Xiaomi Yi vs. Elephone Explorer Pro teszt - Két akciókamera egymás ellen

2016.09.22. 08:00

mrgergoke

eleph.jpg

Rendhagyó, versus-cikkel jelentkezem ma. Egy Xiaomi Yi FullHD akciókamerát hasonlítok össze egy 4K Elephone Explorer Pro-val, és hogy legyen egy kis látványvilág is, két timelapse videót készítettem velük, hogy meglássátok a különbségeket. Nagyon érdekes tapasztalatokat szereztem a velük mókolás során!

Mivel még sosem volt valamirevaló akciókamerám, de nagyon sok embert érdekelnek, gondoltam, hogy rögtön többet is be kellene szerezni, hogy rájöjjek a gyengeségeikre, és rögtön összehasonlító teszttel tudjak jelentkezni. Így esett a választás a Xiaomi Yi-re, és az Elephone 4K felbontású videókkal reklámozott Explorer Pro-jára. Külön-külön mutatom be, majd röviden összevetem őket.

 

Xiaomi Yi

201503120947277049_1.jpg

Nekem sajnos csak a színes verzióból jutott, ami a srácok szerint úgy néz ki, mint a Scooby-Doo-ban az autó. Mondanak valamit. A teszt szempontjából mondjuk lényegtelen. A specifikáció nem egetverő, de az áráért cserébe elég korrekt.

Képszenzor Ambarella A7LS képfeldolgozó egység
Sony Exmor R BSI CMOS képszenzor
ST háromtengelyű gravitációs szenzor
Felbontás 16MP
Lencse Aszférikus lencse, F2.8 apertúra, 155°-os látószög
Vízálló 40 méterig (tok szükséges)
Videoformátum MP4 (Hi-Fi H.264)
Videó FPS 1080P (60fps/48fps/30fps/24fps), 960P (60fps/48fps), 720P (120fps/60fps/48fps), 480P (240fps)
Felvétel Kétsávos, 96KHz mintavételeézs, 92dBA SNR
Felvételi módok Maximum 16MP (4608*3456), egyszeres képkészítés
timelapse (0.5s/1s/2s/5s/10s/30s/60s)
Önidőzítő (3s-15s), mozgáskövető felvételi mód (7/s)
Akkumulátor 1010mAh Panasonic Li-ion akkumulátor
Tárhely Maximum 64GB-os micro SD kártyával bővíthető, Class10 ajánlott
Vezetéknélküli kapcsolat Wifi és bluetooth 4.0

 

Kaptam hozzá egy darab távirányítót, de más érdekesebb dolgot nem. Bár valamiféle gyártási hibára hivatkozva azóta minden egyes darabot visszahívott a Xiaomi, és jelenleg nem is kapható, az én termékem kb. 22.000 forintos árába kizárólag a termék fért bele, semmi tartozék.

Az anyaghasználattal elégedett vagyok, de ha leejti az ember, imádkozzon, hogy ne lencsére essen, és csak a műanyagot verje össze, mert bizony azon is meg fog látszani, ha betonra csattan pár alkalommal. Nem műanyag ház nem nyújt semmiféle prémium érzést, bár észben tartva, hogy mennyibe került, és mit ígér a specifikáció, ez nem is elvárható.

201503120947252895_1.jpg

Hosszú gombnyomásra bekapcsol, és az egyes módok között a bekapcsoló gomb rövid megnyomásával válthatunk (fotó/videó). Az összes többi funkciót, és beállítást kizárólag telefonon keresztül érjük el, melyhez le kell töltenünk a hozzá való appot. A wifis csatlakozás gyors, egyszerű, és egy tökéletesen világos, és átlátható kezelőfelületre visz. Az egyetlen dolog, amit nagyon hiányoltam innen, az a hosszú záridős fotó készítésének lehetősége. Nagyon szívesen csináltam volna a balatoni túrám alatt halszem hatású éjszakai képeket, de erre sajnos nincsen lehetőség.

201503120947256401_1.jpg

A szoftveres résszel tehát tökéletesen elégedett vagyok, ahogyan a lencse torzításával is. Mivel aszférikus lencsét alkalmaztak (hengerfelületekből áll össze, nem egy darab gömbből), ezért a torzítás sokkal csekélyebb mértékű, mint hagyományos esetben lenne, így a 155°-os látószög mellett nagyon kulturált képet is kapunk. A fotók legfeljebb 16MP felbontásúak lehetnek, ami valamivel a hivatalos, 16:9-ben vett 4K fölötti felbontást eredményez, ha videóvá alakítjuk.

