Teclast X98 Air 3G dual-boot tablet teszt - ha te sem tudsz dönteni

2015.12.28. 10:00

mrgergoke

 9-7-teclast-x98-air-3g-dual-boot-intel-bay-trail-t-quad-core-tablet-pc.jpg

Nemrég egy barátom Windows alapú táblagépet keresett. Ő szerencsére már tudta, miféle segítségre számíthat tőlem. Kitapasztalta már, hogy ha vásárolni akar valamilyen eszközt, és átnézte már az összes itthon kaphatót, akkor körülbelül még háromszor annyi kínait fogok neki javasolni. Finom költői túlzással élve most is ez történt. Mondta, hogy nem akar nagyon sok lét egy ilyen kütyüre szánni, úgyhogy érdekli, mit gondolok a kínai darabokról, van-e javaslatom. Természetesen volt. Legnagyobb meglepetésemre el is fogadta az ajánlatomat, mivel kis kedvezménnyel tudtam neki szerezni egy egész korrektnek tűnő darabot. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjátok.

Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy mivel tudnám kiváltani a laptopomat. Viszonylag sokat utazok, leginkább busszal, ahol nem egy leányálom laposon dolgozni. Egyetemre se szeretem becipelni, mert nehéz és sok helyet foglal, egyszóval nem praktikus. Mindenképp valami kisméretű szerkezetre volt szükségem. Először nézelődtem a netbookok között, de nem fogtak meg. Ezután jöttek a „hajtogatható” 2, 3 meg nagyon sok az egyben masinák, ezek meg nem abban az árban mozognak, amit erre a célra szántam. Végül kezdett körvonalazódni, hogy ebből bizony tablet lesz. Na de milyen? Android, Windows, esetleg iOS?

Mivel elsősorban munkára kell, a Windows felé húzott a szívem, mert így nem kell lemondanom a megszokott programokról. Viszont azt olvastam, hogy utcai felhasználásra nem éppen a legjobb választás, az Android sokkal jobban kezelhető perifériák nélkül, és nem utolsó sorban a több millió alkalmazással szinte mindent meg tudok csinálni.

Aztán jött a megoldás, rátaláltam a kínaiak remek újdonságaira: Android+Windows dual-bootos tabletek. Hosszabb fórumozgatás után rájöttem, hogy ez lesz a nekem való eszköz. Választásom a Teclast cég x98 Air 3G modelljére esett, mert sokan dicsérték az eszközeik minőségét.

Rögtön meg is rendeltem (már csak ez volt a cikk megjelenésekor, levették a kínálatból az enyémet), és meglepően gyorsan ki is szállították, nem egészen két hét alatt nálam volt.

A csomagolás korrekt volt, külön karton dobozba tették a gép dobozát, nem csak a szokásos műanyag zacskóban postázták.

A dobozban a gépen kívül USB és OTG kábelek, kínai nyelvű használati utasítás és garijegy, valamint egy 2,5 A-es hálózati töltőfej kapott helyet. Utóbbi sajnálatos módon amerikai szabványú, átalakító nem járt hozzá.

 

Külső

A masinát elsőként kézbe véve meglepően egyben van érzés kapott el. 536 grammjával nem kelti a gagyi műanyag játék érzését, de még nem is zavaróan nehéz. Az összeszerelés tényleg minőségi, a csatlakozások szinte észre sem vehetők, a hátlap merev, nem hajlik, nem nyomódik be. És ami meglepett: fémből van! Elsőre nehéz megmondani, mert elég fura megmunkálású, szemcsés hatású. Az előlap csatlakozásánál azonban szép fényesre munkált. Ízlés kérdése, nekem annyira nem jön be a szemcsés design, de mindenképp pozitív hatással van a minőségérzetre a fém jelenléte.

dsc_0009.JPG 

Elölről nézve szinte egy az egyben iPad Air (valószínűleg innen a név is), különbség csak az előlapi kamera elhelyezésében van, illetve hogy nincs gomb az előlapon.

Az előlap üveg borítású, azonban sajnos nem Gorilla Glass. Bár a teszt megírásáig még nem találtam rajta egy darab karcot sem, de mindenképp be fogok szerezni egy üvegfóliát hozzá. Az ujjlenyomatokat szokásos módon gyűjti, a hátlapon ellenben abszolút nem marad semmi nyoma a fogdosásnak.

