Zidoo X5 Android mini PC teszt - így kell jót olcsón gyártani

2016.03.21. 10:00

mrgergoke

20160113181212_42680.jpg

Az 59 dollárt érő Zidoo X5 egy újabb Android 5.1 alapú mini PC a nagy halomban. Ez a darab viszont némiképp más, mint a másik kettő volt, amelyeket kipróbálhattam. Igazság szerint annak ellenére, hogy gyengébb hardvere, számottevően olcsóbb náluk, sok szempontból még így is jobb. Ha valaki olcsón akar tévét okosítani, akkor ebben a termékben igazi potenciál lehet.

Az Android nem egy rossz rendszer, és bár én úgy tartom, hogy tévéokosításra nem a legmegfelelőbb, mégis sokkal könnyebb és olcsóbb kész megoldást felhasználni és átalakítani, mint teljesen újat készíteni, nyilvánvaló hát, hogy a kínaiak nem fognak új rendszert készíteni csak a tévéokosítós dobozkák piaca miatt. Ahol viszont meg szokott bukni némiképpen a dolog, az vagy a bugos rendszer, vagy a gyenge hardver, esetleg a gyártó nemtörődömsége, melynek okán nem teljesen funkcionális eszközt kapunk, de számtalan más oka is lehet, ami miatt egy jónak induló termékből kevésbé jó lesz.

20151208195305_75691.jpg

A Zidoo nem egy nagy gyártó, bár van több termékük is. Ők kifejezetten Android rendszerű ketyeréken dolgoznak, bár nem mindről találtam vonatkozó információt. Van például egy 12K dobozkájuk. Ez egyben típusjelzés is, másrészt viszont azt jelenti, hogy állításuk szerint elvisz 3 darab 4K felbontású képernyőt egyszerre. Ez alighanem baromi nagy számítási teljesítményt igényel, de sajnos sehol nem találtam róla semmi információt.

 

Bontogatás

Szóval én az X5-öst szereztem be a Geekbuyingtól egészen pontosan 59 dolcsiért. Elsősorban az zavar ezekben az Androidos dolgokban, hogy miért kerülnek középkategóriás darabok is már annyiba, mint egy mostanra kissé elavult, Intel Z3536 vagy Z3537 alapú Win10-et is támogató dobozka? A legolcsóbb ilyen Win10 mini PC-ket megkapni már egy százasért. Szóval ez zavar bennük, ezért kipróbáltam, hogy mik a lehetőségei annak, aki nem akar közel 30.000 forintot áldozni egy mini PC-re, de szeretné használható módon okosítani. A Zidoo jó választás volt, elmondom, hogy miért.

20151208193634_74696.jpg

A doboza szokásos, fehér karton, semmi különös, de megfelelő védelmet nyújt. Ez az egy olyan pontja van a kínai iparnak, amelyben szinte 100%, hogy soha nem kell csalódnunk benne. Ha valamire, hát a termékeik épségére (most nem a doboz nélküli gyárból kilopott cuccokra gondolok) mindig figyelnek. Ami elsőre feltűnik a dobozon, az a ZIUI kifejezés, ami gyakorlottabb, kütyükben jártasabb szemeket egyből felcsillant. Az UI ugyanis user interface-t jelent, a ZI meg nyilván a Zidoo-ból van leszakítva. Ez tehát annyit jelent, hogy a gyártó saját kénye-kedve szerint módosította valószínűleg a gyári Android felületet, tehát lehet némi egyediségre, kreativitásra, jobb funkcionalitásra számítani.

20151208193658_58115.jpg

Hatalmas megelégedéssel nyugtáztam, hogy a tartozékok szolidan be vannak dobálva a doboz aljába, és nem egy csomagolásmérnökségi szakmenedzser által kiötlött elven nyomorgatják be visszacsomagolhatatlanul a dolgokat. Hülyét kapok tőle. Ami még pozitív dolog, az az, hogy végre nem egy 5 gombos távirányítót kapunk, hanem egy olyat, amit szerintem lámább tévékhez gyártottak eredetileg, csak átprogramozták és lepasszolták a Zidoo mini PC-jéhez is. Rögtön mondok még egy pozitívumot: az EU adapter derékszögű, nem a sima beledugós, így egyrészt sokkal kulturáltabban néz ki, másrészt a büdös életben nem fog sem lifegni rajta, sem leesni róla. A HDMI kábel hosszán is meglepődtem, eddig mindig rövidebben kaptam. Nem mondom, hogy az nem volt elég, de ez legalább 1 méter hosszú, és elég masszív darab.

