U80 okosóra teszt - 2600 forintért is van jó okosóra!

2016.07.25. 10:00

mrgergoke

1426531389326-p-2477078.jpg

Még én sem hittem volna, hogy ilyen létezik, de Kínában van használható, rendesen működő okosóra kettőezerhaszáz, azaz 2600 forintért. Nem egészen 9 amerikai dollárért. Ez már az én szememben is a hihetetlen kategóriát veri. Best buy termék tesztje következik!

 

Bontogatás

Kifejezetten kulturált, már-már elegánsnak mondható kartondobozban érkezik, ami mondjuk jóval nagyobb, mint amekkorára szüksége lenne, de legalább tökéletes védelmet nyújtott az órának, ami igen kevéske tartozékkal; egy papírral és egy microUSB kábellel érkezik. A szíj már első látásra (hát még tapintásra) is nagyon olcsó gumi, úgyhogy kapás megtéptem egy kicsit, de meg sem látszott rajta, és elég jól ellenállt az erőhatásnak, szóval nagy baj nincs vele.

Bár három színben is elérhető, én feketét szereztem be, mert bár nem csúnya szerintem a fehér sem, sok ember nem hajlandó felvenni fehér színűt, és így jobban visszaadják majd a képek a kinézetét. Az első, ami nekem feltűnt, hogy milyen szép vékony. Az ilyen olcsó dolgok jellemzője, hogy nélkülöznek mindennemű vékonyságot, eleganciát, formatervet, és inkább csak úgy össze van okádva az egész, hogy ne itt van e, ócsó. Ennek ellenére ez az óra tök kulturáltan néz ki, szépek a lekerekítések, és bár full műanyag az egész ház (kivéve persze az alját), mégis teljesen rendben van.

201503161528084629.jpg

Bal oldalt egy mikrofont, microUSB portot, és egy rémesen hangos hangszórót találunk, míg jobb oldalon csak egy ki/be kapcsolásra alkalmas gomb van. Az előlapon 3 érintésérzékeny kezelőgomb is helyet kapott,  melyek funkciója nem azonos az Androidos telefonokon általában megtalálható 3 gombbal. A bal szélső gomb a bekapcsolást követően előszedi a többféle stílus közül kiválasztható óra alól, a menürendszert, amiben egészen sok elemet találni. Ebben tapizással mozoghatunk, de a középső gombot nyomkodva mindig eggyel jobbra ugrik a képernyő. A bal szélső gomb nyilván mindig vissza gombként funkcionál, de a többi nem ilyen egyértelmű. Ha valamilyen menüben vagyunk a bal szélső gomb például mindig az első elemre való kattintásként értelmezhető, ami ugyan elég értelmetlen, de hát úgyis érintéssel fogja kezelni az ember, ha már egyszer érintőkijelzős a ketyere.

201512111135105466.jpg

A dobozból kivéve nulla százaléknyi energia volt az eszközben, de ezt pár perces izzadós szenvedés után orvosoltam. Annyira le volt merülve, hogy először hiába mértem rá, nem akart jelentősebb áramokat felvenni, azt hittem, döglött a termék, de csak túlmerítették kicsit valószínűleg.

 

Tesztüzem

 Miután kapott annyi szuflát, hogy legalább azt ki bírja jelezni, hogy töltés alatt áll, egy rendkívül színes ,,Welcome" felirat és némi rohadt hangos üdvözlőhang kíséretében bekapcsoltam. A valóságtól távol álló dátum, és néhány ikon fogadott, de ezekről most kivételesen nem is beszélnék rögtön egyesével, inkább nézegessétek végig képeken a menürendszert.

Amint látjátok, majdhogynem tökéletesen tud magyarul. Ha nem is minden fordítás fordítóirodától származik, akkor is tökéletesen érthető, hogy mi mit takar, ami már magában is kisebb csoda, ha arra gondolunk, hogy mennyire kínai termékről van szó. A lapozással alapvetően nincs gond, viszont a Beállítások menüben való görgetés már kicsit nehézkesebb, néha nem annyit lép, mint amennyit szeretnénk, vagy csak nem gördül egyáltalán, és ilyenkor könnyen anyázásba torkollik a művelet. Az ilyen apróságoktól eltekintve a használata teljesen rendben van, nem baromkodik a kütyü. Az érintés érzékenysége mind a kijelzőn, mind az érintőgombokon tökéletes, elsőre bevesz mindent, nem kell várni rá, hogy feldolgozza a szörnyű mennyiségű adatot, pöccre csinál mindent. Kivéve mondjuk a névjegyek megjelenítését. Gyanítom, hogy nem erről fog a tulaj hívásokat indítani, mert kilistáz minden létező névjegyet, amit csak talál. Meg olyanokat is, amiket nem talál. Ilyen Abu Rhaji Elkhamarandhji (ejtsd: ÁBURHÁDZSIELKHÁMÁRÁNDZSIALLAHUÁKBÁR WÁÁÁÁ!!!) névvel indult például a lista, de fogalmam sincs, hogy ilyet honnan szedett. Na mindegy, megjegyeztem, hogy hívásokat nem erről indítunk.

