Root, ROM, recovery, flash

2015.01.23. 16:33

mrgergoke

Nagy tisztázó

 

FIGYELEM! Nem szakmai cikket írok, hanem tájékoztatót az egyszerű embereknek minél egyszerűbb és érthetőbb nyelvezettel. Ennek érdekében helyenként elferdítem a valóságot, hogy pár éven belül világuralomra törhessek. Éppen ezért szakmai kötekedésnek jelen oldalon nincs helye. Aki szakmaiságra vágyik, rossz helyen jár. Ha viszont semmi fogalmad nincs a dolgokról, jó helyen jársz.

 

Csak a jó öreg Android

Hibás programok, furcsaságokat művelő rendszerek, kifagyó alkalmazások, buta okostelefonok. Nem vesz érintést, leáll a launcher, gyorsan merül, nagyon melegszik, nincs internet, nem lehet hívni, satöbbi.

Egy vérbeli Android rendszernek annyi hibája lehet, hogy szó szerint képtelenség számon tartani őket. A legkülönfélébb hibák jelentkezhetnek, és itt tényleg tessék a legeslegkülönfélébbekre gondolni. Sokszor a felhasználónak annyira elege lesz a telefon szívatásaiból, hogy le akarja cserélni, mert egy új telefon mindig jól működik. Nem szükséges! Vagyis nem feltétlenül. A rendszer újratelepítése nagyon sok mindent megoldhat. Lássunk hát egy közepesen részletes összefoglalót ebből.

 

Mi az a ROM?

A ROM egyenlő a rendszerrel, vehetjük szinonimának. Amikor olvasod egy telefon specifikációját, mindig írják, hogy Android pl. 4.4.2-vel adják. Ez az Android rendszer verziója. A újabb és újabb rendszerek mindig intelligensebbek egy kicsit a régebbieknél, még akkor is, ha ezt közvetlenül nem is vesszük észre például a funkciók bővülésében.

 

Mi az a recovery?

A recovery a telefonra telepített szoftverhalom egy darabkája. Ez egy kisebb menürendszer, ami kikapcsolt állapotból speciális billentyűkombóval érhető el (később esetleg bekapcsolt állapotból program parancsával), éppen azért, mert aki nem ért hozzá, annak semmi keresnivalója ott. A recovery, ahogyan a neve is mutatja, egy remek eszköze az Android feltámasztásának a halálból. Független a telefonon lévő rendszertől. Gyárilag van rajta egy ún. stock recovery más néven gyári recovery. Mivel független a rendszertől, szabadon telepíthető a telefonra bármilyen KOMPATIBILIS, azaz adott telefonhoz készített recovery. Elérni általában a bekapcsológomb + hangerő fel kombinációval lehet, de egyes telefonok esetében ez eltérő lehet.

A gyári recovery-t azért szokás lecserélni, mert a gyári buta, és rengeteg nagyon hasznos funkciót tartalmaznak hozzá képest a modern változatok. Több adatmentési lehetőség, több fajta telepítési lehetőség, jobb kezelőfelület, stb.

Mit lehet itt általában csinálni? Az alábbi képeken különböző típusú recovery-k láthatóak, melyekkel biztonsági mentést készíthetünk az összes létező adatról a telefonunkon, visszaállíthatjuk ezeket, olyan frissítéseket, programcsomagokat, sufnituningos csomagokat telepíthetünk, melyeket egy boltból kihozott telefon esetében képtelenek lennénk éppen a stock recovery miatt.

 

Mi az a root?

A root, másnéven szuperfelhasználói jogosultság, egy olyan - mondjuk így - kedvezmény a felhasználó számára, amivel mindenhez szabad hozzáférésünk lesz. Most jön a kérdés, hogy ,,mé, há mit nem tudok most megcsinálni?". Olyan fájlok törlését, módosítását, telepítését, amikről most azt sem tudod, hogy léteznek, vagy mire jók. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy most meg kell tanulnod egyesével őket, hülyeség lenne. Alkalom szüli az Android-mókolót. Ha szükséged lesz egy kis módosításra, megtanulsz mindent az adott témában, és érteni fogsz hozzá. Ezek itt csak az alapok.

