Tronsmart Vega S95 Telos teszt - Android mini PC extrákkal

2016.03.07. 10:00

mrgergoke

s95_telos_151.gif

A Geekbuyingnál 99 dolláros Android 5.1.1 alapú miniPC gyártója ezúttal a Tronsmart volt. Kíváncsi voltam, hogy a múltkori Tronfy MX4-hez képest ez mit tud, hiszen ugyanaz a chipset van bennük. Négymagos processzor, nyolcmagos GPU, 2 giga RAM, 16 giga tárhely, SATA interfész, 3 USB port, gigabites LAN, BT 4.0, és még sorolhatnám. A hardver viszont csak fele a dolgoknak, kérdés, hogy a Tronsmart milyen szoftvert tudott ráhúzni az eszközre, és mennyire használható ez miniPC-s célokra. Két kézzel csapok a lecsóba!

A Tronsmart Vega S95 3 kiadásban jött világra. Van egyszer a Tronsmart Vega S95 Pro, aztán a Meta, aztán a Telos. Ezek ilyen sorrendben egyre használhatóbb gépek, és némiképpen egyre combosabbak is. A teszt kedvéért a legerősebbet szereztem be, mert azon olyan hardveres kiegészítések is vannak, amiket látni kell. És ezek alapján majd meglátjátok, hogy bár mindhárom Vega jelzéssel van ellátva, az utolsó nagyon is húson él, és ez nem lesz kifejezetten tetszetős dolog. De mindent a maga idejében.

 

Dobozka

Úgy be volt szorítva a puritán kartondoboz abba a papírházba, amiből ki kellett csúsztatnom, mintha valaki élete múlt volna ezen. Kínaiak... Mindegy, nagy nehezen sikerült kibontanom (a visszacsomagolásról ne is álmodjatok), és rögtön a tetején, egy papírtálcán ott várt a meglepően lapos és könnyű eszköz. Alatta egy, a kínaiaktól teljesen szokatlan elrendezésű/berendezésű, és szokatlanul szellős kis részleg fogadott, ahová akármikor visszatehetitek a tartozékokat úgy, hogy még a dobozt is vissza tudjátok csukni. Teljesen meg voltam lepve.

lollipop-os.bmp

A tartozékok egyébként egy jó hosszú, masszív HDMI kábelt jelent, egy SATA táp- és adatkábelt egyöntve, egy infrás távirányítót, meg egy tápadaptert. Az alapvető különbség a többi, meg ez között abban van, hogy ez nem 5V-ról üzemel, hanem egy 12V-os, 2 amperes adaptert kapott, és a többin nincs SATA bővítési lehetőség sem, így már duplán érdekes a kütyü.

A dobozzal nem sokat foglalkoztam. Annyit meg tudtam állapítani róla, hogy baromira védi a cuccot belül, és ennyi pont elég is. Nem ronda, elég egyszerű, kicsit macerás a csomagolása, de legalább biztos kezekben van a termék, mire beutazza a fél világot, és eljut hozzánk. Szóval rögtön kézbe vettem a kis dobozkát, és körbeforgattam, valahogy úgy, ahogyan az a képeken is látszik. A tetején csak egy szolidan belemart Tronsmart felirat van, az alján meg némi infó a készüléket illetően. Spóroltak a gyártásban azért, mert a 3 típus csak egy matricával van megkülönböztetve egymástól (természetesen a különleges portokat leszámítva). Elég sok csatlakozó van rajta, vegyük sorra őket:

- SATA: na, hát ilyesmivel még nem nagyon találkoztam miniPC esetében. A nem nagyon itt teljes mértékben egyenlő a nemmel. Szóval ez újdonság volt. Kicsit bosszankodtam is, hogy fogadjunk, hogy nem kapok hozzá semmi kábelt, és a szépen kábelmenedzselt gépemből kell kitépkednem őket a vinyóval együtt, hogy kipróbáljam. Szerencsére tévedtem, mert csak a vinyót kellett kiszednem, kaptam hozzá egybekábelt. Rajta van rögtön a táp, meg az adatkábel is, tök praktikus. Kikaptam a gépemből egy 2 TB-os, 3.5"-es Samsung vinyót a teszthez.