20151208194521_23786.jpg

A kütyü elején van az infraszem, egy kicsit olyan Kitt-es hatása van (tudjátok, a Knight Riderből). Amúgy full műanyag az egész ház, de őszintén szólva egyrészt jól néz ki, másrészt valahogy nem rém gagyi hatású. Nyilván távolról sem prémium az érzés, de emlékeztetnék mindenkit, amikor a prémium jegyeket keresi rajta, hogy 59 dolcsi. Nekem szimpatikus, akárhogyan is. Az sajnálatos dolog, hogy csak két USB port került rá, az pedig még sajnálatosabb, hogy ilyen közel egymáshoz. Nem gondoltak arra, hogy két szélesebb USB csatlakozóval rendelkező dolgot egyszerre így nem tudunk csatlakoztatni. Márpedig az egerem, meg a billentyűzetem csatlakozója is széles. Úgyhogy elosztót kellett használnom, de mindegy, mert a kisebbik merevlemezemet is rá akartam dugni. Ezen felül van még rajta egy microSD kártyaolvasó, egy optikai kimenet, egy HDMI, egy LAN, egy 3.5 jack, egy DC bemenet, és egy reset lyuk. A doboz alján szerintem hűtőrácsok gyanánt vannak a kihagyások, bár különösebb melegedést én nem tapasztaltam. Mindegy, ártani nem árthat.

Képek a kütyüről

Screenshotok a rendszerről

 

Tesztüzem

Most már kevésbé meglepődve tapasztaltam, hogy ezen sincs bekapcsoló gomb. Ez is bekapcsolt rögtön, ahogy áram alá helyeztem, és alapjáraton meg is állt a fogyasztása 3W és 3.2W között. Ez gyakorlatilag egyenlő a nullával, még éves szinten is elhanyagolható mennyiséget fogyaszt akkor is, ha nonstop bekapcsolva marad. Terhelés során sem ment sokkal feljebb, valóban nagyon energiatakarékos a chipset, de sajnos ennek megfelelően is teljesít.

20151208194555_65576.jpg

Alapjáraton nincs hatalmas probléma használat közben, ha netezésről, fájlkezelésről, meg ilyenekről van szó, viszont az ablakok váltogatása, meg a multitasking nagyon meg tudja akasztani. Egy-egy ablakváltás hosszú másodperceibe tud kerülni, és még utána is várni kell kicsit, hogy magára találjon, holott a leírás szerint a négymagos processzor akár 2.0 GHz-en is üzemelhet. Elképzelhető, hogy az 1 GB RAM olyan kevés neki, hogy hiába a megfelelő processzor, nincs hol eltárolni ennyi dolgot. A rendszer viszont tényleg egyedi, és bár letisztult, nem tűnik különösebben erőforrásigényesnek, a hardver mégis erőlködni látszik alatta sokszor.

20151208194626_76530.jpg

Ezt bizonyítja az is, hogy nem tudta lejátszani az ígért 4K tartalmat. Próbáltam Kodival, meg még egy valami videolejátszóval, de mindkettőnél szaggatott. Hozzáteszem, hogy szerintem ez még mindig ostoba szőrszálhasogatás, mert akinek 4K tévére van lóvéja, az nem fog 10-20 dollárokon szarakodni, ha okosítani akarja. Arról nem beszélve, hogy egy valamirevaló 4K tévé már a gyárból kilépve is van olyan okos, mint ez. Ha azt tovább akarja okosítani, úgyis valami Windows alapú cuccot vesz, vagy mittudomén. De nem egy 59 dolcsi értékű kínai ketyerét.

Szóval a 4K már nem pálya neki, hiába volt beígérve, viszont mással nem erőlködött különösebben. Antutuban is egész jó pontszámot ért el, de hozzáteszem, hogy nem lett volna ennyi, ha a 3D tartalmat FHD felbontásra vizsgálja, de valamiért nem volt hajlandó rá. Hiába néztem a szokásos FHD monitoromon, az Antutu 3D csekk csak HD-n indult el. Így nyilván lényegesen kevesebb pixelt kellett megmozgatnia, és bizony jobban is szerepelt előző társainál valamivel. A pontszámok tehát csalókák, kezeljétek őket fenntartásokkal!

20151208194612_12368.jpg

Van még pár dolog, amiben igazán jeleskedik a Zidoo készüléke. A gyártó nagyon büszke rá (és jogosan), hogy hiába az Android rendszer, ők nem szabdalják ketté a belső memóriát, ami amúgy is kevés (alig több, mint 4 giga a szabad). Inkább egy partícióban hagyták, és azzal villognak, hogy így sokkal több app telepíthető rá. Ez jogos, és remek ötlet a kínaiak részéről. A másik, ami még tök hasznos lehet, az a telefonnal való összeköthetőség. Kaptam a képernyőn egy QR kódot, beolvastam, lehúztam az appot, és pár másodperc után magától összekötődött az eszköz, meg a telefonom, mivel ugyanazon a wifi hálózaton lógtak. Így használhatom a telefonomat is egy távvezérlőnek, és plusz előny, hogy nyilván nem infrás a kapcsolat, tehát nem kell látnia egymást a két eszköznek. Egy sokadik apróság, ami tetszett, hogy a távirányító 3 színes gombját be lehet programozni különféle programok gyorsindító gombjának.

