Xiaomi Yi Small Ants Camera teszt - olcsó biztonsági kamera Kínából?

2015.09.09. 10:00

mrgergoke

2015062301457282ykfte7.jpg

Egy újabb Xiaomi termék. Ezúttal tökéletesen új dolgot mutatok be nektek, mivel különálló kamera még sosem szerepelt a blogon, biztonsági kamerának is használható webkamera meg aztán végképp nem. Különösen izgalmas cikk következik tele információkkal, úgyhogy nem is húznám tovább az időt. Lecsó!

 

Bevezető

Akik régebb óta olvassák már a cikkeim, vagy csak visszalapoztak a régebbiekhez is, azok tudják, hogy régebben volt egy pár hónapos időszak, amíg rendszeresen TomTop kütyüket teszteltem. Egy vásárlás erejéig most visszatértem hozzájuk. A kiszolgálás mit sem változott.

photo.jpg

Még egy pár szót a lecsókolbászok előtt. A TomTop az egyik legrégebb óta fennálló kínai webshop, és bár az áraik nem egészen verhetetlenek, az egyik legjobb ügyfélszolgálattal rendelkeznek a tapasztalataim szerint. Márpedig aki beszélt már a Tinydeal, vagy a Pandawill ügyfélszolgálatával, az tudja, milyen az, amikor balták potyognak az égből és te önszántadból beállsz egy alá. Garanciális kérdésekben még sajnos nincs tapasztalatom náluk, viszont akármikor írtam, nagyon segítőkészek voltak velem, ami távolról sem mindig elmondható a kínaiakról.

 

A termék

Furcsa dolog, ami a Xiaomi körül történik. Volt egy kis név egyszer, és elkezdett jobbnál jobb telefonokat kiadni. Aztán egyszer csak lett power bank-je, meg USB ventilátora, utána már lámpája is, meg otthoni biztonsági rendszere, és most azon kaptam magam, hogy okos karkötőtől az okos sportcipőig annyi mindene van, hogy egyszerűen nem tudom követni. Hát, eljutott hozzám a biztonsági kamerájuk is, melyet több változatban is kiadtak (éjszakai és nem-éjszakai), és meglehetősen sok furcsaság övezi.

100-original-xiaomi-yi-smart-camera-xiaoyi-ants-smart-webcam-ip-camera-wifi-wireless-camaras-cctv_jpg_350x350.jpg

Egészen apró dobozkába zsúfolták a kamerát és tartozékait, mely amúgy nem egy népes lista. Az 1 amperes töltőt bedugták egy kis fülbe, a kábé másfél-két méteres kábelt és a papírokat pedig az aljára hagyták. A kábel egy szokásos kör keresztmetszetű, ám egészen vékony microsUSB kábel, a leírás pedig egy az egyben kínai, ami rendkívüli kellemetlenségeket tud okozni ezúttal.

Röviden szólnék a specifikációról is, tudjátok már, hogy miről beszélünk. F2.0 blendével rendelkezik, ami bőségesen elég fényt enged a szenzorokba ahhoz, hogy mindig lásson. Igen, mindig, ugyanis éjjel is lát, amikor olyan hóttsötét van, hogy még józanul is átesel mindenen a szobában. Köszönhetően az infravörös LED-eknek tényleg lát éjjel is, nemsokára ti is megszemlélhetitek. Felbontását tekintve legfeljebb HD, azaz 1280*720 pixeles minőségre képes, ami azért mozgókép esetén bőven jó, ha arra gondolunk, hogy nem filmet nézünk, hanem biztonsági okokból szerelünk fel egy kamerát, aminek rögzítenie kell a mozgást lehetőleg minél tovább, és minél kisebb helyen. A relatíve magas felbontás mellett még 4x-es digitális zoom is engedélyezett, ami ugye nagyításarányos minőségromlást is jelent, de saját tapasztalat alapján bőven tűrhető még így is a képminőség, ha erre lenne szükség. Ha valaki azért aggódna, hogy felszereli, de nem látja be egy sarokból az egész szobát, már most elfelejtheti aggodalmait, mert nem 90°-ban lát, hanem vízszintesen 92.7-ben, függőlegesen 48.7-ben, így átlósan pedig 111-ben. A leírása szerint van beépített mikrofonja, és hangszórója, amik hangátvitelt is lehetővé tesznek mindkét irányban. Legfeljebb 32 GB-os microSD kártyával tárhelyet is biztosíthatunk neki a helyi rögzítéshez, de bámulhatjuk a képet, vagy akár fel is vehetjük Android-os, vagy iOS-es eszközről is. A hírek szerint pedig (ezt nem próbáltam) stream-elhetjük a Xiaomi megfelelő szervereiről akár VLC-vel is a tartalmat. További funkciója, hogy képes riasztani a gazdáját, ha mozgást érzékel, így azonnal jelzést kapunk az esetleges behatolókról távollét esetén. Azt nem is mondtam, hogy nem rögzít folyamatosan, csak akkor, ha mozgás érzékel (opcionálisan). Erre egyszerűen csak annyit mondanék, hogy túl szép, hogy igaz legyen ettől a ketyerétől, ennyiért.