A root jog természetesen nem jár a telefonok 95%-ához. Gyárilag éppen azért nem root-olják őket, mert ha mindent szabad, akkor könnyen szét lehet szedni egy rendszert, abból meg jönnek a garanciális problémák. Apropó, garancia. A legtöbb esetben  A TELEFON ROOT-OLÁSA A GARANCIA AZONNALI ELVESZTÉSÉVEL JÁR! Nem minden esetben, de én nem hallottam még túl sok kivételről. Mondjuk ehhez hozzá kell tennem, hogy a root jog mindenféle mókolás nélkül egy szempillantás alatt eltüntethető, úgyhogy nyugodtan root-oljatok, anélkül nincs élet Android-on!

FIGYELEM! Továbbra is a RendeljKínait Blogot olvassátok. Tartsátok szem előtt, hogy nem követem az itthon árult, általam úgynevezett "európai" készülékek híreit. Annyit tudok róluk, hogy van ilyen, meg olyan, és kész. Sosem buheráltam egyet sem, nem is tervezem. Ennélfogva kijelentem, hogy az itt leírt dolgok kis részben, vagy egyáltalán nem érvényesek európai telefonokra! Root tekintetében például meg kell jegyeznem, hogy példáu az újabb Samsungok esetében van egy virtuális kapcsoló a telefonba építve, ami 0 és 1 értéket vehet fel. Amint valaki buherálni kezdi, ez átbillen 0-ról 1-re, és örök életére úgy is marad. Innentől kezdve, ha a feje tetejére áll a tulajdonos, akkor sem lesz már garanciális. Ez mostanában BÁRMELY TELEFON esetén érvényes lehet. Ha a kínaiaknál megtudok ilyesmit, szólni fogok feltétlenül, bár szerencsére az ilyesmire vajmi kis esélyt látok.

A telefonok nagy részét különböző módon lehet root-olni. A kevésbé ismertekhez, kevésbé közkedveltekhez nem dolgoznak ki több módszert, csak mondjuk egyet, de az szinte mindig mindenkinek működik. Az ismertebb, szenzációsabb telefonokhoz viszont akár 4-5 módszer is lehet, így azok tulajdonosai válogathatnak az egyes metódusok között egyéni ízlés és bátorság-biztonság szerint.

A root-olás tehát nem egy olyan dolog, mint a Windows telepítése, hogy bedobom a lemezt, vagy valami hordozható tárolót, és megetetem a géppel, azt kész. A root-olás kimenetele siker esetén mindig azonos (szuperfelhasználói jogok), de a metódusa chipset-enként (a telefon hardvere, ami futtatja a rendszert) változik általában. Természetesen nem kell annyira különböző módszerekre gondolni, mindig pár részletben térnek csak el, nagy vonalaiban ismétlődő dolgokat csinálunk.

Hogy legyen fogalmad arról, amiről beszélek, vegyük a nemrégiben (2013-2014-ben) Kínában nagyon divatos MT6589-es chipset-et. Ez egy 4 magos MTK processzort takar, magonként 1.2 GHz-es órajelen. Ez nem lényeges, csak érdekesség. Akkoriban az alsó- és középkategóriás kínai telefonok 80%-ában ez a chipset volt, több ilyen készülékem is volt. Mivel majdnem minden kínai készülékben ez volt, hamar népszerűvé vált, és kidolgoztak hozzá egy baromi egyszerű, tiszta, gyors és bombabiztos root-olási megoldást. Letöltött az ember egy kis .zip fájlt, kicsomagolta a gépen, rádugta a telefont, bekapcsolta rajta az USB hibakeresési módot, és futtatott egy .bat kiterjesztésű parancssort előhozó fájlt. Rápaskolt az Enter-re, és egy perc múlva újraindult a telefont, a paracssor pedig kiírta, hogy sikeres root-olás. Ennyi volt. Telefon a gépre, futtatás, és már buherálhatjuk is a rendszert.

