Kínai projektor, Tronfy MXIV Android miniPC, és vezeték nélküli billentyűzet/egér teszt - a mozgó házimozirendszer

2016.02.01. 10:00

mrgergoke

mx4_1.jpg

Nos hogy, hogy nem, eljutottam végre odáig is, hogy relatíve olcsón kihozzak egy ágyból vezérelhető, miniPC-vel meghajtott, projektoros házimozirendszert. Mínusz ugye a hangszórók, mert azt most nem tárgyalom. Figyelem! A megoldás olyan budget részeket tartalmaz, melyet épeszű embernek képeken sem szabadna látnia! Mindenki a saját felelősségére olvasson eme csodaszettről!

A cél világos: nincstelen magyar ember módjára kiválasztani a legolcsóbb, de erős kompromisszumokkal még akár használható termékeket egy komplett szetthez, majd összedugdosni őket, és viháncolni, hogy másfélezer forintból megoldottuk a problémát. Nos, ez itt korántsem ilyen egyszerű, mert a miniPC-k bár nem kifejezetten drága dolgok, a projektor például nagyon is az tud lenni, meg egy kis pluszt jelent még a tetejébe a vezetéknélküli touchpad-billentyűzet egyben kombó. A kérdés tehát az, hogy mennyibe kerül kihozni egy olyan rendszert, ami nevetségesen olcsó, de még akár alkalmazható is valamire.

c1679-5-f7ce.jpg

 

Háztűznéző

3 terméket kell megvennem, ez így ahogy van, fix infó volt magamnak. Minthogy a miniPC a lelke az egésznek, inkább spórolok mindkét másik eszközön, csak ne legyen az a végén, hogy van egy szar alapom, amit nagyon szépen kivetít egy projektor, meg tök jól lehet rajta buzerálni a kurzort is. Tudom, hogy az a véglet sem jó, hogy a másik két alkatrész tök szar, mert minek miniPC, ha nem tudja szépen kivetíteni a vásárolt projektor, de akkor már inkább ez, mert monitorral még mindig simán tudom használni. Ennek megfelelően válogattam a termékek között. Első volt természetesen egy Android rendszerű miniPC, mert a rengeteg specifikációval, gigahertz-ekkel, meg ilyenekkel mindig le lehet kenyerezni engem.

v712eu-1-d915-av9s.jpg

Így történt, hogy ráakadtam a Tronfy termékeire, amikről hallottam már korábban is, de nem vettem őket különösebben szemügyre, mert nem volt tervbe véve droidos gép vásárlása. Nem sokat totojáztam, csaptam egy olyat az asztalra, hogy fél órát csípett még a tenyerem, és egy ,,megérdemlem én ezt!" kiáltás keretében a Tronfy MX4 vagy MXIV (mindkettő használatban van a neten) mellett döntöttem. Röviden a specifikáció:

Chipset: Amlogic S812
Output Resolution: 4K
RAM: 2GB
NAND Flash: 16GB
CPU: Cortex-A9 Quad-core
GPU: Mali-450 Octa core
Processor Frequency: 2.0GHz
Memory Card Type: Micro SD/TF card
Max Extended Capacity: 32GB
Bluetooth: Bluetooth 4.0
Wi-Fi: IEEE 802.11 a/b/g/n

 

Ezt úgy, ahogy van, kimásoltam a Tinydeal oldaláról. Kitörölgettem a kevésbé érdekes sorokat, akit nagyon érdekel, a cikk alján úgyis ott a link. Az output resolution sorban nem tudom, miért 4K van. Ez csak két dolgot jelenthet. Az egyik az, hogy képes lejátszani a 4K felbontást minden gond nélkül, de úgy írták oda, mintha képes lenne valós 4K felbontást kiadni is, a másik eset pedig az, hogy tényleg képes 4K-t kinyomni magából. Sajnos kipróbálni csak az előbbit tudtam, nincs semmilyen 4K felbontású megjelenítőm itthon. Akinek meg van, az aligha fog ilyet venni hozzá.

v712eu-8-d915.JPG

Na, szóval az alap megvolt, szűkült a keret rendesen, bár nem volt konkrét összegem, amit rászántam volna erre a dologra. Így történt, hogy némi hahotázás közben felfedeztem egy tökéletesen névtelen projektorcsodát, ami natív qVGA (320*240) felbontásra képes. Akinek nem okostelefon volt az első ketyeréje, az tudja például azt, hogy ilyen felbontást használtak a régi mindenféle telefonok közül a nagyobb kijelzősek. Ezek voltak a normálisabb Sony Ericssonok is például, mint nekem a legelső, a G502. De szép is volt.