150608-xiaomi-xiaoyi-night-vision-cctv.jpg

Hozzászoktam, és már talán ti is, ha gyakran rendelgettek, hogy a leírásba éppen csak bele kell kukkantani, aztán mehet is vissza a dobozba, miután nyugtáztuk, hogy még mindig nem tudunk kínaiul. Lecsapunk a dobozban rejlő készülékre, úgyis arra vártunk már egy hónapja. Ezt tettem én is egészen addig, amíg rá nem döbbentem, hogy nem tudom beüzemelni a ketyerét, mert tök kínai az egész, beleértve a gyári programot is. Ezt mondjuk megoldottam. A gugli a barátom volt.

Képek

 

Hogyan csináld te

Sok órás szenvedés, guglizás, Youtube-ozás, és miegyéb után végre meglett a megoldás, amit rögtön közlök is veletek, hogy mentesüljetek minden kíntól. Önkéntes Mi fanok a hivatalos fórumra posztoltak mára (09.08) elavult fordításokat, de nem csak, hogy régiek, még csak nem is működnek. Ezt rémes sajnálattal fogadtam, mert már vagy április óta nem találtam angolosított verziót. Most következik tehát az ,,Így csináld, hogy ne fájjon" legújabb kiadása:

V1.0

Az első verzió, amire csak utólag jöttem rá, az, hogy letöltjük innen a Xiaomi Smart Home applikációt, ami szerencsére tud angolul. Ez nem kifejezetten a kamerához készült, de szerencsére megvan benne elméletileg minden, ami a kamera saját szoftverében is. A bejelentkezés, és a rendszer felállítása adja magát, nekem egyből sikerült. Ha mégsem sikerülne valakinek, javaslom, hogy nézze át az alábbi lépéseket. Átvihetőek az angol felületre is, de nem mindenkinek működik valamiért a Smart Home appal. Ha valami miatt a Smart Home appal nem juttok dűlőre, még akkor sem, amikor már hetvennyolcszor eljátszottátok az alább leírtakat, akkor kövessétek az utasításlistát egy az egyben. Kaptok egy kis mandarin képzést. Ingyé.

Smart Home angol screenshotok

V2.0

Angol és kínai nyelvű screenshot-ok

1.) A dobozban van egy kihajtható leírás, vedd elő, és keress rajta QR kódokat. A QR kód digitálisan kódolt tartalom (fekete-fehér kockaszerű pöttyös izé he), melyet az okostelefonok megfelelő szoftver jelenlétében vissza tudnak fejteni. Ha nincs QR-kód olvasód, tölts le egyet a Play áruházból, és olvasd be a bal oldali képet.

2.) Linkre mutat a kód, nyissuk meg. Ott egy kínai feliratos, színes gomb, nyomjunk rá, és húzzuk le a gyári programot a kamerához.

3.) Fogadjuk el, hogy a májunkat is fel kell ajánlani a telepítéskor édesanyánk kedvenc lábujja mellett, jobban járunk, ha csukott szemmel bökdössük a tovább gombot tudatos júzer módjára.