A bal oldalon találjuk a bekapcsoló és a hangerő állító gombokat, illetve a SIM és micro SD kártya foglalatokat, alul micro USB, audio jack és micro HDMI kimenet(!) kapott helyet. A jobb oldalon és felül semmit sem találunk, felül egy műanyag elem található a fém hátlapban, bizonyára itt helyezték el a wifi és 3G antennákat.

 dsc_0012.JPG

Apropó SIM és micro SD: a dual-bootos verziót 64 GB-os EMMC memóriával szerelve árulja a gyártó, amit micro SD kártyával bővíthetünk kedvünkre. Vagyis szinte kedvünkre: Android alatt max. 64 GB-os kártyát képes kezelni, Windows alatt a 128 GB sem probléma.

A nevéhez hűen képes SIM kártyát fogadni a gép, így sosem kell lemondanunk az internetről.

Elérkeztünk a gép másik nagy erősségéhez. A kijelzőt a gyártó állítása szerint egy az egyben az iPad Airből emelte át, ugyanis egy 9,7”-os Retina (2048 x 1536) felbontású IPS panellel van dolgunk, ami 264 ppi értéket jelent. Egyszerre tíz ujjat képes érzékelni, a színek nem invertálódnak a betekintési szög növekedésével, azonban a fényerő valamennyire csökken. Nem tudom, hogy jutott hozzá a Teclast ezekhez a kijelzőkhöz, leesett-e a kamionról stb., de őszintén szólva nem is érdekel. Gyönyörű, élénk és tűéles képe van a gépnek. Pár óra használat után rossz volt ránézni a FullHD monitoromra…

A külsőről

Rendszer screenshotok

Játék screenshotok

 

Hardver

Mondhatni a szokásos Windowsos táblagép vassal találkozunk most is: Intel Bail Trail Atom Z3736F processzor 4 maggal, max 2,14 GHz turbo órajellel, 7. generációs HD Graphics grafikus gyorsitóval (1 GB videomemória). RAM-ból 2 GB DDR3 van, a processzor csak ennyit tud kezelni. Az én változatom egy 64 GB-os Kingston EMMC modullal érkezett, de állítólag több gyártótól is rendel a Teclast, így szerencse kérdése, hogy ki milyet fog ki. Létezik egyébként 32 gigás változat is, ez Androidhoz megfelelő, de a két rendszer együtt biztosan nem fér el rajta. Szerintem a tárhely felosztása elég szerencsétlenül sikerült: 34,3 gigát kapott csak a Windows, ellenben Androidra tizenötször letölthetem a Modern Combat-ot, akkor is marad a 21 gigából. Az rejtély, hogy hol van a maradék 9 giga a 64-ből. Nem tudom mire gondolt a gyártó, amikor ezt kitalálta, de Windows alatt nem sok mindenre elég a tárhely. Néhány program, 1-2 játék és rögtön el is fogyott. A helyzeten valamelyest javít, hogy néhány program hajlandó sd kártyára települni, de sok esetben ez nem engedélyezett. Valószínűleg az lehet az oka, hogy az sd kártyát tényleg memóriakártyaként látja és nem háttértárként.

dsc_0013.JPG

Kommunikációs szempontból nem lehet panasz: n-es Wifi, 4.0 bluetooth, GPS, 3G.

A wifi antenna kicsit gyengébben veszi a jelet az átlagosnál, néha ledobja a hálózatot, ezért érdemes közelebb ülni a routerhez. Félreértés ne essék, nem használhatatlan, de a telefonommal simán tudok ott is netezni, ahol a táblagép már feladja.

GPS: Tesztidőszak alatt nem sikerült működésre bírnom. Több mint 40 percig hagytam keresni a jelet, de egy műholdhoz sem csatlakozott. Valószínűleg nincs Európára beállítva és Kínában próbál keresgélni. Felvettem a kapcsolatot a gyártóval ezzel kapcsolatban, remélem tudnak megoldást kínálni a helyzetre.

A bluetooth korrekten működik, több eszköz is csatlakoztatható egyidejűleg, gyorsan megtalálja a többieket. Sajnos BT egérrel, billentyűzettel még nem volt módom kipróbálni, de nem hiszem, hogy bármi gond lenne. Ha megérkeznek, frissítem a cikket a tapasztalatokkal.

3G: A gép normál méretű SIM-et fogad, GSM 850/900/1800/1900MHz és WCDMA 2100MHz csatornákon képes kommunikálni. Magyarországon minden szolgáltató 2100 MHz-en szórja a 3G-t ezért ezzel nem lesz probléma. Telekomos és Vodafone-os kártyával is kipróbáltam, semmi gondot nem tapasztaltam. Androidon nem kellett semmit beállítani, behelyezés után kb. fél percet gondolkodott, ezután minden probléma nélkül tudtam netezni. Windows alatt a tálcán a kapcsolatoknál megjelent egy Cellular fül, itt lehet csatlakozni a 3G szolgáltatáshoz.