- 12V-os tápcsati: a másik két modell esetében ez csak 5V-os, de itt a SATA táp miatt kellett a több kakaó.

- Optikai csatlakozó: soha életemben nem volt rá szükségem, eszközöm sincs hozzá.

- LAN: elméletileg gigabites, de sajnos én csak 60 Mbps internettel tudtam tesztelni a kütyüt, pedig már múltkor is érdekelt volna, hogy vajon tényleg bírja-e a gigabitet.

- HDMI: semmi csicsa, csak a szokásos.

- 3 db USB: 2.0-s port mindegyik, de legalább 3 van. A tesztben nálam ezeket lefoglalta egy egér, egy billentyűzet, meg egy másik külső vinyó, az csak egy 500 gigás, 2.5"-es LG volt. De az is fogyasztott.

- SD kártya foglalat: ez lepett meg legjobban. Nem értem, hogy miért tesz valaki egy modern miniPC-re SD foglalatot. Már az adaptereim is elvesztek, hogy a microSD kártyámból SD-t csináljak. Nem mintha nem lett volna vagy 2300 gigabájt tárhelyem (plusz a 16 belső), mire ráaggattam a két merevlemezem.

s95_meta_07.gif

Ami itt elég durván meglepő, az az, hogy nincs 3.5 jack kimenet. A HDMI ugye átviszi a hangot, tehát arra számítottak a gyárban, hogy aki rádugja valamilyen eszközre, biztosan nem akar majd más hangrendszert használni mondjuk a tévé hangszórói helyett, vagy azt a tévéjére kötötte egyből. Ez kicsit fura nekem, de végül is számos megoldás van a hang másféle kivezetésére, szóval nem szólom le a dolgot.

Képek

 

Tesztüzem

Túlléptem a külcsínen, és beüzemeltem. Fogtam egy fogyasztásmérőt, azt bedugtam alá, hogy tudjam közben nézni, hogy két vinyóval, meg két további perifériával, valamint egy BT fejhallgatóval mennyit eszik. A táp maximum ugye 24W-ot képes leadni, ami nem olyan sok, de azért a miniPC-k kevesebbet szoktak enni ettől jóval. De hangsúlyozom, a különbség jelen esetben is kizárólag a SATA tápolás miatt van. Majd meglátjátok lentebb. Bedugtam a tápkábelét, és rögtön kéken kezdett világítani egy szolid fény az eddig átlátszatlan műanyagnak hitt oldallap mögött. Viszont az csak sötétítve van, mert ott veszi a távirányító infra jelét is. Apropó, álljunk meg egy szóra.

s95_meta_11.gif

Ezt a képet kezdetektől fogva csodálom. Ekkorát hazudni... Nálam reped a plafon.

Elsőre fel sem tűnt,a hogy forgattam a kezemben, de nincs bekapcsológombja. Mármint az eszközön nincs egyetlen gomb sem. A hátlapján van egy Fn feliratos, tűvel megnyomható pöcök, de az nyilvánvalóan távol áll a bekapcsológombtól. A monitoromon 2 HDMI port van, és az egyikbe az asztali gépem volt bedugva, a másikba ez. Mivel kikapcsoltam a gépet, hogy kiszedhessem belőle a merevlemezt, sötét volt a képernyő, én meg elfelejtettem átváltani a Tronsmart HDMI bemenetére. Szóval se kép se hang, és úgy csináltam, mintha nem lenne elemem a távirányítóba, kíváncsi voltam, hogy megáll-e a tudomány ilyenkor. Elég fura dologgal kellett szembesülnöm: a miniPC-n azért nincsen gomb, mert magától bekapcsolt. Ezért világított kéken, és nem pirosan, bekapcsolja saját magát, ha áram alá helyezed. Idle állapotban 5.2-6W közötti átlagfogyasztást mértem, ami mondjuk nem sok, de ha valaki hosszútávra vesz egy ilyet, akkor nem hiszem, hogy jó szemmel nézné, ahogy eszi szép lassan a pénzét. Mondom, nem komoly összegekről van szó, de akkor is fogyaszt, engem ez zavar.