4.) Ha feltelepült a program, egy kínai mesekönyvből kiragadott képet fogunk látni, melyen két vágott szemű egyén boldogan mondja, hogy a mandarin a legtutibb nyelv, próbáljuk csak ki.

5.) Kéri a bejelentkezést, melyhez szükséges valamiféle fiók. Én személy szerint vagy Facebook-ot, vagy Mi fiókot javaslok, de hullamindegy, ha bármelyikkel beenged. A májunkat már úgyis elajándékoztuk, a Facebook profilunk meg aztán már olyan mindegy.

6.) Bejelentkezés után még kaphatunk egy kevéske reklámot (gondolom), és repülünk tovább a valódi kezelőfelületre. Itt két ikont mutat meg a program, egy plusz jelet, és egy csengőt. A plusz jelre van szükségünk, az mutatja, hogy ott tudunk új kamerákat a szoftverhez adni kezelésre, bökjünk is rá.

7.) Fogjuk meg a kamerát, szedjünk le róla minden papírt-fóliát, helyezzük áram alá (a fogyasztása kb. konstans 2.5 watt), majd rövidesen egy kínai kisasszony is elmondja, hogy ,,ezért tart ott ez az ország ahol", mint ahogyan én is szoktam. Először folyamatos sárga világítást kell kapnunk a kamera LED-jétől, majd villogásba kezd néhány fókuszcsattogás után.

8.) Ha villogni kezdett, rábökhetünk a plusz ikonra a telefonon. Ekkor annyit fog írni kínaiul, hogy most villognia kell a LED-nek, ezért mehetünk is tovább a piros feliratos gombbal. Az alsóval nem kell foglalkoznunk.

9.) Itt két lehetőségünk van. Az első, hogy a felső gombra nyomunk megint, ahol beírjuk a Wifi hálózatunk nevét és jelszavát, majd a program automatikusan keresni kezdi rajta a kamerát, amiről fogalmam sincs, hogyan fogja azt megtalálni elsőre. Vagy honnan tudja, hogy arra kell csatlakoznia. Legelső alkalommal nem sikerült így megoldanom a dolgot, az összes alkalommal utána viszont igen. Fuck logic.

A másik lehetőségünk, hogy ugyanígy beírjuk a hálózatunk adatait (ez az alsó gombos módszer), amiből aztán egy QR kódot állít elő a szoftver. Ezt a kamera elé tartva 10-20 centire azt érjük el, hogy az instant megtudja, mit kell keresnie.

10.) Az első és második esetben is kék színű villogásba kell kezdenie a kamerának. Az első esetben keresés közben egyszer csak ki fogja írni, hogy kamerát talált, mely most már folyamatosan kéken világít, jelezve, hogy csatlakozott a hálózatra. A második esetben pedig rá kell bízni a dolgokat, a többi pedig már adja magát. Ha jól csináltuk a dolgokat, egyszer csak a saját képünk fogad a telefonon.

Jelmagyarázat a setup sorrendjében:

a.) Villogó sárga fény: készenlét, inicializája magát, hagyjuk nyugodni. Lehet közben a programmal foglalkozni.

b.) Folyamatos sárga fény: készen áll a hálózat megkerestetésére, és a programmal való összekötésre.

c.) Villogó kék fény: wifi hálózatot keres, és csatlakozni próbál rá.

d.) Folyamatos kék fény: működő wifi hálózat, csatlakoztatott, működőképes eszköz. Ezt fogjuk helyes működés esetében is mindig látni.