20151208194743_15328.jpg

Van viszont több negatívum is. Az első az, hogy az alulról előszedhető menü (a képernyő alján, alapból rejtve maradt menü, amivel a screenshotokat is csináltam) kicsit bugos, nem mindig lehet előbányászni. Ilyenkor a fentről lehúzható állapotsávot sem lehet igazából. Sajnos az 5 GHz-es wifit sem látta, és a gyári fájlkezelőjét sem tudtam jól kezelni, valamiért nem tudtam tárhelyet változtatni, mindig csak ugyanazokat a mappákat bámulhattam. Filmnézés közben kipróbáltam a 3.5-es jack dugót, és szomorúan tapasztaltam, hogy a bal oldal picit hangosabb volt a jobbnál, akármit is csináltam. Éppen csak annyira volt, hogy idegesítsen, szóval marad a BT, vagy HDMI hangátvitel.

 

Konklúzsön

A gép jó, ez kétségtelen.  A gyártó európai módon gondolkodva próbálja megszerettetni a termékét a felhasználókkal, ami szintén nagyon jó. Ez azt jelenti, hogy egyedivé teszi, telenyomja speciális funkciókkal, amik megkönnyítik a használatot, ad hozzá egy rengeteg funkcióval ellátott távirányítót is, amit még én is megszerettem. Egyedi a rendszer is, nagyjából gördülékenyek az alapfeladatok. Rettentően keveset fogyaszt, akár torrent szervernek is befogható, ha nem kell sok adatot írnia megállás nélkül, mert sajnos abban nem remekelt. Zavaró a 3.5-es jack port hülyesége, hogy az egyik oldal hangosabb kicsit a másiknál, sajnos nem vesz 5 GHz-es wifit, és bugos helyenként a rendszer. Nem eszi meg továbbá a beígért 4K tartalmakat sem, de ezt fel sem rovom neki, mert ilyen hardvertől majdnem hülyeség is lenne elvárni, arról nem beszélve, hogy kit érdekel. Akinek 4K kell, az hajtsa meg a kijelzőjét rendesen.

20151208194757_72096.jpg

Tehát valami minimál filmnézős kütyünek jó lehet, mert szerethető, és a saját távirányítójával is kielégítően használható, nem beszélve a remek plusz tulajdonságairól.

Az ára is nagyon kedvező, mert 59 dolcsi a Geekbuyingnál, ami pedig minden, csak nem sok egy épkézláb kütyüért, szóval ajánlom a terméket.

Itt pedig elérhető a mostani nyereményjáték is.

Uff.

22 komment

Címkék: elektronika mini PC

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr328444528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2016.03.21. 12:00:05

android tv-ből csak nvidia shield-et szabad venni

tommybravo 2016.03.21. 12:58:35

@lifelike: A nvidia shield alsó hangon 199 USD (+szállítás +vám +áfa), vagy német amazonról 199 euró (+szállítás). Nem ugyanaz a kategória.

Con_Sole 2016.03.21. 13:10:46

www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_202596.html nem reklám de ez jobban megéri (már csak a 2gb ram miatt is és van kikapcsoló gombja is :) )... a felületet meg lecserélheted egy másik launcherrel... távirányítónak meg érdemes valami ilyesmit választani: www.gearbest.com/mice-keyboards/pp_275286.html nálam már jó ideje megy egy MK809III ami gyengébb meg olcsóbb is de ennek ellenére frankó torrent szervernek böngészésre meg fHD lejátszásra... A lollipop romok meg már nem is vackok...

spike179 2016.03.21. 13:11:15

Android Firestick 50 Euro.
Raksz rá Kodit, azt csoki.

spike179 2016.03.21. 13:11:31

Akarom mondani Amazon Firestick.

Kivancsi 2016.03.21. 13:22:37

nem bohockodunk occo androiddal....
most vettem WIN10-el BEELINK BT3 Intel NUC PC-t
szallitas es biztivel 120dollarert EU-s raktarbol....