A timelapse videók ugye úgy készülnek, hogy a rögzítő eszköz sokáig egy helyben van mozdulatlanul, és bizonyos időközönként képeket készít. Ezután videoszerkesztő programban nagy sebességgel játsszák le őket, és ezt renderelik videóvá. Ezt tettem én is: 5 másodpercenként készült az ablakból egy 16MP-es fotó, és nagyjából 3 és fél órán át keresztül ment a dolog. Utána pedig megközelítőleg 188-szoros sebességen kirendereltem az egymás után elhelyezett képeket, amiből így videó készült. Tekintsétek is meg (minél magasabb felbontáson, teljes képernyőn):

A kamera sok helyen járt már. Volt többek között a Szigeten, egy egy hetes balatoni túrán, körbejárta néhányszor a várost, így azért elég mélyen megismerkedtünk egymással. A mikrofonja nem rossz, de a remektől nagyon messze van. A beltéri koncerteket nem bírja. Szabadtéren, egy Sum41 koncerten meglepően király felvételeket készített, sokkal tisztább volt a hang, mint amit valójában hallottunk (a hamis hangok a videón jöttek ki, de elég erősen), viszont amint sátorban, sötétben próbáltam vele bármit is felvenni, olyanná vált az egész, mintha csak a telefonommal csináltam volna. Zajos (mármint a kép), recsegős, érthetetlen, szemcsés, és sokszor homályos.

201503120947252981_1.jpg

Kezelhető tehát tényként, hogy sötétbe és nagyon hangos helyekre nem való a kamera. Szeles időben szintén kellemetlen felvételeket készít, mert besüvít a mikrofon kivágásába, onnantól pedig eltűnik a beszédhang. Amint viszont megszűnik ez, minden rendben van vele.

A távirányítóját is nagyon gyorsan hozzá lehet kapcsolni, aminek örültem. Szerencsére egyszerre lehet élőképet nézni telefonon és távirányítóval is vezérelni, lévén ugye, hogy nincs rajta kis képernyő. Ez azért sokaknak hiányozhat, de gondoljunk rá úgy, mint egy ár- és fogyasztáscsökkentő megoldásra.

201503120947274891_1_1.jpg

Ami a fotókat illeti, éjjel használhatatlanok, normális fényviszonyok között viszont remek képek készülnek, amikből utána remek timelapse videókat, vagy emlékvideókat lehet készíteni. Ha valaki azon gondolkodik, hogy megvegye-e nyaralásos, vagy sport közbeni (nappali) élményeinek megörökítésére, akkor nem kérdéses, hogy ajánlom-e. Csak sötétben ne akarjátok használni. Átlagos összevissza fotózok/videózok használattal kb. 6 órát bírt ki. Ebbe rengeteg kép és videó fért bele sok készenléttel és ki-be kapcsolgatással is. Merem ajánlani egy teljes napi anyag felvételére, de a masszívan operatőrködő tulajoknak erősen javallott egy kisméretű power bank, vagy plusz akksi beszerzése is.

Röviden tehát:

- 22 ezer forint

- nincs rajta kis képernyő, csak telefonos élőkép

- távirányítón és kábelen kívül semmi tartozék nem jár hozzá

- a szoftver tökéletesnek minősíthető

- hiányzik a hosszú záridős fotózás

- nagyon szépen halszemesített képet ad, nem vesznek el a szélek a görbülettől

- nappal szép képeket készít, éjjel viszont elég rossz a minőség

Itt vettem >>

 

Elephone Explorer Pro

Ez a kamera már sokkal komolyabb dobozban érkezett. Nagyon kemény, és egészen dizájnos karton borította a két kisebb dobozkát, amelyek közül az egyikben vízálló tokba helyezve az akciókamera pihent, a másikban pedig annyi kiegészítő, amennyit egy helyen én még nem láttam. Igazából a nagy részéről halvány gőzöm sincs, hogy milyen rögzítők. Annyit látok csak, hogy van sisakos rögzítő, meg mindenféle más, összeszerelhető dolog, amikkel gyakorlatilag bármilyen, akciókamerának kialakított helyre rögzíthető. Pántok, párnák, törlőkendő, kábel, és fél tonna műanyag.

1454051354232608_1.jpg

A tartozékok hatalmas plusz, de engem nem ők érdekeltek elsősorban, az csak azért lényeges, mert sokan közületek igénylik. Engem viszont a vízálló tok jobban érdekelt. Olyan borzasztó erős, gumis szigetelésű zárja van, hogy nem csodálom, ha ebbe nem megy bele a víz. Alig bírtam szétpattintani, hogy kiszedjem belőle egy fotózás erejéig a kütyüt.

