Cubot X16 teszt - sorban álltam, amikor a jót olcsón osztották

2015.11.30. 10:00

mrgergoke

sku68215_2.jpg

Édesanyám mindig azt mondta, hogy nem álltam sorban, amikor az észt osztották, de még ha igaza is lenne (pedig nincs!), akkor is azt mondhatnám, hogy helyette abba a sorba álltam, ahol mindenféle jó cuccot olcsón adnak. Azért mostanában azt kell, hogy mondjam, elég király cuccok fordulnak meg nálam. Ti a feléről még nem is tudtok, amikor ezt olvassátok, pedig a cikkek már készen vannak, és ha tudnátok, miket vásároltam, remegő térdekkel járulnátok elém, hogy hadd olvassatok róla. Anyukám azt is szokta mondani, hogy néha elragadtatom magam.

Ehhez a telefonhoz a tőlem legmegszokottabb úton jutottam hozzá, ami pedig nem más, mint hogy szeretném lecserélni a Thl 5000-esem. Tekintve, hogy az üzemideje egy év nyúzás után is nagyon jó erős terhelés mellett, valamint a kamerája (nem Mobilarénás teszter szemmel) kifejezetten jó képeket készít, nehéz a helyére elfogadható árú cserét találni. A kamera fontos, mert a blogoláshoz random fénykörülmények között készítek képeket, és utálnám, ha este 6 után zajosak lennének, vagy mosódottak, vagy ipari lámpát kellene ide állítanom, ha ezeket el akarom kerülni. Tiszta mázli, hogy a Thl 5000 ezt a problémámat többnyire megoldja, ha stabilan tartom, vagy tripodra helyezem, elégedett vagyok mindig a végeredménnyel.

A helyzet az továbbá, hogy aligha kap a későbbiekben teljes rendszerfrissítést (bár főzött ROM van rajta már legalább fél éve), így az újabb Androidokról is lemaradnék, ha nem váltanék, arról nem is beszélve, hogy nem halt ki bennem a telefonmánia teljesen. És akkor még nem is vettem számításba azt, hogy a készülékek nagyon gyorsan fejlődnek, és sok újdonságról lemaradnék, ha nem próbálgatnék újakat. Na, hát nagyjából így jutottam el a Cubot X16-ig, melynek egészen kellemes specifikációja van, bár az akksi nem győzött meg első látásra. Akárhogy is, bíztam benne, hogy kellemesen fogok csalódni, vagy nem lesz annyira zavaró a merülés, úgyhogy megrendeltem.

 

Dobozka, specifikáció

Röviden a hardverről. A 2500 mAh-s akksi egy MTK6735A jelzésű, relatíve új chipset-et hajt meg. Ez egy 64 bites, 1.3 GHz-es, négymagos procit, Mali-T720 GPU-t, és 4G háló elérést takar. Mivel ezek közül még egyik sem adatott meg soha, ez is döntő szerepű volt a vásárlásnál. Ezen felül van 3 színű értesítési LED-je, 16 MPx-es kamerája (ez természetesen interpolált érték a marketing miatt, a valós 13 MPx), 2 giga RAM-ja, 5 inch-es IPS, FHD kijelzője, meg 5.1-es gyári rendszere.

2015-10-15_13_36_36cubotx16_1.jpg

Korábban már írtam róla, hogy nálam a legelső szempont mindig a külcsín, most is így volt. Ha valami elsőre nem tetszik, aligha veszem meg. Ez tetszett még másodjára is. Az helyzet az, hogy képeket egyáltalán nem jön át, hogy igazából mennyire szép ez a készülék. Ezt azért mondom, mert bár jó párszor meglestem, mire ideért, meglepődtem, amikor kivettem a dobozból. A csomagolása nagyon kulturált, nem tudom, hogy hívják ezt a textilszerű, szálas borítást a kartonon, de nagyon pozitív volt az első benyomásom. Több tálcán elhelyezve kapunk például egy Pandawill-es tutorial for dummies-t, ami már akkor is elavult volt, amikor pár éve egy Newman N2-t vettem tőlük, hát még most. Meglepetésemre a Cubot is csomagolt egy ilyen papírkát, csak az már sokkal használhatóbb volt, bár meggyőződésem, hogy a vásárlók 1%-a sem nyitja ki. Én megtettem, mert tapasztalatból tudom, hogy a kínaiak milyen furcsa dolgokat tudnak művelni, és lám rá is akadtam egy szép szerelmes történetre az egyik oldalon, le is fotóztam nektek. Valahol a linkelt képek között lesz, majd meglátjátok. Adtak még egy 1 A-es töltőt és kábelt is, de nem használom, mert vannak helyette Blitzwolf töltőim Nillkin kábellel, melyeket hatalmas megelégedéssel használok. Talán ez az első alkalom életpályám során, hogy nem találtam a dobozban olyan hangkeltőt, amelyet legszívesebben kultikus körülmények között áldoznék fel valami sátánista oltáron, hogy örök tűzben égjen. Lázasan kutattam, de tényleg nem adtak hozzá fülhallgatót, és a hiányzó tartozékra életemben először most bólintottam megelégedéssel.