Plumper_ 2016.03.21. 13:26:37

van már mini Windows PC is, az kicsit jobb

Hülye aki elolvassa! 2016.03.21. 13:41:55

Nem is értem, aki erre több pénzt pazarol. 50$ körül millió féle elérhető, hozzá egy repülő egér 10$, aztán mehet a torrent party.

szatyi 2016.03.21. 14:06:48

Raspberry pi 2. Egy hónapja használom, és semmilyen androidos kütyünél nem tapasztaltam még ilyen terméktámogatást. Minden kérdésre fél órán belül kapsz hat különféle választ a fórumokon.
Nem vagyok linuxguru, konzolon nem is ügyeskedtem rajta semmit. Betettem egy üres sd kártyát, bebootolt, beikszeltem az openelec-et, ami egy saját lábán álló kodi, amit azóta kétszer frissítettek. Működik telefonos távirányítással, tv távirányítóval hdmi-n keresztül, bluetooth-os billentyű+egér párossal. Működik torrent kliensként usb vinyóval vagy NAS-sal.
Próbaként feltettem rá egy ubuntut is, lehet rajta minecraftozni :)
Van hozzá emulátor MAME-tól Sega-n keresztül Amigáig mindenféle, sörözéshez nagyon jól lehet vele Streetfighterezni.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.03.21. 14:14:55

nem az értéke, az ÁRA 59 dollár.
Az értéke mindenkinek más, én nem adnék érte 10-et sem, van akinek 100 azt is megÉRne. Bocs, de ez nagyon zavart. Most már boldog az életem:)

movhu 2016.03.21. 14:28:12

Egy új Raspberry olcsóbb és erősebb és annak a telepítése sem kíván különösebb informatikai felkészültséget.

Amúgy meg akármilyen jól néznek is ki a tévékbe épített funkciók tapasztalatom szerint még a felső kategóriás tévékben is elég ok limitációt tartalmaznak. Ami engem pl. nagyon zavar, hogy nem tudnak NAS-ról megosztott hálózati fájlrendszert kezelni, csak médiaszerveres megosztást, ami azért nem ugyanaz.

joozan ész 2016.03.21. 15:30:04

Raspberry Pi 3-at haszn álok. Brutt 15k volt plusz 5K a 16GB USH UI3-as kártya.

HDMI CEC-en keresztül lehet vezérelni a Kodit, aminek van egy teljes image, amiut sd-re kell másolni és máris van egy teljesértékű médialejátszód.

Sőt sz új RP3-ban van már beépített wifi/BT is. 4DB USB 2.0, HDMI. Arról nem is beszélve, hogy a 24p-s filmeket is röccensémentesen tudja lejátszani.

Wolker Fanboy 2016.03.21. 15:52:10

Chromecast senki? Úgy szedi a YT-ot meg a Netflixet, mint semmi más.

Ráadásul tényleg olcsó, 10e körül van.

2016.03.21. 16:00:49

Okostojások, ne hasonlitsatok már olcsó szarokat egy 4K HEVC 10bit dekódolásra képes, hardveres HDMI2.0-val rendelkező cucchoz :/

Csak azt kiabáljátok világgá hogy fogalmatok sincs miről beszéltek :DD

Hungi (törölt) 2016.03.21. 20:43:58

Akkkor téged átbasztak! :)
Ugyanerre egy MXQ S805-ös amlogic procival is teljesen jó 28 USD-ért, napi szinten használom Kodi 16-tal, 1Gb ram / 8GB rom. Csak törölni kell a sok szar bloatware-t, elfelejteni a "gyári" felrakott kodit felrakni egy tisztát és fasza a végeredmény. Na meg az S805 Cortex A5, fogyasztásban is jobban jössz ki....

Nbl 2016.03.21. 22:04:33

A posztban szereplő kütyü (vagy a kommentekben felsoroltak közül bármelyik) tudja a 24p-t?

Secnir 2016.03.21. 22:20:48

khm
tájékoztató jelleggel: én egy vigica C60-at vettem. original china www.vigica.cc -n meg lehet tekinteni (ha még lehet ezt a típust kapni). oka egyszerű volt: műholdazok. integrált DVB-S2, teljesértékű android benne, valami 20e forint értékű dollár volt. bővebbet gugli tud mondani, a fent említett apróságokat tudja, ami fullhd-ban és/vagy dolbyban jön, azt rángatásmentesen dekódolja. apk-kat googleplayből felteszi, ha kell (de minek?). kezelőfelülete gyors, nem akad. videót mindent eszik, hálózatról, NAS-ról. is. usb-n egér bilkó szó nélkül működött. a második beltérim is kínai lesz, valószínűleg ugyanez.
hoppá, majd elfelejtettem: tud cccam client üzemmódot is (aki érti, az érti, a többiek lapozzanak)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.22. 06:07:33

Kicsit izraelita ez a márkanév... :D
süti beállítások módosítása