 

A recovery és root összefüggése

A két dolog oda-vissza működik. Lehet először új recovery-t tenni a telefonra a régi helyett, és abból root-olni a telefont, vagy lehet előbb root-olni, és csak aztán új recovery-t rakni rá. Az első egy kicsit furcsán hangozhat, ha valakinek kezd kialakulni valami kép a fejében az egészről. Először buheráljuk meg a telefont, és csak aztán szerezzük meg hozzá a jogot? Tulajdonképpen igen. Úgy lehetséges, hogy egy SP (SmartPhone) Flash Tool nevű program segítségével majdhogynem szervizkörülményeket idézünk elő. Furcsa, ijesztően egyszerű kezelőfelületű programmal turkálunk közvetlenül a telefon memóriájában. A legtöbben ettől szoktak megijedni, de nem állítom, hogy véletlenül.

 

Főzött ROM flash-elése

1.) SP Flash Tool

Nem tudom, hogy a kínai szervizek általában mit használnak, de valami hasonlót használhatnak ők is. Az európai telefonokhoz szerintem azért kevésbé általános, spécibb programok vannak a szervizekben, én a kínaiakat ismerem jobban. Ez a program azért ijesztő, mert ahol ennek a használatáról írnak, ott mindig fel is tüntetik, hogy mindenki csak a saját felelősségére mókolja a telefonját, mert esélye van rá, hogy brick-eli, téglázza, téglásítja, megpusztítja a telefonját. A brick ugye téglát jelent. Onnan a találó kifejezés, hogy ha valaki brick-eli a készülékét, onnantól az max. téglának jó.

A brick-elés gyakorlatilag egy üzemképtelen állapot. Van soft és hard brick. Hard brick-nél a legtöbb esetben a telefon nem reagál a bekapcsolásra, speciális billentyűkombinációkra, töltésre, de még a speckó programok memóriaturkálására sem. A téglázás hagyományos értelemben ez, de vannak olyan esetei is, amikor valami még megmentheti, hiába tűnik totál halottnak. Sok ilyenről lehet olvasni, ezért mondtam, hogy az Android sokszor visszatér a halálból. A soft brick egy kicsit "lazább" verziója ennek, az, hogy úgy mondjam, könnyebben, és gyakrabban előfordul, velem is megesett már. Ilyenkor előfordul, hogy például bootloop-os lesz a készülék. Ezt nem kell megjegyezni, csak érdekesség. A bootloop, ahogyan a neve is mutatja egy olyan állapot, amikor a telefon folyamatosan újraindítja magát, de még azelőtt, hogy a rendszer felállhatna. Betölti a rendszert, valahol elakad, és elölről kezdi. Ez kívülről úgy néz ki, hogy egymás után végtelen sokszor látjuk a bekapcsoló animációt, ami általában a gyártó neve mindenféle színes animációval, meg tróger hangokkal. Ilyenkor jellemzően SP Flash Tool újbóli használata a megoldás.

Ahogy a program neve is mutatja, ez egy flash-elésre alkalmas program. A flash-elés tehát az, amikor például számítógépes programmal közvetlenül írjuk a telefon memóriáját, és így küldünk fel rá valami speciális programot, rendszert, bármit. Azért veszélyesebb a többi módszernél, mert itt nem igazán van olyan, hogy a telefon nem engedi, meg nem akarja, vagy nincs engedélyünk hozzá. Ez inkább libatömés. Ha akarja a telefon, ha nem, az esetek nagy részében az adott cucc felmegy rá. Más kérdés, hogy utána a telefon meg majd nem akar bekapcsolni. Ott már az ő akarata érvényesül. Az alábbi képen látható a program. Ha belejöttök a mókolásba, egyre gyakrabban találkoztok vele, és ha lesz rá lehetőség, ezt fogjátok használni szerintem. Én legalábbis jobban szeretem, mert világos, tiszta, nem kell apró, piszlicsáré dolgokkal szórakozni, hogy elintézzük, amit akarunk. Ez után vagy megy a telefon úgy, ahogy elvárjuk, vagy nem.