2015-10-15_11_53_34cubotx16_6_1.jpg

A telefonon alapból rajta volt az átlátszó műanyag tok, fólia viszont nem, de azt mellékeltek hozzá egy kis törlőkendővel együtt. Rettentően össze volt fogdosva a kijelző, ahogyan kivettem a dobozból, de lefoglalt az, hogy megcsodáljam az állítólag CNC-zett (nem tudom, hogy ez új marketingfogás a kínaiaknál, vagy tényleg különlegesség) fém keretet, az üveg hátlapot, és a majdnem oldalkávamentes előlapot. Jó döntés volt a fehér szín, és utólag még azt is mondom, hogy ezt feketében nem is érdemes, így látszik igazán, hogy milyen elegáns darab. A sasszemű auto-kritizátorok észrevehetik az almás vonásokat rajta, de szokás szerint úgy vagyok vele, hogy kit érdekel, amíg nem egy darab kör alakú gomb adatik meg a kezelésre. Nem egy az egyben koppintás, csak van egy enyhe Apple jellege, szóval szerintem szőrszálhasogatás lenne ezen agonizálni. A készülék egészen vékony, markáns, határozott formájú, nem a hagyományos szappantartó stílus, és ez nekem különösen bejön, úgyhogy küllemre nálam 9 pont a 10-ből, mert biztos van még szebb telefon is.

2015-10-15_13_36_49cubotx16_1_1.jpg

Az akksi beépített, mivel bár nem unibody a ház (több anyagból is van ugye), nem szétszedhető házilag. Ez csak annyiban jelenthet problémát, hogy nem tudjuk a SIM és microSD kártyát akárhol cserélgetni, mert tálcán tolható be az oldalába, és a mellékelt kis kulccsal tudjuk kitolni a fém keretből. Engem nem zavar a dolog, mert nem szoktam piszkálni ezeket. Két SIM-kártyát (micro és nano) kezel egyébként az eszköz, de úgy van megoldva, hogy a micro helyére tehető csak be a memóriakártya, így választani kell a két kombináció közül. Mivel a 16 gigás belső tárhely engem eddig mindig ki tudott szolgálni, szimpla 1 kártyás üzemmódban használom. Több szót nem is fecsérlek a küllemre, úgyis mindenkit a működése érdekel.

 

Tesztüzem

Merüsen érkezett, úgyhogy az első screenshotok töltés közben készültek. A Blitzwolf órája óta mindig kimelegszek kicsit, ha valami drágább készülékem nem kapcsol be elsőre, de szerencsére ez csak lemerült. Annyiban sajnos gyengélkedni fog a bemutatóm, hogy nem fogom tudni részleteiben kiemelni, hogy mi az a pár apróság, amit a Cubot moddolt a rendszerbe, mert most találkoztam először 5.1-gyel. Aki látta már, az tudni fogja, mik az új funkciók, aki meg nem, annak meg tök mindegy, úgyis új kezelőfelületet lát.

sku68215_1_1.jpg

A bekapcsolás lényegesen gyorsabb, mint az eddigi készülékeimnél, ugyanígy a reboot is gyorsan megvan. Az új rendszer meglepően sok izgalmat rejtett számomra, nagyon szimpatikus a Lollipop. Az első pár érdeklődő pöccintés után körbejártam az egész rendszert, és egészen elégedett voltam, mivel a nyolcmagos chipset után nem teljesít ilyen dolgokban rosszul a sokkal gyengébb négymagos sem. A beállítások között érdekes dolgokat találni (lásd screenshotok majd lentebb), például a Miravision megjelenítést javító funkció, az értesítési LED moddolhatósága, vagy a gesztusérzékelés, mely szintén állítható. Ez utóbbi funkció az idő 99%-ában tök jól működik, de néha előfordult, hogy nem ébredt fel a telefon duplatapira. Ettől eltekintve is kicsit bugos a rendszernek az a része, de azért működik. Majd kijavítják. Ezt a feltételezést arra alapozom, hogy bekapcsoláskor rögtön várt egy egy hetes, 70 megás frissítés, szóval azért foglalkoznak néha a készülékkel.