7.jpg

Csak hogy mindenki számára világos legyen: a natív qVGA felbontás azt jelenti, hogy képes magasabb bemeneti felbontást kezelni, azaz lejátszathatunk vele, vagy ráküldhetünk FullHD filmet is, de a kimeneten, azaz a falon 240*320 pixel fog megjelenni, ha fejre állunk is. Ez annyira alacsony, hogy már tényleg nevetséges. Nem tudtam kihagyni egy ilyen ajánlatot, egyszerűen muszáj volt a kosárba tennem.

c1679-10-f7ce.jpg

A legutolsó volt a vezetéknélküli cucc hozzá, hogy ágyból is tudjam irányítani. Ezen nem sokat teketóriáztam, megvoltak a feltételeim. Beépített akksi, hogy ne kelljen folyton elemekre költeni, legyen háttérvilágítása, hogy éjjel is használható legyen, és legyen rajta touchpad is, mert úgy jó. Így jutottam egy, a maga árkategóriájában normális, de szintén névtelen bluetooth-os eszközhöz.

 

Tesztüzem

Majdnem egy időben futottak be a dolgok. Konkrétan ugyanazon a napon érkeztek volna meg, ha a Magyar Posta nem balkukiskodik megint. Hihetetlen tehetségük van az ilyesmihez. Most az volt, hogy amikor a követési szám szerint ki kellett volna hozniuk, akkor még egy darab értesítőt sem kaptam (pedig egész nap itthon voltam, és a telefonszámom is rajta van minden csomagon), egyszerűen csak bekerült a rendszerbe, hogy a címzett kérésére eltolták másik napra a kézbesítést. Majdnem felgyulladtam az idegtől.

Mivel egy olyan csomagról van szó, amit idáig a DHL kezelt, itthon pedig kedves-jó Postánk kézbesít, ezért két helyen is követhető volt. Az itthoni rendszer már azt írta, hogy nem is később kézbesítik, hanem letétbe helyezték a Verseny utcai központjukban. Másnap beballagtam a csomagátvevőbe, ahol már jártam pár alkalommal, úgyhogy nem volt idegen a járás. Gyorsan sorra kerültem, lediktáltam a belföldi azonosítót, majd nekiálltak keresni. Én meg mondtam, hogy velem senki sem beszélt, hogy tolják el a kézbesítést, meg ilyenek, és otthon is voltam. Nem akartam bunkó lenni, csak hangot adtam a dolognak, de látványosan nem érdekelt senkit. Eltelt 10 perc, visszajön a néni, hogy hát itt most nem találja, de átnéznek a raktárba, maximum 3 perc és hozzák.

Kábé 30 perc múlva, amikor már egy kellemesen türelmetlen nyugdíjascsoport állt mögöttem és szórakoztatott a kedvenc onlinenyugger idézeteimmel (bezzeg ígymegúgy, azénidőmben, ezérttartittezazország, bunkómindenki, kösziorbán, rablókormány, stb.), megint visszajött a néni, és azt mondta, hogy átmentek az épület túlsó felébe, jelen pillanatban négyen keresik, de semmi. Ezt is csak a kérdezősködésemre árulta el, mert amikor újra kinyitotta az ablakot előttem, rám se nézett. Vágod, így ülök ott, mint egy nyomorék, 27 perces késéssel odaállít és elkéri másoktól a papírokat, aztán kiosztja a csomagjaikat. Semmi elnézést a kellemetlenségekért, semmi bocsánat, hogy ingyen megszívatunk, semmi.