Az előlapon egy 2 megapixeles, hátul egy 5 megapixeles autófókuszos kamera található. Gondolom nem kell mondanom, hogy a minőségük igen gyenge. Tabletekre amúgy sem jellemző a kiváló fotóminőség, itt sincs ez másképp. Kevés fényben nagyon zajosak az elkészült képek, nappali fénynél valamivel jobb a helyzet. Az előlapi kamera skype hívásokhoz megfelelő, de szelfizni valószínűleg nem ezzel fogunk.

dsc_0014.JPG

Az USB port támogatja az OTG-t is. A 32 GB-os pendriveomat gond nélkül, nagy sebességgel kezelte Windows alatt NTFS és FAT formázási móddal is, Android alatt elvileg csak FAT32 támogatott, de kis trükközéssel megoldható az NTFS támogatás is.

A HDMI portot szintén nem volt még lehetőségem kipróbálni, mivel a cikk írásáig nem érkezett meg a kábel.

Szenzorok terén nincs nagy bőség: csak giroszkóp van a gépben, fény- és közelségérzékelő nem jutott, mondjuk én nem is hiányoltam. Talán az automatikus fényerő jól jönne, de simán lehet élni nélküle. Az automatikus képernyő forgatás minden irányba működik mindkét rendszerben. Elfordításkor egy pillanatot gondolkodik a gép, főleg Windows alatt. Nem tudom eldönteni, hogy ez valami animáció szerűség akar lenni, vagy megakad, esetleg direkt késleltetve van a véletlen elfordítások kiküszöbölésére, de meg lehet szokni.

A hátlap alján két hangszóró található szerencsére jó helyen, nehéz véletlen befogni őket. Elég hangosan szólnak, nagy hangerőn viszont hajlamosak torzítani, mélyeket ne keressünk. Jacken igen korrekt hangminőséget produkál. Sennheiser CX 3.00 fülessel teszteltem, szép dinamikus hangzása van. Itt már a mélyek is rendben vannak, a részletek nem vesznek el.

 

 

Windows-os élmények

Először is leszögezném, hogy felülmúlta az elvárásaimat. Amiket olvastam erről a vasról, főleg hogy mekkora felbontású kijelzőt fog meghajtani, azt vártam, hogy elguglizgatok rajta, esetleg kis paint, 1-2 film, régi játék és ennyire lesz képes. De nagyon nem!

Amitől még tartottam, hogy mennyire fog kibékülni a Windows a 2 giga memóriával, de valahogy mindig megoldja. 85% feletti kihasználtságot még nem tapasztaltam, valószínűleg ügyesen bánik a lapozófájlokkal.

A gép már Win10-zel érkezett, bár az oldalon még 8.1-gyel árulták. Ez egyrészről kellemes meglepetés volt, másrészt kicsit szomorú voltam, mert szerettem volna összehasonlító tesztet írni a két rendszer alatt.

Ezen belül is a 32 bites változat van telepítve, bár a processzor támogatja a 64 bites rendszert is. Ez okozott némi bosszúságot, nem egy program nem volt hajlandó 32 bites rendszerre települni, akárhogy trükköztem is. Köztük a SolidWorks és az Inventor sem, amikre pedig nagyon kíváncsi lettem volna, mit tudnak. Nyelvekből nem sok áll rendelkezésre: van angol és 3 fajta kínai, beviteli módból azonban szerencsére van magyar.

Összegészében meglepően fürge a rendszer, induláskor kb. 20 másodperc alatt feláll. Alapfeladatok meg sem kottyannak neki, minden gyorsan megnyílik, semmi akadás. Egy HDD-vel szerelt akármilyen laptopot szerintem felülmúl rendszersebességben. Az EMMC modul jól teszi a dolgát, sebességteszt alapján a memóriakártyák és az SSD-k között van, de mindennapi használat során szinte nincs sebességbeli különbség az SSD-s laptopom és a táblagép közt.

untitled.jpg

Hosszasan teszteltem, igyekeztem mindenféle programmal kipróbálni, hogy kitapasztaljam a határait. Egy általános Benchmark tesztet is végeztem PassMark szoftverrel, lásd képek. A pontszám néha nevetségesen alacsony lett, de használat során nem ilyen észrevehető a különbség.