201512111135122329.jpg

A menüelrendezés nagyjából jó, de nem mondom, hogy nem lehetne helyenként jobban összevonni kategóriákba a dolgokat. Szerencsére csupa olyan dolgot lehet állítani az órán, amit elég egyszer-kétszer előkaparni, semmi gyakran előkerülő dolgot nem találni a beállításokban például. Egyszer beállít mindent az ember, onnantól meg csinál mindent az eszköz. Benne van minden lehetséges funkció, amit az olcsóbb okosórák tudni szoktak, tessék megnézni az alábbi képen.

201512111135094219.jpg

A szopás az vele, hogy a drágábbakhoz képest annyival butább, hogy a lépésszámlálót, alvásmonitort, és hasonló aktív funkciókat kézzel kell elindítani. Míg pl. a Xiaomi Mi Band sorozat magától számolja a dolgokat, meg kitalálja (mondjuk szarul), hogy mit csinál éppen az ember, addig ennek előre meg kell mondani, és ha közben véletlenül nem sétálunk/futunk, hanem egyéb célokra használjuk ügyesebbik, órát viselő kezünket, hát bizony súlyos tévedések lesznek a lépésszámlálásban.

További szopás vele, hogy bár jelenleg 744 értékelés alapján 4.8 csillagra értékelték a terméket, nekem egy Xiaomi Mi4C-vel, ileltve egy Ulefone Viennával az istenért sem sikerült megtalálnom azt a BT appot, amivel az értesítések is kiküldhetők a készülékre. Ergo akármit csináltam, a telefonhívásokon kívül semmit, még az értesítéseket sem mutatta a ketyere. További szopás, hogy a hívásokat viszont kötelező jelleggel kiküldi saját magának, a telefonon minden egyes hívásnál ki kell választani, hogy a saját hangszóróján tudj beszélni, és ne az óra pofázzon a kezeden. Ezt sosem értettem, hogy miért van így az olcsóbb okosóráknál, de eddig mindnél így volt.

201512111135114937.jpg

Míg a "High qulity screen" csak vicces, addig az "imported soft rubber band" a tökéletes hazugság megvalósítása. Kínát és az importot egy lapon emlegetni emberiségellenes bűntett.

Ezeken felül a többi funkció teszi a dolgát. Az tény, hogy nem atomóra pontosságával dolgozik (na, de várta ezt valaki?), de azért hellyel-közzel értelmes adatokat ír az alvásról, lépésekről, satöbbi. Ezen felül tele van mindenféle értesítési funkcióval, amiket ha nem is azért állítunk be, hogy elvégezzük az óra által kiírt feladatot (például víz fogyasztása), hanem mondjuk sört iszunk minden jelzés alkalmával, akkor is hasznosak tudnak lenni.

Az üzemideje elég érdekesen alakult, ugyanis 2 napig tette a dolgát majdnem maxra töltött akksival, aztán letettem az asztalra, és a hozzá kötött telefont elvettem mellőle, hogy lecsatlakozzon, de a BT bekapcsolva maradjon. Erre fel fél napra rá lekapcsolt alacsony akkufeszültségre hivatkozva. Hát, oké.

 

Konklúzsön

2600 forintért igazából még fele ennyit sem vártam. Egy működőképes okosóráért ez nem pénz. Az tény, hogy nekem nem sikerült az értesítéseket kiküldenem rá, de könnyen lehet, hogy valamit én nem vettem észre, mert mégiscsak 4.8 csillagra értékelték 744-en. A sok furcsa dolgától eltekintve még BT kapcsolat nélkül is egy tök jól használható ketyere, hát még, ha valaki össze tudja rendesen kötni a telefonjával. A hívás kiküldése kellemetlenség, de sajnos nem találtam rá módot, hogy kikapcsoljam. Az üzemidő teljesen rendben van, 2-3 napot biztosan ki fog bírni, mert igazából nincs miért különösebben nyúzni az órát napközben, csak a saját fogyasztásával kell számolni.

Az ára tehát 2600 forint, ami mellé ingyenes szállítás társul, és hozzá kell tenni, hogy ez erősen ÁFA határ alatt van, ergo a rendelés cakk-pakk 2600 forint, nincsenek rejtett költségek. Elképesztő, amit Kína művelni tud.