 

Az SP Flash Tool használata

 

Hát így néz ki. Töltsétek le ti is valamelyik verziót. A programot egyébként az MTK készítette, aki a kínai telefonok 99%-ába a chipsetet is csinálja. Innen gondoltam, hogy a kínai szervizek is ezt használják.

A program úgy működik, hogy beolvastatjuk vele a felpakolandó csomag úgynevezett scatter fájlját. Ez a scatter fájl leírja a programnak, hogy a telefon memóriájában mit mire cseréljen ki az új csomagból. Értelemszerűen következik, hogy random scatter fájlt nem rakhatunk random csomag mellé, minden csomagnak saját scatter fájlja kell, hogy legyen. A nagy tudomány egyébként gyakorlatilag ennyi. Rákeresünk guglin a kívánt telefon nevére, meg mögé írjuk, hogy ROM. Így kidob majd mindenféle oldalakat, ahol ROM-okat kereshetünk. Két közkedvelt módszer létezik a főzött (nem hivatalos, mókolt) ROM-ok felhúzására. Egyik ez az SPFT-s, a másik pedig a recovery-s. Recovery esetén nem kell scatter fájl, viszont eltérő formátumot használnak, így a két módszerhez való ROM-ok nem cserélhetőek.

Tehát keresünk egy olyan ROM-ot, amihez azt az instrukciót adják, hogy SPFT-vel kell felflash-elni a telefonra. Bár ugyanazt írják mindenhol, nagyon sok esetben újra és újra leírják minden ROM-hoz a lépéseket. Ha leírták a lépéseket, akkor feltétlenül kövessük azokat. Ha nem írták le, akkor alapos átgondolás után az alábbiakat kövessük.

1.) Letöltjük a ROM-ot, és kicsomagoljuk úgy, hogy legyen egy scatter fájlunk (valami .txt) és egy rendszerneve.img.  Ezek legyenek azonos mappában.

1,5.) Van, hogy adnak USB driver-eket, vezérlőket a telefonhoz az oldalon, ahonnan letöltjük a ROM-ot. Ha adnak ilyet, tegyük fel őket. Többféle formátumúak is lehetnek, ha nem tudjuk, hogyan tegyük fel őket, keressünk rá a formátumra guglin.

2.) A telefonunkat kikapcsoljuk, és kivesszük az akksiját, ha kivehető.

3.) Elindítjuk a letöltött SP Flash Tool-t, és a Scatter-loading feliratra kattintva előkeressük scatter fájlunkat, betallózzuk neki. Itt bármilyen hibaüzenetet, figyelmeztetést figyelmen kívül hagyhatunk.

4.) Ha van leírásunk, akkor az írja, hogy ezután a fenti menükben kell-e valamilyen módot bepipálnunk, apróságokat elintéznünk a program felületén, mielőtt ráböknénk a flash-elést indító gombra. Ebből kettő is van: Download és Firmware upgrade. Az előbbi formázza a telefon memóriáját és utána pakolja fel az új cuccot, a másik pedig csak a memória system részét formázza telepítés előtt. Én azt mondom, használjuk a Download gombot, hacsak a leírás máshogyan nem szól. Utóbbit akkor szokták használni, ha adott rendszerhez adnak ki teljes frissítést, de azt nem lehet a telefonról telepíteni valami miatt. Ilyenkor a program nem töröl mindent, csak a rendszert írja újra.