 

Néhány teljes értékű Windows-os asztali alkalmazás tesztje:

 

Photoshop CS6 (32 bit)

Gond nélkül települt, viszonylag gyorsan el is indul, és nem akad működés közben sem. Még a filterek és effektek is gyorsan rákerülnek a képekre. Egyetlen gondom az volt vele, hogy hiába állítottam kisebbre a kijelző felbontását, a PS felülete ugyanolyan pici maradt, néha nagyító kellett, hogy el tudjam olvasni mire kattintok. Ez volt az a program, amivel sikerült megizzasztani a ramot, 3-4 képet egyszerre megnyitva bőven 80% feletti volt a kihasználtság. De nem omlott össze soha, a működési sebesség sem csökkent számottevően. Egyszóval lazán elvitte a gép.

 

Visual Studio Ultimate 2013 (32 bit)

A telepítés elég sokáig tartott, ahogy az első indítás is, de ezután nem volt gond. Nagyobb projekteket is viszonylag gyorsan betöltött, kód írás során nem akadt, egyedül debug-oláskor gondolkodott el. Szóval a programozók se riadjanak vissza, bőven jól használható a VS a gépen.

 

Microsoft Office 2013

Nincs miről beszélni, olyan mint asztali gépen. <5 másodperc alatt megnyílnak a programok, gyors, gördülékeny minden. Mondjuk, ez azért nem egy gépgyilkos programcsomag…

 

SolidWorks és Inventor

Próbáltam nagyon sok verziót 2012-2016-ig, de a 32 bites rendszerrel nem tudtak megbarátkozni, fel sem települtek. Pedig nagyon kíváncsi lettem volna.

 

Adobe Acrobat

Hosszabb PDF-ek görgetésekor azért elgondolkozott, meg-megakadt. Létrehozáskor alapvetően fürge volt. PDF fájlokhoz a Foxit Reader jobban bevált, fürgébb.

 

Chrome

Azzal riogattak, hogy 2-3 full hd videóval meg lehet ölni ezen a hardveren a Chrome-ot. Én nem tapasztaltam eddig semmi hasonlót, 4-5 videó simán ment szinkronban egymás mellett, miközben facebook-oztam és még vagy 4-5 oldal meg volt nyitva. Igaz, a ramot ette rendesen, de gördülékenyen működött, nem voltak fagyogatások. Sőt még a Chrome+PS kombó sem fogott ki rajta, igaz lett volna az a szint biztosan, de ésszerű terheléssel nem volt gond.

el.jpg

 

Játékok

Na erre voltam tényleg nagyon kíváncsi, a videovezérlő köztudottam egy gyenge darab. Nem is mondom azt, hogy komolyabban lehetne vele játszani, de alapvető grafikai dolgokra simán lehet használni, még néhány komolyabb címmel is elboldogult elfogadható szinten. Minden bemutatott játék esetén igyekeztem a maxot kihozni a hardverből úgy, hogy még játszható minőségben fussanak.

 

Age of Empires II

Igazából nem kérdés,hogy elfutott-e, nyilván igen, de mivel az egyik kedvenc játékom még mindig, gondoltam megemlítem. Ugyanígy a Heroes 3, a Sims 1 Complete Collection és a GTA San Andreas is lazán ment. Szóval az igazi retro játékokkal nem lesz gond.

 

Sims 4

Viszonylag új játékról van szó, igaz nem túlzottan nagy gépigénnyel. Minimum beállításokon 50-60 FPS értéken ment, erős közepes grafikán 20-22 FPS volt a vége, ahol még játszható maradt.

 

Call of Juarez: Gunslinger

Legminimálisabb beállításokon volt csak hajlandó elfogadható sebességgel futni (20 FPS), de legalább ment.

 

Call of Duty: Modern Warfare 3

1440x1050 felbontáson, normál beállításokon korrekt sebességgel elfutott.

 

Mirror’s Edge

Közepes felbontáson, minimális részletességgel, kisebb akadásokkal játszható volt.

 

Újabb címekkel egyelőre nem volt időm letesztelni, de elképzelhetőnek tartom, hogy minimum beállításokon némelyikkel megbirkózik.

Összegezve: mindennapi használat során nagyon megállja a helyét a gép, fürge, gördülékeny. A szokásos Windows-os programok legnagyobb részét zökkenőmentesen viszi, kompromisszumokkal játékra is használható. A 32 bites rendszer viszont nagy hátrány. 