 

Tapasztalatok

A kamerára írt program teljesen kínai, és egyszerűen kezelhetetlen emiatt. Éppen csak a legminimálisabb lépéseket tudjuk bejátszani, éppen ezért erősen javallott addig erőlködni a Smart Home-mal, amíg jó nem lesz. De őszintén szólva kétlem, hogy bármi gond is lenne vele nektek. Nekem sem volt. A kamera képe tök szép, tiszta, belenagyítható, körbenézhető. Nulla fény mellett is tökéletesen kivehető képet ad, nem hazudtak a leírásban (a láthatóan infrás képek tényleg 0 fény mellett készültek). A látószög teljesen korrekt, elégedett vagyok a belátott terület nagyságával. a program rendkívül sok funkcióra képes az alap dolgokon felül, említettem is őket még korábban.

new-in-stock-newest-xiaomi-yi-smart-camera-night-vision-edition-xiaomi-xiaoyi-small-ants-smart.jpg

Ha egyszer hozzáadtuk a szoftverhez a kamerát, onnantól akár mobilinternetről is elérjük bármikor. Kifejezett előny, hogy a vetített kép bal alsó sarkában lévő feliratra nyomva a minőségen tudunk változtatni (SD, HD, auto), így a jobb felső sarokban látható kb/s mutató ugrálni kezd. A minőség rontásával és javításával körülbelül 20 és 80 kb/s között mozgathatjuk a skálát, ami azt jelenti, hogy akár lekorlátozott 3G mobilinternettel is nézhető a folyamatos mozgókép úgy, hogy ezt a minőségen alig vesszük észre! Ezt ki is próbáltam. Lekorlátozva ugyan nem voltam, de messziről is bámultam a szobát pár alkalommal.

 

Konklúzió

Túl szép, hogy igaz legyen. Mindig ezt szoktam mondani az ilyen termékekre. Ezt nem egészen 33 dollárért, azaz kb. 9400 forintért vásároltam a TomTop-tól. 10.000 forint regisztrált levélküldeményként, 2 hét alatt itt volt. A túl szép, hogy igaz legyen most az egyszer nem igaz. Mármint igaz. Értitek. Ez a termék egyszerűen fantasztikus lett a gyengécske support ellenére is (értem ezt a kínai alapprogramra, és a kicsit kínai Smart Home-ra).

new-in-stock-newest-xiaomi-yi-smart-camera-night-vision-edition-xiaomi-xiaoyi-small-ants-smart_1.jpg

Így hát nincs más hátra, mint hogy bátran ajánlom bárkinek, aki ilyesmin gondolkodik!

Itt megvásárolható.

 

Uff.

4 komment

Címkék: kiegészítők otthon elektronika

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr147770606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egerszaloki 2015.09.09. 22:52:17

Az alkalmazás tud angolul, csak ahhoz an Android nyelvét is át kell állítani angolra. Ezt az App Settings Xposed modullal tudjuk rögzíteni magyar rendszer alatt is.
VLC stream (RTSP) a korábbi firmware-ekkel volt elérhető, újakkal már nem. Elvileg lehet downgradelni, de nekem annyira nem hiányzott, a mobil alkalmazása használható Chrome bővítményként is ARC Welder segítségével.
Ami nagyon nem tetszik, hogy kínai időzónát használ, tehát (most még) 6 órával többet mutat. Ez még hagyján, de emiatt a visszatekerés sem működik. Persze megoldás erre az hogy a telefon időzónáját átállítom az övéékbe (időt pedig vissza hogy mégiscsak a miénket mutassa), de jöhetne már egy upgrade ami ezt megoldja.

mrgergoke · http://rendeljkinait.blog.hu/ 2015.09.09. 22:59:08

Előbbiről csak foszlányokat olvastam, a VLC-s dologról már jóval többet, de hiába próbálkoztam. Ezek szerinte nekem már újabb a programom, noha van még frissítésem hátra, csak nem raktam fel. Lehet downgrade-elni,d e nem mertem megpróbálkozni vele, annyira nem lényeges. Az ARC Welderről még sosem hallottam, ki is próbálom.
Sajnos az időzónás dolog tényleg kellemetlen.

Köszi a hasznos kommentet! :)

bl4ze 2015.11.26. 15:32:03

a legújabb app már angolul van, teljesen jó :
app.mi.com/detail/75646

pfinder 2016.07.07. 23:16:03

Aki esetleg sokat szívott vele (mint én), annak ajánlom ezt a cikket:
yicamera.wordpress.com/2015/12/01/why-cant-i-pair-my-yi-home-camera/
Ezzel tökéletesen megy...
süti beállítások módosítása