5.) Pipálás megvan, ha kellett, és ráböktünk a Download-ra, vagy a leírás szerinti gombra. Lent írnia kell, hogy ,,Please insert USB cable in x seconds", vagy hasonlót. Most csatlakoztassuk a telefonunkat (továbbra is kivett akksival) USB-n keresztül a géphez. Ha felismeri, jelezni fogja, és lent egy sárga csík indul majd el. Ha nem ismeri fel, állítsuk le a programot a Stop gombbal, húzzuk ki a gépből a kábelt, tegyük vissza az akksit, és hagyjuk továbbra is kikapcsolva. Indítsuk el megint a flash-elést, és ha kéri a kábelt a program, dugjuk rá a telefont. Így már fel kell ismernie, és el kell indulia a sárga csík. Ha ez végigfutott, kész a flash, és ha jól csináltunk mindent egy nagy zöld gyűrűnek kell megjelennie egy külön ablakban ,,Download OK" címmel. Valahogy így:

Ha valami nem sikerült, a dolgunk egyszerű: google. A hibák itt is annyira szerteágazóak, hogy képtelenség hiba-ok-megoldás táblát készíteni belőle.

Természetesen van lehetőség SPFT-vel például csak boot animációt cserélni, csak recovery-t cserélni, csak ezt-azt, de azokhoz mindig külön leírás kell. Ilyesmivel nem foglalkoztam, mert a telefonok csak a teszt erejéig vannak nálam általában, keveset használok huzamosabb ideig, így nem akartam annyira buherálni őket. Sejtésem szerint a kezdőknek ilyesmire nem is lesz szükségük, akiknek meg igen, azok nem kezdők, és tanuljanak meg angolul, xda-developers.com-on MINDENRE van megoldás. Az Android korlátlan ökörségekre képes. Hajrá.

 

2.) Főzött ROM flash-elése recovery alól, új recovery feltétele

Na, tisztázzuk kicsit a dolgokat. Most már tudjuk, hogyan lehet root-olni a készülékünket. Tudjuk, hogyan kell használni az SP Flash Tool-t, és most azt is szeretnénk tudni, hogy recovery alól hogyan lehet új rendszert feltenni. Azt szintén tudjuk, hogyan lehet SPFT-vel csak recovery-t feltenni. Ha ezzel a módszerrel tettünk fel recovery-t, akkor a következő részt átugorhatjuk, elsőként azt fogom leírni, hogyan lehet még recovery-t feltenni.

 

Nem gyári recovery telepítése

Mint mondtam, root-olni már tudunk. Ha ez megvan, töltsük le a Play Áruházból a MobileUncle MTK Tools nevű programot. Az MTK chipset-tel rendelkező telefonoknak ez az egyik legalapvetőbb buheraszoftvere. Rengeteg adatot mutat a telefonról, amik hibakeresésnél, hibajavításnál érdekesek lehetnek számunkra, ezen kívül pedig alkalmas a rossz GPS-ek javítására, recovery lecserélésére, és más lényeges funkciói is vannak.

Én most a recovery-s részével fogok foglalkozni. Ha megnyitjuk, bal fent írja zölden, hogy root. Ha nem írja, nem vagyunk root-olva. Megnyílik a főmenü, mi pedig látunk egy Recovery update feliratot. Ha találtunk neten egy megfelelő nem gyári recovery-t (egy .img képfájl), akkor felmásoljuk a telefon belső memóriájába, a gyökérkönyvtárba. A gyökérkönyvtár azt jelenti, hogy nem tesszük semmiféle almappába. Ügyeljünk rá, hogy valami felismerhető neve legyen, amit meg tudunk jegyezni! Ha ezt megtettük, nyissuk meg a MobileUncle Tools-ot, lépjünk a Recovery update almenübe, és elméletileg a lista tetején látjuk a felmásolt recovery-nket. Bökjünk rá, okézzunk mindent.

A telefon újraindul, és recovery-be boot-ol majd. Ha nem, akkor kapcsoljuk ki a telefont, és próbáljunk meg mi belépni a folyamatosan nyomva tartott bekapcsoló gomb + hangerő fel kombinációval. Tartsuk ezt így addig, amíg recovery-be nem lép. Ha a gyárit látjuk, akkor valami nem sikerült úgy, ahogy kellene neki, próbáljuk újra, vagy próbáljuk más recovery-vel.