2015-10-15_13_36_56cubotx16_2_1.jpg

Egy kicsit elvesztem az új rendszerben, meg a sok funkcióban, aztán elkezdtem teletömni applikációkkal, és jól belakni a rendszert, hátha meg tudom akasztani valamivel annyira, hogy maradjak a Thl 5000-nél. Nem akarok "najóegyefene" döntést hozni, biztos telefonváltást akarok. Jön tehát a fényerő. Akárhová viszem, jól látni a tartalmat (úgy értem, nagyon jól), az IPS kijelző teszi a dolgát, és a kép minőségére sem lehet egy szavam sem. A színek élénkek, dinamikusak, ezzel a résszel is elégedett vagyok. Azzal már kicsit kevésbé, hogy ez sem veszi le tényleg minimumra a fényerőt full sötétben sem, így nagyban hozzátesz ahhoz, hogy egy nagyobb adag LSD-nek megfelelő mennyiségű indokolatlan hallucináció szórakoztasson éjjel, ha meg akarom nézni az időt. Kétszer fordult eddig elő, hogy csíkszemekkel felébredtem, és tudni szerettem volna, hogy mennyit aludhatok még, de kiégette a fél retinámat, és most 2 dioptriával erősebb a szemüvegem. Viccet félretéve nem ilyen durva a jelenség, csak a szokásos.

A képernyőről jutott eszembe, hogy mivel nagyon tetszett, hogy az előlapi üveg a szélekig ér, és enyhe lekerekítése is van, szerettem volna ezt gyári állapotában megőrizni, és fel akartam rakni a fóliát, amit mellékeltek, itt viszont a kínai ipar újabb remekébe botlottam. Legközelebb, ha költséghatékony megoldás kell, őket kérdezzétek. A védőfólia kisebb, mint az előlapi üveg. Nem csak, hogy fent nem takar mindent, meg a lenti kapacitív gombokat, még csak nem is elég széles. Először azt hittem, téves fólia, véletlen került a dobozba. Aztán rájöttem, hogy ez csak azt a részét védi a kijelzőnek, ahol képet is ad, tehát az üveg széleit, tetejét, meg alját összebarmolhatom nyugodtan, a fólia csak a "képes" részt védi. Most már tényleg milliomodjára is újat mutattak a kínaiak. Megint fejet hajtok előttük.

2015-10-15_13_37_06cubotx16_3_1.jpg

A következő, amit kipróbáltam, a GPS volt. Buszon jutott eszembe, hogy még egy kicsit takar is a tető, ha így működik, akkor nem lehet vele bajom. Másodperceken belül megtalált, és teljesen jó pontossággal követte az útvonalamat hazáig, ezt több alkalommal is kipróbáltam. Pedig még a Google Maps wifikeresős funkcióját sem kapcsoltam be, hogy pontosítsa magát. Ezek után jött a multimédia. Tudni kell, hogy a Thl 5000 nagyon gagyin szól fülessel, nem sok értelmes hangzást lehet kihozni belőle sajnos, így nagyon kíváncsi voltam, hogy ez mit tud. Az tény, hogy ez még mindig nem audiofileknek való cucc, de sokkal-sokkal jobb, mint a Thl. Van szabadság, élet, hangzás a zenében, úgyhogy megelégedéssel kapcsoltam ki a zenelejátszót néhány szám után. A hátlapi hangszóró érezhetően magasközpontú, en számítsunk élvezhető zenehallgatásra róla. Nem túl hangos egyébként sem, olyan megteszi kategória. Már tökre kezdtem megnyugodni, hogy megvan az új kedvenc, amikor elérkezett az a pillanat, amitől a legjobban tartottam. Üzemidő és kamera.

Telefonról

Hátlapi kamerával

Rendszer screenshot

A kamera alapból 13 MPx-es ugye, a 16 MPx csak interpolált érték. Ennek megfelelően hasonló teljesítményt vártam el, mint amit a Thl produkál. Nappali fényviszonyok mellett (különösen kültéren) ezt szépen hozza is, de ahogy beltérre érek, és valami nincs kellően megvilágítva, netán homályos uralkodik a teremben, olyan zajosak lesznek a képek, hogy visszatértek az éjjel szerzett hallucinációim a sok színes is pixel láttán. Más bajom nincs vele igazából, csak ez az egy: indokolatlanul zajosak a képek a legkisebb fényhiányra is.