Még egy apróbb kellemetlenség azoknak, akik karórát hordtak eddig, hogy ez megdöntésre nem mutatja az időt, meg kell nyomni a bal szélső gombot rajta minden alkalommal. Én órás vagyok, ezért tűnt fel.

Itt megvásárolható.

Ha nem akarsz lemaradni a friss kínai kütyüimről, dobj egy lájkot ide!

Uff.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr798898794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2016.07.25. 12:03:05

uton van felem egy ilyen, ezek szerint nem volt rossz beruhazas, remelem lassan azert megerkezik :)

gidano · http://sympda.blog.hu 2016.07.25. 16:58:47

Kedvesem rendelt egy hasonlót, az értesítéseket ne akard használni!
Mivel a "ketyere" Bluetooth 3 és nem min. Bluetooth 4 LE (LE=Low Energy - alacsony fogyasztás) szabványú, folyamatos kapcsolat mellett fél napot sem bír ki, ez pedig egy óránál elég gáz.

glezmen 2016.07.25. 20:34:28

jo idozites, pont ma jott meg :D
a papirjaban szereplo QR-kodok az appokhoz nem ernek semmit
az oran a Settings menu tetejen van egy menupont ahol mutat egy QR-kodot, azt az appot kell leszedni es mukodik
hogy mennyit bit azt nem tudom, majd letesztelem :)

glezmen 2016.07.25. 20:35:28

ami erdekelne, es igazabol szamomra eddig nem derult ki, hogy notificationok nelkul mire lehet hasznalni? mert karoranak azert eleg gagyi a folyamatos toltogetessel...

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.07.25. 20:37:10

@glezmen: Futáshoz lépésszámlálónak, és telefonon kalkulálásra, alvásmonitornak, meg minden olyannak, ami a fenti funkciók közül nem telefonról áthozott értesítés :)

Nekem sajnos az ottani QR kódos appal sem ment :/

2016.07.26. 02:23:04

ennél, nem ettől...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2016.07.26. 06:21:31

Én vettem, az igazi kínai szemét kategória.

Gyorsan lemerülne, ha nem dobná el állandóan a kapcsolatot. Így mivel minden félórában legalább egyszer elveszti a kapcsolatot és nem is csatlakozik újra, kibírja nap végéig.

A lépésszámláló egy vicc (az egész óra az), tökéletes hülyeségeket mutat random módon, még csak logikát sem találsz benne.

A kijelzője egy pixeles vacak (semmi köze a reklámfotóhoz), de még az a legkisebb baja.

A hívásokat csak a telefonon tudod felvenni, vagy borzalmas minőségben az órán keresztül beszélhetsz.

Talán időmutatásra alkalmas, de ahhoz meg rossz a kijelzője.

Úgy vettem meg, ha nem jó, ennyiért eladom. Na, jól sejtettem, ennyiért csak ipari hulladékot adnak, ez is az.

Ha nincs pénzed rendes okosórára, vegyél egy Xiaomi karkötőt, meg egy 2.000 forintos kvarcórát, azok használhatóak. Ez a szemét semmire.

midnight coder 2016.07.26. 07:02:48

Ez kb. az az összeg, amit egy Apple Watch kategóriájú okosóráért adnék. Mondjuk annak az előállítási költsége legalább 3000 forint lehet :-D

Kivancsi 2016.07.26. 07:40:30

3 okoskodo ora-karkötőt probáltam ki a 22euros kategoriabol....
2db = elektronikus szemét!
1db... igen használhato akciotol fuggően: 10-14$
mar nyuzom 5 honapja uszok is benne (IP67)... azert oda kell figyelni ra!
napi 1x nem árt konektálni a telcsival hetente 1x pedig tolteni...
bármely USB-be dugva 30perc alatt fullre töltödik... ez az: i5 Plus !

Morgó Muki 2016.07.26. 08:28:49

NFC chipes okoskarkötőről van valakinek tapasztalata?

glezmen 2016.07.26. 08:43:16

@vuvuzela importőr: "ennél, nem ettől..."
vegre valaki, ezzel mar harcolok evek ota (teljesen eselytelenul)

glezmen 2016.07.26. 08:51:31

igy eros fel nap utan egyelore eleg jok a tapasztalatok, a notificationok megjonnek az orara (ez volt a lenyeg), az akksit meg kb haromnegyedig jelzi, ez alapjan reggeltol estig siman mukodokepesnek tunik
ennyi penzert siman jo vetel, ha meg nem tetszik, barmikor eladod beszerzesi aron :D

amire nekem foleg nagyon jo, hogy vegre meg tudom fogalmazni az igenyeimet:
- ora/datum szinkronizalas telefonrol
- telefonrol notificationoket akarok latni az oran (valaszthatoan hogy melyiket akarom, melyiket nem)
- jo lenne ha bekapcsolna a kijelzot ha magam fele forditom (es ha ez megbizhatoan mukodne, nem random)
- maga a telefonalas nem igazan erdekel, esetleg ha jelzi a hivast amit telefonon fel tudok venni ha akarok az hasznos

majd meg jovok igenyekkel ha felmerulnek :)

ha tudtok ajanlani olyan orat ami minimalis koltsegvetessel tudja a fentieket az erdekelne :)
(igazabol ennel az M8-nal a 'magam fele forditom' resz az ami nem mukodik, de nem katasztrofa)

Burpi Turpi 2016.07.26. 09:45:34

Pulzusmérő nélkül sokat nem ér...