s95_meta_18.gif

Szóval elkezdte önálló kis életét, én meg bambultam, mint egy gyökér, hogy ezmostmi. De hát nem tudtam mihez kezdeni a helyzettel, szóval inkább elengedtem, hogy ez biztos megint valami kínai marhaság. Mindegy. A szoftver új, kissé gagyi felülettel fogadott. 5.1.1 Android az alapja, viszont nekem túl színes. Látszik rajta, hogy kínaiak dolgoztak rajta. De nem szabad becsmérelni az ilyen dolgokat, mert nem lehet mindig európai minőséget és megjelenést elvárni azoktól, akik olyan messze vannak Európától, mint én Pamela Anderson melleitől. Ezzel igazából csak azt akartam mondani, hogy ami kicsit béna,a z még lehet teljesen funkcionális. Más kérdés, hogy ez mondjuk annyira nem is funkcionális.

Legalul van egy fekete sáv, amit el lehet tüntetni igény szerint, majd húzással megint előhozni, egeret használóknak lehet előnyt, mert amúgy ugyanezen gombok megtalálhatóak a távirányítón is. Fölötte van pár kategóriaikon. Először ugye a home screent bámulhatjuk, és jobbra, meg balra vannak az app kategóriák. Szerintem tök fölösleges, mert csak ilyenek, hogy videolejátszók, zenelejátszók, kedvencek, stb. De ugyanez elérhető a főképernyőről is, szóval akár el is tüntethetnék. Mindegy. Amíg így ismerkedtem a géppel, feltűnt, hogy az ikonok nem mozdulnak, ha ráviszem a kurzort. Valamiféle animáció azért ugye szokott lenni, ebből tudni, hogy a gép él, veszi a mozgást, meg képben van, meg minden. Itt viszont csak kattintásra ugranak előrébb, ami egy kicsit megzavart a sok Windows után, hirtelen azt hittem, hogy ki akar fagyni a rendszer, de szó sem volt ilyesmiről. A távirányítóval is egész jól lehet kezelni a gépet. Külön piros pont, hogy sokkal kellemesebb az egész, mert gumisak a gombjai, tök puhák, és sokkal finomabban kattannak, mint a Tronfy a múltkor. Az megint külön szerencse, hogy a távirányító itt is remekül működik, ha elfordítom mindenfelé, akkor is veszi a jelet. Figyelem! Elfordítani lehet, eldugni, és fal mögül nyomkodni nem. Mármint lehet, csak nincs értelme, mert infrás, nem rádiós.

s95_telos_02.gif

Rádugtam gyorsan a két merevlemezem, és vártam a nagy durranást, amikor kigyullad a függönyöm, leég az egész ketyere, meg ilyenek. Semmi hasonló nem történt, a kisebbik csendben felpörgött, a nagyobbik semmit sem csinált. Akkor már gúnyosan mosolyogtam rá, hogy nagyfiúskodik itt nekem, hogy majd biztos rádugok egy akkora vinyót, ami nagyobb magánál a miniPC-nél, azt ő meg biztos meghajtja, és jól beégett. Úgyhogy hagytam egyelőre a dolgot, és elkezdtem vándorolni a beállítások között, hátha találok valami sajátosat. Sok érdekeset nem találtam sajnos, mert a Tronsmart nem igazán módosította a rendszert, viszont kiszúrta a szemem már első blikkre a "SATA" menü. Belemásztam, és semmit mást nem lehet csinálni, csak ki/be kapcsolni a SATA kapcsolatot. Ráböktem a csúszkára, és egyből zúgni kezdett a nagyobbik háttértár is, csak néztem. Tényleg elbírt vele. Utána átmásztam a BT beállításokhoz (ebből ugye 4.0-s jutott), és hozzákötöttem a fejhallgatómat.