Na, akkor kikérdeztem, majd eltöltöttem újabb kellemes félórát egy új fiatalember társaságában, amíg ezek telefonáltak, majd pedig 30 perc alatt sikerült elérniük valami utolsó Dr. Alsóretkesiné Trógerházy Mária főnökasszonyt, hogy megadja a számát annak a kiszállítónak, akinél most van a csomagom. Miközben elméletileg letétben van az orrom előtt lévő raktárban. Egy akkora agypénisz rajzolódott ki meggyötört szürkeállományomban, hogy csak bámultam magam elé, és mondtam nekik, hogy akkor kihozzák holnap normálisan. Mondtam azt is, hogy hívjon a futár, mielőtt kihozza, hogy biztosan otthon legyek. Hazafelé menet dühöngtem és senkiseszóljonhozzám hangulatom volt, mire egy ablak alá érve egy kedves ember vízkeresztet tartott január 19-én. Ez röviden annyit jelent, hogy majdnem rám dobta a karácsonyfáját, de még időben megfogta, így csak egy fél kiló tűlevél esett a nyakamba. Annyira meglepődtem, hogy szólni sem bírtam. Még sosem akartak megdobni karácsonyfával. Mondanom sem kell, hogy másnap senki sem keresett telefonon, de legalább kihozták. Akkora batár betűkkel volt ráírva, hogy ,,kiszállítás előtt felhívni!", hogy a Word összeomlott volna tőle.

v712eu-8-d915.JPG

Nagy nehézségek árán tehát összeállt a rendszer, és pár órányi meditációs terápia után készen álltam letesztelni a félelmetesen kínai eszközök kombinációját. Azt hiszem az alábbi videó tökéletesen bemutatja az érzelmeimet a projektorral kapcsolatban.

Mivel ebből sok minden nem derült ki a miniPC képességeit illetően, ezért rádugtam a monitoromra is. Az eredmény összehasonlíthatatlan lett. Tökéletes képminőség, és bár a videón nem tudtam kipróbálni, de utólag már tudom, hogy a 4K felbontás olyan neki, mintha valami random Youtube videót adnék neki. VLC nem játszotta le, csak hang volt, de a többi lejátszó igen (pl. Kodi). Pörgetésnél, belekattintásnál el sem gondolkodott, ment tovább az egész. Íme az első indítások egyike.

Írásosan is megfogalmaznám a véleményem, tapasztalatom nagy részét. A projektor tróger. Nem kicsit, nagyon. Legalább 3-4 méterre kell állni tőle úgy, hogy a lehető legkisebb átmérőjű képet vetítse, és akkor kezd élvezhetővé válni a tartalom, de alapvetően nem javaslom senkinek, hogy ilyesmire költse a pénzét. A vezetéknélküli cucc elfogadható, de nagyon zavar a gombok kattogós mivolta, olyan, mintha egy nagy egeret bökdösnék. Ráadásul relatíve nagy erő is kell a lenyomásokhoz, így két kézzel fogva nem nagy élmény a gépelés rajta. A fénye tök oké, stabilan és gyorsan csatlakozik BT-n, viszont a touchpad kicsi, és nem lehet elég jól irányítani szerintem. Szóval jónak jó a cucc, csak kényelmetlen kicsit, nem praktikus, így hosszú távon szerintem nem ez a megoldás. Ritkán belefér a dolog. Ami pedig a miniPC-t illeti, meg vagyok győzve. Teljesen. Jó a teljesítmény, és attól, hogy időnként elgondolkodik a dolgokon, nem becsülöm alá. Mármint szerintem csak rosszul van optimalizálva, mert ahol meg tényleg kell a teljesítmény, és nem a rendszeren múlik a dolog (lásd 4K videó), ott viszont igen jól teljesít. Van hardver rendesen, alig fogyaszt (3-4 watt között használat közben, ami 365 napnyi folyamatos működés esetén 1226 forint 40 forintos kWh-val számolva), ott van a rendszer, bár frissítés szerintem nem várható már rá. Minden megvan benne, ami csak kellhet, és nekem rettentően szimpatikus. A távirányítója tök jól működik, még a kurzor is irányítható vele végszüksége esetén, de a 4 nyilas gombbal ez annyira nem előnyös. Parancsoljatok, saját képek:

Billentyűzet

Projektor

MiniPC

 

Konklúzió

Ne vegyetek ilyen hulladék projektort szerintem. Mármint így poénnak tök jó, mert ha valahol tényleg annyira nem számít a minőség, akkor éppenséggel elcsúszhat. Messziről, és csak videót nézve még akár használható is, de egyszerűen nem merem javasolni senkinek.