2015-10-15_13_37_27cubotx16_5_1.jpg

Mivel a bloghoz rengeteg képet szoktam készíteni, így ez egy sarkalatos pontja a teszteknek nálam, és rettentően letört a dolog. Végső soron már csak az üzemidőben bíztam, hátha az annyira jó lesz, hogy kiegyezek a kamerával, de sajnos az sem teljesített annyira kiemelkedően jól, ahogyan én szerettem volna. Mint kiderült, ez szinte biztosan nem az akksi hibája, hanem az optimalizálatlan rendszeré, ugyanis összesítésben a rendszer szerint a készenléti állapotban jelentős százalékokkal több energia megy el, mint a bekapcsolt képernyős állapotban összesen. Ha azt nézzük, hogy durván 4-4.5 órás Screen On Time hozható ki egy töltésből (Facebook, Messenger, sok 4G netezés egész nap + pár hívás), és ennél többet megeszik a készenléti állapot, akkor világos, hogy az akksi nagyon is jól bírná a terhelést, de a rendszer rémesen sokat eszik. Nem tudom, hogy ilyen tekintetben számíthatunk-e rendszerfrissítésre, de ha megkapná, simán teljesíthetne 5 óra kijelzőidő fölött is.

 

Konklúzsön

Nagyon tetszik a külleme, igazán szép készülék, kellemesen nehéz, átlagosan jó a specifikációja is, és csak időnként röccen meg, amikor e-mail-írás közben megnyitom a böngészőt, de a háttérben a Youtube appot hagytam futni, és időnként átváltok Messenger-re. Meg lehet akasztani tehát, és néha bizony elő is fordul, de nem zavaró. Sebesség- és hardverőrülteknek szólok, hogy nem nekik való. Antutuban is csak 25.000 pontot kapott, ami nem eget verően sok, de végül is csak egy benchmark érték, engem sosem hozott lázba. Nagyon tetszik továbbá az új rendszer, a dupla home gombos altatás, meg a néhány plusz funkció, végre élvezetes a zenehallgatás fülhallgatón, és szép képeket készít jó fényviszonyok mellett. Szimpatikus a 4G, és az igazán gyors és pontos GPS, valamint a megjelenítés sem utolsó.

Sötétben viszont borzalmasan zajosak a képek, a rendszer optimalizálatlan, és nagyon merül készenlétben, így visszafogott használattal maximum 2 nap hozható ki belőle, igazán aktív mellett pedig egy napnál ne várjunk többet. Van esély viszont egy újabb, nagyobb rendszerfrissítésre is.

2015-10-15_13_37_13cubotx16_4_1.jpg

Mérlegelni kell tehát a dolgokat. Ez egyénileg eldöntős dolog, nem tudom bárkinek javasolni a készüléket, mert bár igazán szeretnivaló, és ezt a legnagyobb őszinteséggel mondhatom, én személy szerint nem tudok szemet hunyni a zajos képek felett, mert hülyét kapok az ilyentől. Az akksis dolgot megbocsátanám neki, ha a kamera tényleg odatenné magát, de így sajnos két problémával is meg kellene birkóznom. Az igazság az, hogy magam sem tudom, hogy meg fogom-e tartani, ami azért ritka dolog, mert sosem szimpatizáltam ennyire egy készülékkel a hibái ellenére.

Ami viszont titeket illet, az árról még nem beszéltem. EU raktárból ÁFA nélkül 43.000 forint az ára, ami egész jó. Ez annak az árkategóriának az alja, amelyiknél már elkezd gondolkodni az ember, hogy a sok készülék közül melyik lehet az, amelyiket tényleg érdemes megvenni. Hardveresen ez ugyan nem kínál semmi extrát, érdemes figyelembe venni azt, hogy szerintem sok embernél a telefoncsere egyik fő oka az, hogy megunta a kinézetét, meg a rendszert, és valami új, és izgalmas dologra vágyik. Az eladhatósági szempontokról nem is beszélve. Ilyen tekintetben viszont szerintem kiemelkedő helyen végez a készülék a már elmondottak miatt. Alább a szavazás, mindenki bökjön a neki szimpatikus gombra, kíváncsi vagyok, mit gondoltok.

Uff.

komment

Címkék: telefon

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr788116900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tua52 2015.12.01. 22:08:12

Szia, először is gratulálok a bloghoz, igazán élvezetes olvasni való :)

Nagy kár, hogy ilyen gyengére sikerült az X16 kamerája... Amikor új telefont kerestem, én is szemeztem vele, de végül főként emiatt lemondtam róla. Sajnos elég sok kínai piacra gyártott mobilhoz odaírják, hogy ilyen meg olyan szenzor van benne meg 16 MP-es kamera, aztán pedig szoftveresen marha gyengék :\

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2015.12.01. 22:10:20

Szia!
Köszönöm, örülök, ha élvezetesnek találod, ez az egyetlen cél :)
Igen, ez sajnos nagyon gyakori jelenség náluk, hogy minden korrekt a ketyerében, csak a szoftver gány :/
süti beállítások módosítása