 

Androidos élmények

A tablet Android 5.0 Lollipoppal érkezett, a Teclast saját launcherével. Ez igen hasonló a MIUI megoldásához, az alkalmazások a kezdőképernyőkön vannak, nincs App Drawer. Egyébként teljesen gyári rendszerrel állunk szemben. A design nekem bejön, szép letisztult. Természetesen ezt simán lecserélhetjük bármilyen Play Áruházból letöltött launcherrel. Apropó Play Áruház: bár kínai az eszköz, telepített Áruházzal érkezett, Google bejelentkezés után azonnal használható volt, ez mindenképp egy jó pont.

A gyári alkalmazásokat érdemes kapásból törölni, ezek teljesen kínai nyelvűek. Van köztük hírolvasó, erőforrásfigyelő, fájlkezelő, Baidu stb. Szerencsére nem rendszeralkalmazások, root nélkül is törölhetőek a beállításoknál.

A rendszersebességgel nincs gond, gördülékenyen fut minden, láthatóan jót tesz a 2 giga RAM. Van hivatalos OTA alkalmazás is, remélem lassan lesz is frissítés, mert bizony van még 1-2 bug a rendszerben. Többször előfordult, hogy egyszer csak fogta magát és újraindult, vagy nem kapcsolt be a kijelző.

 

Benchmark tesztek

Antutu


screenshot_2015-12-02-14-53-09.jpg

 

 

3DMark

screenshot_2015-12-16-21-27-25.jpg

 

A hardver elég erős, hogy megbirkózzon a legkomolyabb játékokkal is, minden általam tesztelt cím max beállításokon akadásmentesen futott (Real Racing 3, Ganstar Vegas, Batman, Modern Combat 5).

screenshot_2015-12-16-20-48-52.jpg

Kicsit tartottam a régi pletykáktól, miszerint x86 platformon sok alkalmazás nem hajlandó futni, vagy komoly teljesítménybeli gondok vannak. Szerencsére úgy tűnik ez már a múlt problémája, minden kipróbált alkalmazás elindult és nem találtam rosszabbnak a teljesítményüket, mint telefonon.

A rootolást nekem eddig nem sikerült összehozni, több módszerrel is próbáltam. Valami történt azért, egy kínai Superuser alkalmazást telepített, de gyakorlatilag nincs root hozzáférés, így csak lett egy újabb kínai appom. Pedig úgy gondolom, hogy rootolva már meg tudnám bütykülni a gps config fájlt, és működésre tudnám bírni… Remélem hamarosan lesz működő módszer.

 

Akksi, hőfokok, összegzés

8500 mAh-s teleppel szerete a gyártó a gépet, így elég combos üzemidő várható. A gyári töltőt használva kb. 3,5 óra alatt feltölthető a készülék 10%-ról.

Android alatt folyamatosan bekapcsolt kijelző mellett Benchmark teszteket és játékokat futtatva, bekapcsolt wifivel, 60%-os fényerőn, szóval eléggé leterhelve 7 órás üzemidőt sikerült produkálni. Jó hír, hogy éjszaka 3%-ot merült csak, vegyes használattal 10-11 óra kijelzőidőt is sikerült elérnem. És az energiatakarékos módot még nem is használtam.

A képen látható egy leterhelt és egy éjszakai időszak is.

screenshot_2015-12-17-11-18-12.jpg

Windows alatt kicsit jobban merül a masina, szintén terhelés alatt kb. 5 óra folyamatos működési idő érhető el. Energiatakarékos módban, minimális fényerővel vegyes használattal 8-9 órára lehet számítani.

Windows alatt a maximális hőfok, amit sikerült elérnem terhelés alatt 71 °C volt. A hátlapon ezt nem lehetett nagyon érezni, közepesen melegnek mondanám, de semmiképp sem forrónak. A hőelvezetésről úgy tűnik elég jól gondoskodtak, throttling-ot nem tapasztaltam. Android alatt még kevésbé melegszik, 3 óra Real Racing 3 után is csak langyos volt a hátlap, a processzor hőmérséklete 47 °C volt.

Összegezve mindent, egy, a kínaiaktól szokatlanul korrekt minőségű (mind kívül, mind belül) táblagépet sikerült összehoznia a Teclastnak. Az alkatrészek mindegyike ismert gyártóktól származik, ez meg is látszik rajta. Beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, szóval elégedetten ajánlom bárkinek, akinek hasonló igényei vannak.

Itt megvásárolható.

 

Uff.

 

1 komment

Címkék: elektronika tablet

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr368200344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elemes 2016.11.04. 21:21:20

Hali,

Tetszik.

A banggodon kínából szállítják, vagyis legalább +27% áfa rámegy.

A nagyonkínai cuccoknál aggódom, hogy feldob egy-egy kínai hibaüzenetet.
süti beállítások módosítása