s95_telos_07.gif

Csak, hogy tiszta legyen a kép: ebben a pillanatban két vinyó volt rákötve, amiből az egyik 3.5-es asztali, egy BT fejes, egy egér, és egy billentyűzet. Így a fogyasztás 15.3-16.2W környékén ingadozott, úgyhogy gondoltam, hogy meg kéne terhelni egy kicsit. Felmásztam az itthoni wifire, és a specifikációnak megfelelően valóban látta az 5 GHz-es hálózatot is, ami exkluzív módon kizárólag nekem van fenntartva. Pillanatok alatt bejelentkeztem az előre telepített Play Áruházba, és lehúztam az Antutut, mert úgyis érdekes titeket a pontszám. Laggoltak a 3D-s dolgok itt is, mert hát mégsem egy erős chipset ez.

Konkrétan egy 64 bites, négymagos, feltehetőleg 2 GHz környékén ketyegő processzor hajtja meg (Amlogic Cortex A53 S905), nyolcmagos Mali-450 GPU (amit valamiért penta-core néven emlegetnek, de hát az csak 5 mag), 2 GB RAM, meg ilyenek. Szóval szaggattak a 3D tesztek, nem is lett valami fényes az eredmény, viszont ez a chipset nem is ezért lett kitalálva.

2016-02-29_14_57_31.jpg

A fogyasztás teljes terhelés közben 19.4W-ig ugrott fel, ez egy pillanatnyi csúcsérték volt, a későbbiekben ez lecsökken 17 környékére. Szóval a táp baráti módon eltápolgatja az eszközt, ami ennyi periféria mellett sem gondolkodik el a dolgokon, meghajt ez mindent.

Amikor ez megvolt, kipróbáltam 4K videóval a Kodi lejátszóját, mert ez a két dolog őrjíti meg az embereket mostanában. Lehúztam több 4K videót, bemutatót, miegymást, és még a pörgetéssel sem akadt meg. Annyit csinált, hogy ha nagyon belepörgettem a filmbe, akkor egy másodpercre felgyorsult az egész, aztán egy szempillantás alatt megtalálta a helyét, és folytatódott normálisan a lejátszás. Egyáltalán nem volt idegesítő. Közben bluetooth-on kaptam a hangot, szakadásnak semmi nyoma, minden a helyén találtatott.

s95_telos_11.gif

Aztán eszembe jutott, hogy csak meg kellene néznem MTK Tools-szal, hogy mizu, hátha találok valami érdekes információmorzsát. Amikor nem írt ki nekem semmi értelmeset, akkor jöttem rá, hogy nem is MTK chipset van benne. Eddig nem is nagyon volt másmilyen eszközöm, hiába, a megszokás.

s95_telos_23.gif

s95_telos_26.gif

usb-2_0.png

Összegezném itt pár mondatban a fogyasztással kapcsolatos tapasztalataimat. 24 W leadására képes a táp, a csúcsérték, amit kimértem, pedig 19.4W volt. Ez két vinyó, egér, billentyűzet, és Antutu terhelés mellett jött létre. Azért nem rossz. Vinyók nélkül, idle 5.2-6W között fogyaszt, és fixen 5.2-t alvó módban, kikapcsolva pedig 4.1-et. Hogy ezek mire mennek el, arról elképzelésem sincs, és rettentően zavar. Ha egy évig folyamatosan csak be lenne dugva alvó állapotban, akkor 5W-os konstans fogyasztással számolva durván 1752 forint lenne a számla (40 forintos kWh-nkénti ár mellett). Tudom, hogy ez most így nem hangzik soknak, de nem ez az egyetlen ilyen tróger eszköz, ami akkor is fogyaszt, amikor marhára nem kellene neki. Még 3-4-5 ilyen a házban, és már megéri odafigyelni a kikapcsolásukra, ha egy évre vetítünk. De hát kinek mi, rátok bízom. amúgy alvásból 1.5 másodperc alatt ébred kábé egy egérmozdításra. Nem rossz.