Az anyaghasználata tökre ugyanaz, mint a Xiaomié, de ez feketében sokkal komolyabban hat. A kinézete az, amitől jobban tetszik. A kezelése majdnem ugyanaz, mint az előbbié, de abban alapvetően különbözik a Yi-től, hogy itt a telefonos szoftver egy hulladék, de cserébe van kisképernyő, plusz 2 gomb, és rengeteg beállítás, így igazából nem szükséges semmihez sem a telefon. Ha távolról szeretnénk vezérelni, úgyis ott van a távirányító hozzá, szóval a telefon tényleg szükségtelen. Valószínűleg ilyen elven gondolták a gyártó szoftverfejlesztői, hogy szarni az egészbe, kit érdekel, hogy hasznavehetetlen az app.

1471224048760109.jpg

Ami én a külsőről nagyon hiányolok, az az adatkommunikációs portok felőli takarólemezke. A Yi-nél szépen eltakarta a portokat egy kis műanyag, de itt még a micro SD kártya is szabadon figyel. Ez nekem nagyon unszimpatikus, hogy ennyire 0 porvédelemmel rendelkezik, így simán beporosodik belül is az eszköz, hiszen ott a kártyaolvasó. Egy konkrét garázsbejárat a pornak. Azt is hiányolom róla, hogy nincs menetes foglalata, amivel rá lehet csavarni tripodokra például. A Yi-nek van.

Az első meglepetések akkor értek, amikor a Xiaomi termékével együtt akartam készíteni a timelapse videót, hogy pontosan ugyanazt tudjam összehasonlítani. Rájöttem, hogy nem csak a telefonos app hulladék, hanem a kamera szoftvere is. Nem működik rajta a timelapse mód, akármit csináltam nem rögzített képeket, legfeljebb egyet, de leginkább azt sem. Azután az tűnt fel, hogy a kis képernyőjén sokkal kevesebbet látok, mint a Xiaomiről wifin kapott élőképen. Itt a specifikációs táblázat, folytatom utána:

Általános

Márka: Elephone
Model: Explorer Pro
Chipset: Novatek 96660

Tárhely

Maximum 64GB-os micro SD kártya, legalább Class6 ajánlott

Kijelző

Mérete: 2 inch
Típusa: TFT

Akkumulátor, táp

Akku típusa: kivehető
Kapacitás: 1050mAh
Táp: 5V 1A
Töltés módja: USB kábelen keresztül
Működési idő: kb. 90 perc 1080p/60FPS beállításon

Kamera

Felbontás: 12MP
ISO: Auto, ISO100, ISO200, ISO400

Videó/kép/audió

Videó formátum: MP4
Videó felbontás: 1080P (1920 x 1080), 2K (2560 x 1440) 30fps, 4K (2880 x 2160), 720P (1280 x 720), QVGA (320 x 240), VGA (640 x 480), WVGA (800 x 480)
Videó rendszer: NTSC,PAL
Videó kimenet: mini HDMI
Kép formátum: JPEG
Expozíciókompenzáció: +1,+1/3,+2,+4/3,+5/3,-1,-1/3,-2,-2/3,-4/3,-5/3,0,2/3
Fehéregyensúly: Auto, felhős, nappali, fénycsöves, hagyományos izzós

Funkciók

WIFI: igen
WiFi funkciója: telefonos távvezérlés
WiFi hatótáv: 15m
Vízálló: igen, tok szükséges
IP minősítés: IP68
Vízállóság mélysége: 30m
Körkörös (loop) videófelvétel: igen
Loop felvétel idői: 10min, 3min, 5min
Mozgásérzékelés: igen
WDR: igen
Dátumbélyegző: igen
Nyelvek: magyar nem támogatott, Deutsch, English, French, Italian, Japanese, Polski, Portuguese, Russian, Simplified Chinese, Spanish, Traditional Chinese

Egyéb

Frekvencia: 50Hz,60Hz

Doboz tartalma (szándékosan nem fordítottam le)

Package Contents: 1 x Elephone Explorer Pro 4K Action Camera + Waterproof Housing + Base + Screw, 1 x Backpack Clip, 1 x Bike Handlebar Mount, 1 x Long Connector + Short Screw, 2 x Short Connector + Short Screw, 1 x 1/4 inch Adapter, 1 x Tripod Mount Adapter, 1 x Backdoor, 1 x J-Shaped Quick Release Mount, 1 x Flat Mount, 1 x Curved Mount, 2 x 3M Adhesive Tape, 1 x Metal Fixing Band, 4 x Plastic Fixing Band, 2 x Nylon Belt + Velcro Belt, 1 x USB Cable (70cm Approx.), 1 x Frame, 1 x Cleaning Cloth, 1 x English User Manual