Van aztán ez a billentyűzetszerű dolog, ami praktikusnak született, csak nem lett az. Nem rossz, meg jól össze van dobva, mindent tud pár bankkártyányi helyen, de nem olyan kényelmes. Ennek ellenére tudom javasolni megvételre, de azért nézzetek körbe, hátha akad másik típus, ami megtetszik.

A miniPC-ről meg nincs mit mondanom. Ki kell próbálni. Tudom, hogy már majdnem egy Windows-os HDMI stick árát veri, de megvan az oka. Remek cucc.

Uff.

komment

Címkék: kiegészítők elektronika mini PC

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr258301774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lory3650 2016.02.01. 10:23:46

Hat azt remeltem ennel jobb projektort teszel probara. Nekem egy UC40(www.gearbest.com/projector/pp_177673.html) van az Gearbestrol EU Warehousebol 56euro volt, de az merfoldkovel jobb szerintem egesz hasznalhato mind kepminoseg, mind fenyero szempontbol, ahogy szamolom a kinai lumen ertekukbol valos 150-200 lumen kozott lehet, 854*480 felbontas, es erzodik kicsitt az is ha fullhd jelet kuldo ra, vagy a nativat, fullhdval kicsitt jobb a kepminoseg.
Mini PC-t Beelink i68 TV Box 4K 1000M Ethernet - EU (2GB+16GB) www.gearbest.com/tv-box-mini-pc/pp_211700.html hasznalok, ezen semmi fele gondolkodast nem tapasztaltam (8magos A53 , RK3368 ) szerintem 2 fokkal gyorsabb mint a tesztben levo projektor, es meg olcsobban is sikerult kifogni(EU Warehousebol 60euro), ami mondhatni 2/3da se arba a tesztben levonel, mikozben nagyobb teljesitmenyu.
Billentyuzet meg szerintem hasznalhatobb az UKB - 500(www.gearbest.com/mice-keyboards/pp_178154.html), annyira kezre all, hogy sotetbe is simman lehet hasznalni az nelkul hogy ranezne az ember.

Lory3650 2016.02.01. 10:54:35

Kis megjegyzes a cikkbe levo infohoz, azt irod "ami natív VGA (320*240)", az csak qVGA nem VGA. Amugy meg osszbe kb en ugyanennyit fizettem az en verziomert es mint irtam annyi kulonbseggel hogy merfoldkovel jobb projektorral, es olcsobb de jobb minipc-vel es szinten joval olcsobb, de jobban hasznalhato billentyuzet egerrel.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.02.01. 11:27:14

Köszi a javítást, igaz a qVGA-s dolog, javítom!
Ami meg a szettet illeti, ez a cikk elsősorban a szórakoztatásotokra készült, ez nem az a hagyományos ,,Hogyan spórolj még másfél dollárt, és kapd ugyanazt a legolcsóbban?" típusú iromány. A lényeg elsősorban annyi volt, hogy feldobjam a hétfőtöket, mert ezt a napot kevesen szeretik :)
Ha majd budget termékes cikk lesz, úgyis észreveszed rajta!

Lory3650 2016.02.01. 11:39:37

@mrgergoke: nem feltetlen az volt a celom nekem se hogy hogyan kapd legolcsobban, csak azt akartam mondani hogy van olyan kombinacio ennyiert ami jobban hasznalhato(leginkabb a projektor+billentyuzetre ertve)

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2016.02.01. 11:42:11

Ez tiszta sor, vitathatatlanul igazad van! :)
süti beállítások módosítása