 

Konklúzsön

Lényegében meggyőzött. Tud valami speckót, olyat, amit más eszközök nemigen: rendes SATA csatolófelületen külső vinyót fogadni. 3 USB porttal rendelkezik, ami a kettőtől azért jelentősen több, én mindig is keveselltem a kettőt. Jól használja ki az erőforrásokat az 5.1.1 alapú rendszer, mert nem fogyaszt sokat működés közben, nem fog számlát generálni ez a kis mitugrász. 16 giga tárhellyel jön ez a drágábbik verzió, a többiben kevesebb a tárhely, ezt sem árthat figyelembe venni. Főleg ha arra gondolunk, hogy legalább egy átalakító adapterre van szükségünk, ha microSD kártyával akarjuk bővíteni a dolgot.

telos.gif

Viszont van ac-s wifi, nagyszerűen teljesített a sebességteszten, jó az összeszerelési minőség, külön szimpatikus a doboz, és az elrendezés, felhasználóbarát. A mellékelt tartozékok minőségi cuccoknak néznek ki, nem gondolnám, hogy ez a szerkentyű idő előtt bekrepálna, de sajnos a rövidke tesztidőszakok miatt nem vonhatok le messzemenő következtetéseket. Lazán viszi a 4K-t is, bár még mindig fenntartom, hogy aki azt akar lejátszani, annak a tévéje is le tudja játszani magától, nem fog neki kelleni kínai droidos miniPC. Na mindegy.

Akárhogyan is, a dizájn korántsem olyan szép, mint az előbbiek. A gyártó nem fektetett energiát egy igényes felület megteremtésébe sajnos. Bár ezt már megszokhattátok, ha rendszeresen olvassátok a cikkeimet. Hasonlóképpen nem értem azt sem, hogy mi ez a fogyasztásos hülyesége, ez tökre unszimpatikus. Minek eszik, ha nem is megy?

s95_telos_151.gif

Végső soron tehát azt mondhatom, hogy az eszköz abszolút meggyőző, egyedül ez a fogyasztásbeli dolog idegesít, minden mást tesz rendesen, viszont 99 dolcsi egy ilyen kütyüért nem kevés. Nézzük csak meg, hogy annyiért akcióban már akár egy Intel Z8300 alapú Win10 miniPC-t is ki lehet fogni. Szóval érdemes elgondolkodni a dolgon. A Tronsmart nem egy kis gyártó, nem is ma kezdték, és egy dolog, hogy nem adnak a rendszer megjelenésére, támogatást tekintve mindig dicsérik őket. Jó minőségűek a cuccaik is, viszont ezt kínai módra meg is kell fizetni. Azért nem rossz cucc. Itt tudjátok megtekinteni alaposabban vagy megvásárolni.

Uff.

komment

Címkék: elektronika mini PC

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr578429866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2016.03.07. 12:11:54

Olyan kütyü nincs, aminek a belsejében lehetne rögzíteni egy 3,5"-os driveot? (és esetleg Win10, naná, akkor már legyen kövér az a lúd:)

halaloszto 2016.03.07. 17:09:49

" SD kártya foglalat"

Azért van, hogy le tudd menteni a fotógépedről a képeket. Baromi sok ember van, akinek csak azért kell otthon valami pc szerű, hogy a fotóival tudjon bánni.

Vajk

egyvalakiuj 2016.03.07. 17:48:37

Hat azert 5 wattos fogyasztas standbyba az mar ertek, nekem ettol mindenkeppen erosebb Beelink i68am van 8magos RK3066 chipsettel, es erosebb gpuval (powervr rogue g6110) ami idleben meg kodi SD film nezeskor 2.6 wattal el van, viszon standbyban ez is erdekes modon tobbet fogyaszt, 3.3 wattot :D
egy masik az gyenge hardveru H3as processzorral, beelink x2 az standbyba beeri 1.8wattal, viszont az kikapcsol ha taviranyiton kikapcsol gombot nyomok, nem standbyba megy.

