menteni videót, ha mozgás (motion van)

Kérdés: hogyan kell beállítani az APP-ban, hogy CSAK akkor vegyen, mentsen a kártyára ha MOZGÁS (Motion) van - máskor NE???

Kicsit kusza az APP, ebben segítsetek kérlek :) THX !

2016.11.22. 18:22:44

Sajnos még mindig nem sikerült párosítanom a kamerát! Nem értem! Valaki írja le légyszi szájbarágósan, hogy még is mit kellene csinálni?
- Az androidos progi "WIFI quick setup" gombjára kattintok. A router-em látja, az SSID-át kiválasztja. A megfelelő wifi jelszavamat beírom és elkezdem a keresést. Most már 5. napja és nem talál semmit.

- Mit kellene látnia? A routert? Akkor elvileg nem is kell kamera a program teszteléséhez? Vagy kell kamera és meg kell várni, míg a hang a keresésre buzdít?
- Vagy a kamerát kellene megtalálnia? Akkor miért a router nevét és jelszavát kéri?
- Ha van a kamerában wifi, akkor miért nem egyből azzal kapcsolódik a telefon, minek keresi a router-t?
- Hogyan tudom kipróbálni, hogy most jó a kamerám, vagy hibás?

Eddig három telefonnal és két wifi hálózaton próbálgattuk mindenféle verziókban, de semmi.

bl4ze 2016.11.22. 21:42:04

@mrgergoke: tudnál segíteni a tegnapi kérdésben? Thx!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.11.22. 21:44:48

@bl4ze: Nincs már nálam a termék, sajnos nem tudom megmondani :/

kulcsar2011 2016.12.04. 13:42:53

lehetne egy olyan tag/kategória is, hogy kamera

VajdaságiTanár 2016.12.21. 17:18:49

Szia! Most látom, hogy ez a banggoodon nincs 19 € sem! Ha megrendelem lesz rá vám+ÁFA? Mit gondolsz? Te hogy jártál annak idején?
Köszi előre is a választ!

repuloske 2016.12.26. 13:03:12

Ha jól értelmezem, akkor a beüzemeléshez nem kell valamilyen szervert igénybe venni? A D-linkhez hasonlóan saját weboldala van?

KSzK 2016.12.31. 07:33:03

@abcd1234: Eloszor nekunk sem sikerult felcsatlakozni a wifire, de miutan megvaltoztattuk a wifi nevet es jelszavat csak szamokra, azutan sikerult androiddal (iphonenal nem) wifire csatlakoztatni, majd ezek utan az iphone is latta mar. Volt a csomagolasban egy plusz cetli, mit csinaljunk, ha nem csatlakozik wifire (pl spec karakter sem lehet a wifi neveben es jelszavaban).
süti beállítások módosítása