 

Az ugye elég jól látható, hogy hivatalosan 170°-os maximális látószöggel rendelkezik. Az alapbeállítás is ez, de hogy a toszba van az, hogy a Xiaomi Yi 155°-a ugyanakkora képet ad, mint ennek a 170-je? Letettem hát az asztalra, és elhelyeztem a látott kép két szélén egy-egy tárgyat. Úgy csináltam meg, hogy nagyjából ki tudjam mérni az objektívtől a két tárgy távolságát, és azok egymástól való távolságát is, majd cosinus-tétellel számoltam egy látószöget. Gyalázatos, 130° körüli értékeket kaptam az egyes méréseimből (egyszerű, műanyag vonalzót használtam egy 3 perces gyors méréshez). Videó módban sokkal kisebb szöget lát be, mint fotó módban, így videózásnál valóban 130° körüli látószög érvényesül. A 170° gyönyörű szépen fogalmazva egy kellemesen felmarketingelt érték. Csúnyán fogalmazva egy kövér, zsíros hazugság. Hadd szemléltessem, hogy miről beszélek. A két kép azonos pontból készült:

ezgif_com-gif-maker.gif

Jól látszik, hogy az Elephone (a világosabb kép az övé) még fotó módban is alig lát nagyobb képet a Yi-nél. Ha nagyon akarom, akkor is csak 160° lehet, feltételezve, hogy a Xiaomi nem hazudik. Itt külön-külön is megtekinthetőek:

Szeretném folytatni azzal, hogy a látószög nem változott meg azzal, hogy átállítottam 140°-ra a szoftverben. Ugyanannyit látott, mint az állítólagos 170-nel. Erre sok mindent már nem tudok mondani. Ezek után nem csoda, hogy nem működik a timelapse mód, sem az, hogy a telefonos app teljesen használhatatlan (értsd: nincs élőkép, ha van, akkor is másodperceket késik, hiányzik a beállítások jelentős része, stb.).

További rémesen zavaró tényező, hogy bár beveszi a 64 gigás micro SD kártyát, a Win10 által felajánlott egyik fájlrendszert (exFAT, NTFS) sem ismeri, magának formázza meg a kártyát sima FAT-ra. Amiről meg tudjuk, hogy nem fér rá 4GB-nál nagyobb fájl. Ez pedig interpolált 4K (nem, nem valós) videók és 20MP-es képek (a fenti kép eredetije 5.3MB-ot foglal!) esetében elég para. A képeknél nem is annyira érdekes, de 4K videóból így 23 perc fér rá egy fájlban. Utána leáll a felvétel. Szóval nem csak, hogy nem működik a timelapse mód, még csak az összehazudott 4K-jához elemi szinten megkövetelhető fájlrendszert sem ismeri, így nem képes 23 percnél hosszabb 4K videó felvételére. Ezt asszem, hogy nem kell mélyebben magyaráznom.

Klikk a galériához!

Képekből összerakott timelapse helyett csináltam videókból összerakott timelapset. FullHD 30FPS beállításon indítottam felvételt délelőtt 11 óra környékén, és sötétedésig rögzítettem, majd ezt gyorsítottam fel jócskán. Így annyi hátránya van a dolognak, hogy a nagyfelbontású fotókból készült, felbontásában visszaskálázott timelapse videó biztosan szebb lesz. De hát ez az akciókamera már gondolom úgyis elásta magát nálatok, szóval lényegében hullamindegy. Amúgy valamiért egyszer megállt felvétel közben, újra kellett indítanom némi holtidő után, ez látszik is a közepe táján, hogy össze van vágva. Ettől eltekintve viszont egész jól néz ki:

A beállítások menü ettől eltekintve elég részletes, és kénytelen vagyok figyelembe venni, hogy borzasztóan sok tartozék jár hozzá, köztük a híres-neves vízálló tok is, ami a vásárlók jelentős hányadának konkrétan a vásárlási alapja, még akkor is, ha a Xiaomi Yi-hez is lehet venni párezer forintért ilyet.

Itt vettem >>

 

Összehasonlítás

A Xiaomi Yi a 0 tartozékával is messze veri a 4K-val villogó és sokkal elegánsabb Elephone Explorer Prót. Ha 10-es skálán kellene értékelnem, hogy mennyire tróger az Elephone, ha 7-est nem is, de 6-ost egészen biztosan megítélnék neki.