É2I 2016.03.07. 18:59:34

'Optikai csatlakozó: soha életemben nem volt rá szükségem, eszközöm sincs hozzá.'

majd:

'Ami itt elég durván meglepő, az az, hogy nincs 3.5 jack kimenet. A HDMI ugye átviszi a hangot, tehát arra számítottak a gyárban, hogy aki rádugja valamilyen eszközre, biztosan nem akar majd más hangrendszert használni mondjuk a tévé hangszórói helyett, vagy azt a tévéjére kötötte egyből. Ez kicsit fura nekem, de végül is számos megoldás van a hang másféle kivezetésére, szóval nem szólom le a dolgot.'

Ennyi hozzáértés mellett ne is szóld le szerintem ;) Ha majd egyszer lesz egy házimozi erősítőd rá is jöhetsz. Nem, nem max. 5.1-s gamer zajláda aka 5+1 jack bemenet, hanem, mint itt is: optikai S/PDIF (egy egyszerűbb magyarázat: hu.wikipedia.org/wiki/S/PDIF )

'LAN: elméletileg gigabites, de sajnos én csak 60 Mbps internettel tudtam tesztelni a kütyüt, pedig már múltkor is érdekelt volna, hogy vajon tényleg bírja-e a gigabitet'
Nálunk max a DIGI-nél kapsz ilyesmit. Ez inkább a LAN-ra koncentrált elméleti sebesség, de ezt már nem fejteném ki bővebben ;)

Karvaly 2016.03.08. 16:34:55

@mrgergoke: Köszönöm! Bár még ez sem 3.5", de azért egész korrektnek néz ki.

Chariot33 2016.03.10. 13:21:23

Egy ilyen kütyü vajh megbírkózik egy szép kövér torrent klienssel? 8-900 seed, kb.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.03.10. 13:23:21

Ez egy jó kérdés, ilyesmit még asztali gépen sem próbáltam. A uTorrent például kezel ennyit alapjáraton? Nem omlik össze tőle?

Chariot33 2016.03.10. 13:33:33

@mrgergoke: Ennyi van seedelve asztali gépen i3 procival és utorrenttel, teljesen jól megy. Más kérdés, hogy valójában hány van egyszerre megnyitva feltöltéshez, ez max 10-12 szokott lenni. Viszont egy pc sokat eszik és már várom azt a gépet, ami kiváltaná!

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.03.10. 13:37:05

Szeretnék a közeljövőben Win10 alapú mini PC-ről is tesztet írni, szerintem azzal jobban járnál, de majd meglátjuk :)

Huginn · http://agartha.hu 2016.03.13. 11:21:15

@mrgergoke: Vegyél egy ilyet: www.zoldpolc.hu/1015-aramtakarekossag/3-energiatakarekos-eloszto-standby-killer
A "fő" aljzathoz csatlakoztatott készülék fogyasztását figyeli és ha úgy véli, az ki van kapcsolva, akkor teljesen áramtalanítja a többi aljzatot.

@Chariot33: PC alapon sem ördöngösség alacsony fogyasztás mellett gépet üzemeltetni 24/7. Bizonyos vékony kliensek, az AMD AM1 vonala és az integrált processzoros Intel lapok is játékban vannak. Ezek gányolás nélkül használhatóak. Vagy fogsz egy alacsony fogyasztású notit és módosítod a hűtését, hogy kis terhelés mellett passzívan üzemelhessen. 20W alá lehet menni SSD+2.5" HDD használata mellett, jobb tápegység használatával.
Kicsit drágábban pedig otthoni NAS-ok jöhetnek számításba, ha kulcsrakész dolog kell.
süti beállítások módosítása