Kolléga 2016.07.26. 10:06:55

Ezek az U8, U8+, U80 "okosórák" az igazi ipari hulladék kategória. A valóságos kinézet sokkal borzasztóbb, mint a fotókon. Az LCD ultra gagyi, de legalább rosszul illesztett, komoly fényszivárgással. Az időt nem tudod meg róla, csak ha megnyomod a gombot rajta. A 2-3 napos üzemidő ordas gagyi. A kapcsolatot állandóan eldobja, így ha nem sokat nyomkodod, talán egy napot kibír.

Kis viccek mindig feljönnek: vezérli például a médialejátszót, de csak a saját kis recsegőjén tudja megszólaltatni. Arról szó sem lehet, hogy a telefon fülhallgatóján szóljon.

A beépített funkciók közül egy működik rendesen: be- és kikapcsoláskor kötelezően zenél egyet.

De reklámozd csak a hulladék órát! Valamiből egy bloggernek is élni kell.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2016.07.26. 12:00:11

Azért az, hogy müködik, tehàt bekapcsol meg néhàny dolgot tud is, nem azt jelenti, hogy "jo okosora" :) Persze biztos csak én vagyok tul elitista :)

hdnctrl 2016.07.26. 12:57:09

Kamu a bejegyzés címe, ez egyáltalán nem JÓ okosóra.

Inkább: 2600 Ft-ért is van okosóra-szerűség.

2016.07.26. 13:37:30

ezer éve futok, most már megkérdezem: miért jó megszámolni a lépéseket?

A másik: tényleg vannak, akik órát tartanak arra, hogy az szóljon, hogy inni kell? Anélkül szomjan halna?
Dugásra is figyelmeztet?

aleb19 2016.07.26. 13:54:27

@glezmen: az okosorak otlete eleve hulyeseg, erdemes ilyen olcso gagyit venni mert rajossz, hogy nincs szukseged okosorara...de ez az olcs verzio is hasznalhato lepesszamlalasra ,csendes /vibralo/ ebresztesre ha egy szobaban alszol valakivel es telefon beszelgetes fogadasara is kivaloan alkalmas

tlantos 2016.07.26. 14:16:30

Na, ez is a van de minek kategoria.

glezmen 2016.07.26. 14:24:52

@aleb19: mire jo a lepesszamlalas? most kiprobaltam, ranezesre tok jol mukodik, de minek? :D
az ebresztes tenyleg er annyit hogy felebredjen ra az ember?

eddig az egyetlen ertelmes funkcio az a notification-tovabbitas, de az meg eleg megbizhatatlan...

takysoft 2016.07.26. 15:06:03

@mrgergoke:
Lépésszámlálónak oké, de technikailag az már amúgy is mindenben van. Telefonban is, band-ekben is.
Túrázáshoz egy telefon GPS úgyis jobb. Ha valaki komolyabban fut, az is vesz valami gps-es karórát vagy band-et (ami úgyis drágább lesz, mert a gps eszi az akksit azért)

Alvásmonitor? most komolyan, pulzusmérő nélkül mit monitorozik?
Meg hát ha valami 1 nap alatt lemerül, akkor éjjel úgyis töltőre lesz dugva, vagy nem? Már ha kibír egy napot az ilyen...

Órának meg gyenge. Könyörgöm, órának a legtöbb drága okosóra is gyenge még :D

Ez 15 éves kispistike játéka 2 hétig. másra nem túl jó. Főleg nem hosszútávú használatra.

moli 2017.01.18. 08:42:40

"""kilistáz minden létező névjegyet, amit csak talál. Meg olyanokat is, amiket nem talál. Ilyen Abu Rhaji Elkhamarandhji (ejtsd: ÁBURHÁDZSIELKHÁMÁRÁNDZSIALLAHUÁKBÁR WÁÁÁÁ!!!) névvel indult például a lista, de fogalmam sincs, hogy ilyet honnan szedett."""

velem is esett mar meg ilyen (nem kinabol, magyarorszagon), ilyenkor az volt, hogy valakinek a hibas es visszakuldott termeket kaptam meg ujra eladva.
süti beállítások módosítása