Figyelem! Ne próbálkozzunk a listában a többi mindenféle recovery-vel. Azokat neten találja a program, fogalmam sincs, hogy miért ajánlja fel, de a legtöbbnek semmi köze a telefonunkhoz, hagyjuk őket békén!

 

ROM telepítése recovery alól

Ha megvan az új recovery-nk, akkor nincs más dolgunk, mint a kívánt ROM-ot letölteni. Természetesen ehhez szükséges az is, hogy a letöltőoldalon írják, hogy ezt recovery-ből kell feltenni, arra készítették. Másoljuk fel a telefon valamelyik memóriájába. Mindegy, hova, csak ne pakoljuk nagyon el, hogy ne legyen macerás előkeresni. A recovery-ben a Backup feliratos menüpontok biztonsági mentésekre vannak, használjuk őket a komolyabb műveletek előtt bátran! A Restore feliratos dolgok a visszaállításokhoz vannak. Használjuk őket is bátran, de körültekintően! A ROM telepítéséhez az Install feliratos dolgok vannak, vagy cwm (ClockWork Mod) recovery esetén még az apply update from sdcard is. Nézd csak:


A cwm sajátossága, hogy telepítés előtt például kidob egy ablakot, ahol nagyon sok no van, és középtájt egyetlen yes. Az összes nemet át kell lépnünk ahhoz, hogy az igenhez érjünk, tehát valóban fel akarjuk tenni azt a valamit.

Kiírja, ha sikeres a telepítés, vagy dob egy hibaüzenetet, amire megint csak a guglit tudom ajánlani, ha előfordul ilyesmi.

 

Gyári recovery, gyári ROM visszatétele

Ha el akarod adni a telefonod, gariztatni akarod, vagy csak meguntad a folyamatos mókolást, töltsd le netről az eredeti cuccokat hozzá, és a fent írt módokon vissza is tudod rakni őket.

 

 

Javaslatok, tanácsok mókoláshoz

1.) Mókolás előtt minden érintett fájlról készíts biztonsági mentést olyan helyre, amit nem érint a mókolás! Ez lehetőleg a telefonon/memóriakártyán legyen.

2.) Mókolás előtt ellenőrizd, hogy van-e a telefonodban megfelelő mennyiségű szufla, hogy elvégezze az adott feladatokat! Ha közben lemerül, könnyen téglázhatod.

3.) Ne próbálj meg feltenni kétes helyről származó ROM-ot, recovery-t, frissítést, buherált programcsomagot! Lehetőleg várd meg mások visszajelzését. Ha nem vagy benne biztos, hogy a letöltött cucc az, amit keresel, előbb kérdezz, kutakodj, mert egy elhamarkodott telepítést könnyen kárt tehet a készülékedben!

4.) Hiába egyezik meg két random kínai telefon chipset-je a képernyőfelbontástól kezdve az utolsó retkes kis mikrofonig, ha nem a te telefonodhoz készítették, ne próbáld meg feltenni! Ez nem csak chipset alapján megy. Egy ROM egy típushoz jó csak!

5.) Ha keresgélsz, használd a guglit, a kezdők minden kérdésére találsz választ!

 

Na, tudtok mindent, nem igaz? Remélem, tényleg hasznos volt ez a kis összefoglaló. Akik eddig nem értettek semmit, most vagy értik, vagy már nem is akarják. Ha valami összezavaró, nem világos, hiányos, írjatok nekem, és bővítem, pótlom!

 

 

Források: xda-developers.com, androidportal.hu, imajeenyus.com, needrom.com, tuneshub.blogspot.com, addictivetips.com, galaxynote3root.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rendeljkinait.blog.hu/api/trackback/id/tr387095167
süti beállítások módosítása