A Xiaomi valós, 16MP-es képei is bőven elég nagy felbontást nyújtanak, semmi szükség interpolációra. A fényméréssel kisebb problémái vannak ugyan, de korántsem akkorák, mint fekete tesójának. Megint diszkriminiálok. A Yi esetében csak arról van szó, hogy a nagyon fényes részek miatt a kevésbé fényesek kicsit bedőlnek, elsötétednek, de cserébe még mindig látszik minden, nem tűnik el semmi. Utólagos képszerkesztéssel megoldható az egész. Az Elephone esetében viszont kiég például az égbolt, miközben a többi egészen szép látványt nyújt akciókamerához mérten. A kiégett részekkel viszont nem lehet mihez kezdeni utólag sem.

A Yi képein a részletek elvesznek, olyan homályos összhatása van belenagyítva, az Explorer viszont nagyon durván zajos képeket készít. Mikrofon tekintetében mindketten ugyanúgy állnak, beltéri koncertre nem ajánlottak, kültérire már sokkal inkább, szeles időben pedig szintén nem javasolt a használatuk, hacsak valaki le nem takarja egy kis darab szivaccsal a mikrofont, hogy nem süvítsen bele a szél. Élmények megörökítésére kétségkívül a Xiaomi Yi-t ajánlom, amely jelenleg sajnos nem beszerezhető. Ha valakinek nincsenek különleges igényei, kizárólag arra a célra szeretne egy akciókamerát, hogy felrakja a sisakjára és HD-FHD 30FPS rögzítsen, vagy búvárkodás közben is legyen pár képe/videója, az megveheti az Elephone termékét is, de számoljon azokkal a dolgokkal, amiket fentebb leírtam.

A Xiaomi Yi a vásárláskor került 22.000 forintba, az Elephone pedig 24.500-ba.

A Xiaomi helyett itt van egy rakás SJCAM, amik már rég bizonyítottak, hogy érdemes megvásárolni őket.

 

Profi fülhallgatót keresel olcsón? Klikk >>

komment

Címkék: elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr1011717601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tif 2016.09.22. 12:43:46

Ebay-en van Yi.
Amire kíváncsi lennék az a Yi II. Azt rebesgetik, hogy "GoPro killer " :-)))

gabest1 2016.09.22. 20:27:27

Alright i found out through some testing that the camera only wants to work with FAT32 formatted cards, You typically cant format a 64gb card in Fat32 format, due to it being bigger than 32gb. But you can download a program called FormatGUI and format the card as 64gb card in Fat32 format and it works. Then once inserted into the camera, you can finally use the camera to format the card before you use it. Tested few videos and it seems to work fine even on 4k recording.

Kb a második találatra volt gúglizással.

rekspeiler 2016.09.22. 20:51:07

@tif: A Yi és a Xiaomi közt elég komoly össze-fonodások vannak(cég szinten)

RelakS 2016.09.22. 21:21:03

@tif: Addig is tekintsd meg a Yi 4K tesztjét :)
Az sem rossz, bár már messze nem a 20-30 ezres kategória.
www.techmoan.com/blog/2016/7/23/yi-4k-the-best-action-camera-ever.html

nyugoggyale 2016.09.22. 21:44:04

Kesoi teszt a Yi mar osleny de fasza , hogy lehet ezzel osszehasonlitani?

nyugoggyale 2016.09.22. 21:45:47

Ja es class 10 alatt mar evek ota nem beszelunk sd karte-rol...

Alick 2016.09.22. 21:49:10

Élő netes közvetítésre mennyire jók?

Wooden Tiger 2016.09.22. 21:51:38

És egyébként a Yi-hez van windows-os NEM hivatalos szoftver is, ami azt jelenti, hogy nem Androidról vezérled, hanem PC-ről. Csak az a baj vele, hogy nem túl stabil, de azért lehet vele kezelni.

IamTwo 2016.09.22. 22:18:09

(egy kis typo)
Nem műanyag ház nem nyújt semmiféle prémium érzést, bár észben tartva, hogy mennyibe került, és mit ígér a specifikáció, ez nem is elvárható.
...helyett...
A műanyag ház nem nyújt semmiféle prémium érzést, bár észben tartva, hogy mennyibe került és mit ígér a specifikáció, ez nem is várható el.
(/egy kis typo)

Nem tudom mitől függ, de az én Win10-em NTFS-t és FAT32-őt ajánl fel formázáskor. És ha a GUI nem is, de a format.exe jópár fs-t kezel. Azzal sem megy a formázás?

lobster thermidor 2016.09.23. 10:09:43

Mitől lenne egy 20 ezerért kapható kamera "prémium"? Én annó egy wi - fi - s Wayteq sportkamerát vettem, a sok hozzá adott kiegészítő mellett pont annyit tud, mint amennyit kértek érte.
süti beállítások módosítása